!
Неделя, 08 Септември 2024
21
авг
1

СРЗИ публикува ръководство за контрол и превенция на COVID в лечебните заведения



Използване на телемедицина (дистанционно предоставяне на здравни грижи, като например оценка на здравословното състояние или медицински консултации с използването на телекомуникационна инфраструктура като видео-конферентен разговор, без да е необходимо посещение на пациента в кабинета на лекаря), когато е възможно; ограничаване на местата/точките за достъп в лечебното заведение и управление на посетителите; въвеждане на клинико-епидемиологичен алгоритъм за скриниране на пациентите, които влизат/постъпват в лечебното заведение; обособяване на достатъчно голяма зона за изчакване, с възможност за дистанциране между пациентите. Това са част от организационните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в лечебните заведения в публикуваното ръководство на Столична РЗИ.

За възможно бързо изолиране на симптоматичните пациенти Здравната инспекция изисква да има планиране, разпореждане и ясно обозначаване на зоните и потоците за придвижване на пациентите, персонала и консумативите в лечебното заведение. При уреждане на преглед по телефона да се предупреждава пациентът със симптоми на COVID-19 да извести веднага за пристигането си в лечебното заведение, като се информира къде е входа за пациенти със съмнение за COVID-19. Пациентът трябва да бъде предварително инструктиран да постави и носи маска, която покрива носа, устата и обхваща брадичката по време на транспортирането му  до ЛЗ, както и при влизането в него. Необходимо е да има обособяване на самостоятелни, добре вентилирани помещения за триаж, а пациентите с COVID-19 (суспектни или потвърдени)

да бъдат настанявани в самостоятелни стаи със затворена врата

и самостоятелен санитарен възел по възможност.

По отношение на защитата на медицинския персонал се въвежда ежедневен инструктаж, провеждане на обучение и тренинг за правилата на работа в условията на COVID-19 с цел формиране на система от навици, свързани с правилното използване на лични предпазни средства, хигиената на ръцете, спазване на стандартни и допълнителни предпазни  противоепидемични мерки и др., както и ограничаване броя на персонала, който се грижи за пациенти с COVID-19. Приоритетно трябва да се използват маски тип респиратор за процедури с генериране на аерозол.

Разпоредени са и редица предпазни мерки и поведение в лечебните заведения за болнична помощ при съмнителни/ потвърдени случаи на COVID-19, сред които е незабавна изолация на пациентите с потвърдена COVID-19, както и

изключване на вентилационната и климатична система в стаята,

за да се преустанови разпространението на въздух в други помещения.

Когато от починали лица се взема само материал от назофарингеални секрети, в помещението трябва да присъства само медицинския персонал, който взема проби. Персоналът трябва да спазва стандартните предпазни мерки, като в зависимост от риска се поставят подходящи ръкавици, непромокаема престилка и защитни средства за лице. Когато се извършва аутопсия или се провеждат аерозоли, трябва да се вземат едновременно мерки за предотвратяване на инфекция, предавана по аерогенен и контактен път, като при съмнение или потвърдена инфекция с COVID-19 аутопсията се извършва в помещение, отговарящо на изискванията за изолационни стаи за предавани по аерогенен път патогени (ИСПАП).

Според дефиницията на РЗИ контактно лице е този, при когото се установява една от следните експозиции в периода от 2 дни (преди до 14 дни) след появата на симптоми на вероятен или потвърден случай на COVID-19 - съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19; директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане); директен незащитен контакт с инфекциозни секрети  на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце); директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.;

престой в затворено помещение с пациент с  COVID-19 за  ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра;

здравен работник или друго лице, полагащ директни грижи за пациент с COVID-19 или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните превозни средства; пътуване в самолет в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелия (ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи за по-голяма експозиция за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в самолета). За потвърдени безсимптомни случаи, срокът на контакт се определя в рамките на 2 дни след датата, на която е взета пробата, довела до потвърждение. Контактните лица се разделят на такива с висок и с нисък риск.

Пълния текст на Ръководството за контрол и превенция на COVID в лечебните заведения може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7YRJ

Да Да 21.08.2020 12:44:45

Писани общи приказки изсмукани от пръстите!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...