!
Неделя, 08 Септември 2024
05
май
4

Проф. Балтов: 48 са заразените медици в "Пирогов", 20 са в Хирургията

С тестовете само лъжем хората, че са здрави, а като отидат на скенер се оказва, че не са, заяви премиерът Борисов



Тествахме 1000 човека в „Пирогов“ с бързи тестове, 51 дадоха положителен резултат, след това направихме и PCR тестване. Това каза директорът на Спешния институт проф. Асен Балтов по време на срещата си с Бойко Борисов днес. Премиерът посети болницата, за да провери ремонтираните клиники.

От 2300 човека, работещи в „Пирогов“, сега са 48, като от тях 20 са вътре-болнични инфекции, заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. Имаме 8 колеги, които са заразени вече в работа, в среда. 20 лица са заразени в Хирургията. Това са санитари, болногледачи, кинезитерапевти. 7 са заразените хирурзи, допълни още проф. Балтов. Пред медиите по-късно той уточни, че всеки ден се правят по 64 PCR теста на работещи в болницата.

На премиера проф. Балтов показа новия 48-канален ядрено-магнитен резонанс, с който могат да се извършват всякакви видове изследвания. ЯМР е на стойност 2,5 милиона лева и е закупен със средства, отпуснати от правителството през декември 2019 г. Лекарите обясниха на премиера Борисов как работи той и заявиха, че към настоящия момент бил най-добре окомплектования в България.

Директорът на "Пирогов" уточни, че някои от пациентите, които са с коронавирус също били гледани на ЯМР, но повечето минавали на скенер. Оказало се, че дори пациентите, които се водят оздравели и са показали два отрицателни резултата при изписването си имат остатъчна крайна фиброза.  

„Прави се рентгенова снимка и скенер, при изписването пак скенер, а след един месец още един, тъй като на рентгеновата снимка не всичко се вижда“, каза той.

„С тестовете само лъжем хората, че са здрави, а като отидат на скенер се оказва, че не са“, заяви малко по-късно премиерът Борисов.  

Той инспектира също и сградата на Клиниката по неврохирургия, в която е извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд Енергийна ефективност. А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд Джесика е купено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси. Началникът на клиниката проф. Николай Габровски отбеляза, че модерната апаратура е на най-високо ниво, дава изключителни възможности и голяма технологична обезпеченост.

С отпуснатите 500 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването, е извършен ремонт в лицево-челюстната хирургия. Това става възможно след като болницата по лицево-челюстна хирургия се влива в „Пирогов" през ноември 2019 г. Така бе направено подобрение на сградния фонд, който не бе ремонтиран от години, казаха лекарите.

„Аз не давам оценки, питах професорите, сестрите, докторите – прекрасно са се справили. Най-съвременната апаратурата, най-добрите скенери, а и така са конструирани, за да не се разкарват пациентите по различни отделения и болници", каза премиерът Борисов пред медии след огледа на извършените дейности в спешната болница.

Премиерът заяви, че в България всеки нуждаещ се пациент получава необходимите медицински грижи и подчерта, че именно по тази причина в момент на безпрецедентно предизвикателство като пандемията с COVID-19, много българи от чужбина са се върнали у нас, за да разчитат на нашата здравна система.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FvH6

Д-р 05.05.2020 22:59:34

Открит въпрос към проф. Балтов: Бяха ли осигурени остатъчно и навреме ЛПС за всички още в началото на епидемията, по-точно преди нея, или имаше само единични бройки за пред камерите и всеки се спасяваше както може? Провеждани ли са ежедневни инструктажи на колектива на "Пирогов" как да се обличат и събличат индивидулните защитни костюми и имаше ли видео демонстрации със съответните инструкции? Или ще хвърлим вината само към заразените...

Гост 05.05.2020 20:45:29

Бойчето само да не се излъже да прескочи и до Александровска болница, защото оня педал директор Ангелов, ще му налети и ще го целуне по устата пред камерите.

Д-р 05.05.2020 17:24:15

Лошо, мнооого лошо. Открит въпрос към НОЩ: Защо не започнахте първо да тествате лекари, сестри, санитари, рехабилитатори, или така наречените "медицински работници", при условие, че те са най-рисковата група, далеч преди циганите /ромите според европейците/ от Филиповци и Факултета? И това тестване трябаше да бъде провеждано систематично, периодично и редовно, или нямаше достатъчно тестове за тези на първа линия, но за други "групи" имаше?!

Гост 05.05.2020 15:23:37

Тулупи правят пунта Мара инспекции, айде разслабваЙте те мерките, че на човека му се рита мачле с тигрите


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...