!
Неделя, 08 Септември 2024
02
апр
5

Общинските болници търсят помощ от МЗ и Щаба за преструктурирането си



Част от общинските болници в страната не разполагат с необходимия ресурс за лечение на болни с коронавирус, алармират от Националното сдружение на общините (НСОРБ). В писмо до здравния министър Кирил Ананиев и Националния оперативен щаб сдружението настоява за подкрепа при преструктурирането на общинските лечебни заведения за нуждите на пациенти с Covid-19.

От НСОРБ уверяват, че кметовете по места вече са предприели действия за ремонт и оборудване на общинските лечебни заведения. Оттам посочват, че в 79 общински болници са обособени 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19, а 2908 легла са осигурени за болни без усложнения. Почти всички общини са открили кампании за подкрепа, тъй като в местните бюджети не са предвидени средства за редица от необходимите дейности в условията на извънредното положение.

НСОРБ следи внимателно постъпващата информация от общините и вече разполага с ясни изводи за проблемите, свързани с преструктурирането на общинските болници, посочват оттам. Според сдружението най-често срещаните затруднения са свързани на първо място липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери. Не по-малък проблем е и недостигът на специализирана медицинска апаратура и оборудване. От НСОРБ посочват още, че на практика е невъзможно навсякъде и в пълен обем да бъде постигнато съответствие с изискванията на медицински стандарт "Инфекциозни болести".

От сдружението се обръщат към здравния министър и към Националния оперативен щаб с предложение част от ресурса по Оперативните програми "Развитие на човешките ресурси“и "Региони в растеж“за подобряване на капацитета на здравната система да бъде насочен и към общинските болници.

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
z#dn

Гост 02.04.2020 19:42:43

Смъртната присъда на общинското здравеопазване я подписаха окончателно през 2010 г. Кой изготвяше бюджетите тогава? Май пак същите. Темата е за много сериозно разследване.

Crocodile 02.04.2020 11:31:12

Така наречената държава унищожи селското, общинското и отчасти областното здравеопазване! За да спаси за "богоизбраните" някои частни болници като София и други мед, както и държавни като правителствена, се сети да шкартира раята т.е. Прованс в общинските! Редно е да се поиска от общинските болници апаратура от Лукойл за 50 млн лева поне и бюджета на Народното събрание за 2 месеца за предпазни средства и мерки относно лечение на пациенти в тези болници! Ако сега общинските болници не прибегнат до крайни мерки, наистина ще загинат след приключване на епидемията!

Гост 02.04.2020 11:00:40

Общинските болници отдавна са зарязани от държавата и оставени на доизживяване. Нещо повече, години наред тези болници бяха целенасочено пресирани с неадекватни и финансово необезпечени изисквания цел да се самозакрият. Сега няма как в пълна степен тези болници да отговорят на предизвикателството.

Гост 02.04.2020 11:29:27

Точно така. Сега Съдбата ще се обърне с шамари срещу комунягите изоставили с десетилетия здравеопазването в калта. Хиляди български лекари и медсестри бяха изгонени с унизителното заплащане тук,евакуираха се в чужбина и днес работят за чужди здравни системи. Сега ще търсят медицински персонал със свещ, а студенти 3 курс ще трябва да интубират

Гост 02.04.2020 11:29:22

Осъдени души. Toва им пускам на пациентите. И оня ден един наглец се изцепи следното: " То сега се вижда кои са наистина БОЛНИТЕ пациенти..."


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...