!
Неделя, 08 Септември 2024
10
апр

Министър Ананиев: 8 души с грип Б са починали през февруари



По данни от Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ през месец януари 2020 г., от изпратени проби за вирусологично изследване за грип, инфекция с грипен вирус тип А е доказана при 279 лица, а през месец февруари 2020 г. - инфекция с грипен вирус тип В е лабораторно потвърдена при 51 от изследвани в референтната лаборатория лица. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Николай Тишев относно регистрирани в страната през месеци януари и февруари заразени с грипни вируси тип А и В и починали вследствие на усложненията от грип лица, както и за заразени през месец март български граждани е COVID-19.

„От въведените в модула за провеждане на случай-базиран надзор на тежки остри респираторни заболявания на Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип й остри респираторни заболявания, за починали от тежки остри респираторни заболявания са посочени осем хоспитализирани заболели, вследствие на прекарани заболявания като пневмония или бронхиолит и настъпили усложнения. Данните за грипен сезон 2019/2020 г. са подавани от четири лечебни заведения за болнична помощ от области Габрово, Перник, Русе и Хасково“, казва министърът.

Той уточнява, че през пернела на грипния сезон проби за изследване за грипен вирус тип А и тип В се взимат от предварително определен брой заболели лица, съобразно динамиката на епидемичния процес. При сентинелния надзор на грип и остри респираторни заболявания се наблюдава 10% от броя на населението в областния град.

За периода от 1 ноември до 31 март данните се съобщават ежедневно, а пред останалата част от годината - веднъж седмично.

„С цел осигурява възможност за сравняване на тежестта на грипните епидемии, както и проследяване на рисковите групи и вирусите, причиняващи тежки форми на грип към системата е създаден модул за провеждане на случай-базиран надзор на тежки остри респираторни заболявания от лечебни заведения за болнична помощ, ориентиран към тежко протичащите остри респираторни заболявания, причинени от грипни вируси“, допълва министърът.

Във връзка с епидемичното разпространеше на COV3D-19 в световен план и обявената от Световна здравна организация пандемия, в страната е въведена задължителна регистрация на всеки заболял с COVTD-19. Към 06.04.2020 г, броят на потвърдените случаи са 549, от които 22 починали. „Като причина на настъпване на смъртта при починалите е посочено възникнало усложнение на протичащата инфекция, проявяващо се като остър респираторен дистрес синдром или септичен шок и обостряне на придружаващи хронични заболявалия, като хронична обструктивна белодробна болест, хронично бъбречно заболяване и хронично чернодробно заболяване“, казва министър Ананиев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mzu@


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...