!
Неделя, 08 Септември 2024
08
май
4

Министър Ананиев: Работодателят е длъжен да осигурява защита на работещите в лечебното заведение



Още с обявяването от здравните власти в град У хан, провинция Хубей, Китай за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни, Министерството на здравеопазването предприе поетапно прилагане на мерки, както към обществото като цяло, така и към здравните власти и лечебните заведения, за недопускане внос и разпространение на инфекцията от COVID- 2019.

Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутати от БСП д-р Валентина Найденова и Цветан Топчиев относно действията предприети от МЗ по изпълнение на изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ) в лечебните заведения. Депутатите питат още ще възложи ли министърът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да извърши оценка на здравния риск в лечебните заведения, както и изпълнението на същия закон от службите по трудова медицина. Въпросите са във връзка  нарастващия брой на заразените с COV1D-19 лекари, медицински специалисти, санитари и други, работещи по трудови правоотношения в лечебните заведения, където се лекуват тежките случаи от болестта.

Министър Ананиев уточнява, че са изготвени и препоръки за медицинския персонал по отношение на превенция и контрол на инфекциите при медицинско обслужване на пациент със съмнение за COVID-2019, провеждането на лабораторни изследвания, насоки за наблюдение при лица, които са имали контакт със случай на COVID-2019, насоки за правилна употреба на лични предпазни средства, основни стъпки и поведение при идентифициране на пациенти с COVID-2019.

„В съответствие с въведените противоепидемични мерки със Заповед от 11.03.2020 г. бе разпоредено хоспитализацията, изолацията и лечебно-диагностичната дейност при лица с COVID-19 да се извършва при стриктно спазване на специфичните и стандартни предпазни мерки за недопускане възникването на вътреболнични инфекции и прекъсване пътя на разпространение на инфекциите, съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции. Директорите/управителите на лечебните заведения са длъжни да организират провеждането на непрекъснат контрол на горепосочените мерки, вкл. на използването на лични предпазни средства, процедурите по дезинфекция и изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъци на територията на лечебното заведение“, казва здравният министър.

По думите му работодателят е длъжен да оценява рисковете за безопасността и здравето на работещите и при необходимост да планира и прилага превантивни мерки и методи на работа и производство, които да осигуряват подобряване нивото на защита на работещите.

Контролът по изпълнение на заповедите във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 в страната е възложен на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Специализираната контролна Дейност по изпълнението на разпоредбите на Закона за здравословни и безопасни условия на труд се осъществява от Главна инспекция по труда.

От своя страна министърът на труда и социалната политика със Заповед от 2.04.2020 г. е определил противоепидемичните мерки, които работодателите следва да прилагат на работните места в зависимост от вида и характера на дейността им, казва министър Ананиев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jj9d

Гост 08.05.2020 19:32:51

Прав сте, Колега! Светла И памет на Д-р Пандова!

до предните коментари 08.05.2020 19:21:50

Ами то пък нса спешните като дадоха еднти платнища от резервма за химическа защита и хората сами си купуваха дъждобрани не цъфнахме ине вързахме. Никой не каза колко от медиците са спешни , колксо от отделения , колко от първичната помощ. Само ни тикаха за пример облеченитгекато космонавти колеги от КОВИД отделения и техния героизъм и себеотрицателност. Ние дето заставаме очи в очи с заразата само с по една прана маска и ръкавици не смче герой , не сме от първата линия , ние сме некомпетентни дето не знаем кака да обличаме и събличаме ЛПС.Нито ни тестваха нито се погрижиха за нас като се разболяхме , затова днес погребахме д-р Пандова .

Гост 08.05.2020 18:07:44

Тоест личните лекари ,които са си сами работодатели трябва да си закупуват и осигуряват сами личните предпазни средства. Ех дърто същество, при това положение няма как да искаш нищо от частния здравен сектор. Оправяйте се с наличните лекари държавни работници.

Гост 08.05.2020 18:59:11

Тоест това се отнася и за СИМП практиките. За ДКЦ тата се погрижиха общините или поне за повечето в някаква степен. До момента не съм получил дори дефектна маска или грам дезинфектант. Обмислям някаква форма на доплащане.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...