!
Неделя, 08 Септември 2024
24
юни
7

Д-р Маджаров: До 10 юли трябва да подпишем споразумението за скрининг в болниците



Болниците трябва да провеждат скрининг преди прием на пациентите. Той не е задължително да се прави с PCR тест, защото е неприложим към спешните пациенти. Той не е незаконен и трябва да бъде финансиран от НЗОК или държавния бюджет. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV.

„Няма как да е незаконно нещо, което не е включено в нормативна уредба или НРД. Това е съвършено нова ситуация. Министърът се съгласи, че трябва да има скрининг на пациентите при постъпване на пациентите в болницата. Към момента болниците трябва да осигуряват тестовете, пациентите не трябва да имат нищо, но тези разходи, които правят лечебните заведения, трябва да им бъдат възстановени“, допълни д-р Маджаров.

Той уточни, че болниците са едно от местата, на които има най-много риск от зараза с  COVID-19. „Там има хора, които са оперирани, други, на които предстои да бъдат оперирани, има хора, които са влезли със симптоми. Ако направя един паралел с хотел, например, там хората са здрави и дори да се срещнат със скрит носител на коронавирус, може никой да не прояви симптоми, докато в болницата може да има изключително тежки последици. Да не говорим, ако трябва да поставим под карантина половината персонал на болницата, тя ще спре да функционира“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че пациентите не трябва да бъдат обърквани. „Дали финансирането на скрининга трябва да е частично или изцяло платено е въпрос на възможности на държавата. За това трябва да се говори, а не да се отхвърля априори и да се твърди, че е незаконно. Това доведе до огромно объркване сред пациентите“, каза д-р Маджаров и поясни:

„Няма болница, която да рискува и да не настоява за тест на пациента въпреки заповедта на министъра. Пациентите чуват това от министъра, отиват в болницата и оттам им казва, че трябва. Те са объркани, вдигат скандали. Оплакват се на медиите или се връщат при личния лекар, което е още по-лошо и започват да настояват да получат направление за тест, а такова няма кой да им даде.“

Председателят на БЛС каза, че на вчерашната среща с министър Ананиев са изчистени тези основни въпроси. „Не е окончателно решение, но на първо място пациентите не трябва да плащат, на второ място – болниците трябва да правят скрининг и на трето – той трябва да е поет напълно или частично от НЗОК или държавата“, каза д-р Маджаров.

По думите му споразумението за скрининга трябва да бъде подписано до 10 юли.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j4V$

Гост 25.06.2020 14:10:06

Tрябва да се плаща от фонда за бедствия.Защото никоя мисирка не повдига въпроса, че 90% от хоспитализираните с корона вирус са неосигурени.

Гост 24.06.2020 19:21:44

Не бе, как не ви е ясно? Мишо Тиков накупи апарати за PCR - и с надеждата да лапа здраво, ама нещо явно не му става работата , та неговият говорител , който в БЛС само с това се занимава, с конфорта на Тиков сега е обезпокоен , че не може да си уреди началника

Да Да 24.06.2020 12:11:11

Маджаров е глупак! Не го ли разбрахте, този човек само по телевизията се показва!

crocodile 24.06.2020 11:43:16

Очевидно и Маджаров е профан относно Covid-19! Изследване за PCR тест е задължително за всички пациенти, постъпващи в която и да е болница в Европа! Изследването е готово за 6 часа! Дотогава спешния пациент в отделен бокс/ стая и се води "потенциално заразен". Всички тестове за Covid-19 се плащат от държавата, не от здравните каси! Махнете охраната на Доган, Пеевски, привилегиите на депутатите и ще има пари за PCR тестване на всички пациенти, постъпващи за лечение в българските болници!

Гост 24.06.2020 11:34:36

А бе, каква НЗОК! Това нито е част от договора, нито е редно да е предмет на бъдещ анекс. PCR-тестовете трябва да се заплащат от държавния бюджет (на МЗ), а не от бюджета на НЗОК. Има дейности, които задължително се финансират от държавата. Защото, какво се случва, ако пациентът, който ще се хоспитализира е неосигурен, но има витални индикации за хоспитализация? Не го тестуваме и не го хоспитализираме ли..?

Гост 25.06.2020 14:44:05

Че те 90% са неосигурени,ама е забранено да се говори затова. За да не сме расисти,за да пазим социалния мир и защото сме давали клетва. Гиди мутрокомунисти долни.

Гост 25.06.2020 14:16:32

Правилно!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...