!
Неделя, 08 Септември 2024
09
юли
4

Д-р Маджаров: Бърза помощ трябва да е осигурена с предпазни облекла за всяко излизане на екипите

Когато воюваме, всички пари отиват за патрони, после ще смятаме колко ни е струвала войната



Преди години трудовата безопасност означаваше освен да се осигурят лични предпазни средства, да има и контрол върху прилагането им. Носенето на защитно облекло причинява дискомфорт, затова ролята на ръководството е да проследи как медикът тръгва на адрес и къде отива. Тук виждам разковничето на проблема, защото много лесно се плъзнаха всички по плоскостта – лекарите са виновни.

Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net по повод смъртта на д-р Юлиян Стамов от ЦСМП-София. 49-годишния медик се е заразил от пациент, на когото е извършил пълни реанимационни действия, и пет дни по-късно почина. Във видеосъобщение до своя приятел д-р Робърт Михов д-р Стамов казва, че е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и съответно без нужната защитна екипировка.

„Кой трябва да даде тази информация? Не може да караш обикновения човек да даде точни предварителни данни. Той може да е с дихателна недостатъчност и да умира и затова да е неподвижен, а в същото време на спешния телефон да каже, че не може да ходи. Проф. Мутафчийски го каза още преди три месеца: “Когато пациент идва в болница, първата ти мисъл трябва да е, че може да е заразен.” Същото важи и когато лекар отива при пациент у дома".

Според д-р Маджаров оставките няма да решат проблема. „Оставката сама по себе си води до структурни проблеми в организацията в продължение на поне два-три месеца. Решението не е в смяната на ръководството, а в това някой да каже истината, да посочи проблема и да се работи върху разрешаването му. Не знам дали в Спешна помощ не са притиснати и от финансови проблеми. Не случайно постоянно повтаряме, че трябва малко да се загърби финансовата рентабилност в момента. Когато воюваме, всички пари отиват за патрони. После ще смятаме колко ни е струвала войната. За мен Бърза помощ трябва да е осигурена с предпазни облекла за всяко излизане на екипите и след връщането им екипът да се дезинфекцира и после да се облича друг. Няма друг начин“, каза д-р Маджаров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fke%

ПАЦИЕНТ до "Гост" 09.07.2020 22:47:40

"Медици в Сараево стачкуват за по-високи възнаграждения в условията на пандемия Четвъртък, 09 Юли 2020 | 16:52:40 " При това в съобщението има снимка на която се вижда докторска слушалка захвърлена върху дебела пачка банкноти в евро от която босненските лекари са недоволни като заплата! А нашият комуняга, Маджарчето, какво хортува - " да се загърби финансовата рентабилност в момента"! Докторите в Булгаристан да работят и мрат за жълти стотинки! Даже и те са им много - стигат им ръкопляскания от балконите! Пари с пълни шепи се раздават на мутрите, ритнитопковците, мафиотите....

Гост 09.07.2020 18:58:44

Браво д-р Маджаров! С това си изказване доказахте ,че сте председател на всички лекари в тази държава !

Гост 10.07.2020 18:29:40

Глупости бе клакьор. Заради това всички млади български лекари бягат от кочинката ти. Понеже няма никакъв лекарски съюз ,който да им защитава правата , не е само ограбването на труда на лекаря от мутрите от властта. Заплащането е унизително дори в непандемични условия, а в пандемични е направо СКАНДАЛНО . Ей затова ше си мрете в къщи без лекарска помощ есента и зимата. Добре дошли в италианския и белгийския вариант. Който оцелее да си прави сметка дали и за напред може да си позволи да си занемарява здравеопазването на африканско нива....

ПОЗИЦИЯ 09.07.2020 22:16:02

Д-р Маджаров:"......постоянно повтаряме, че трябва малко да се загърби финансовата рентабилност....." МАДЖАРОВ ПАК ГО ИЗБИВА НА КОМУНИЗЪМ НАПЪВАЙКИ ЗА БЕЗПЛАТЕН ЛЕКАРСКИ ТРУД ! АМАН! КАКВО ГО ВЪЗХВАЛЯВАТЕ, КАТО Е С МНОГО ТЕЖЪК ГРЯХ ПРЕД ГИЛДИЯТА ПОДПИСВАЙКИ НРД - УНИЗИТЕЛЕН И ЗАРОБВАЩ ЛЕКАРЯ И ТО ЗА ТРИ ГОДИНИ! ПРОДАДОХА ДОКТОРИТЕ КАТО НАЙ-ЕВТИНИ ПРОСТИТУТКИ! НА ОКОЛОВРЪСТНОТО 30 ЛЕВА Е "СВИРКАТА", А ЕДИН СИМП ПРЕГЛЕД МАДЖАРОВ СЕ СЪГЛАСИ КАСАТА ДА ГО ПЛАЩА 23 ЛЕВА. НЕ Е ЛИ СРАМОТА? КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЛС В ТОЗИ СИ ВИД, СТРУКТУРА И ДЕЙНОСТ ДА СЕ РАЗТУРИ ЗАЩОТО ЗАЩИТАВА НЕ ИНТЕРЕСА НА РЕДОВИЯ ЛЕКАР И ПАЦИЕНТА, А НА МЗ, НЗОК И УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО И ДА СА ТЕ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...