!
Неделя, 08 Септември 2024
06
апр
2

Доц. Шиваров: Избягвайте приема на имуностимулиращи средства, това може да бъде опасно



„Имунната система е мрежа и много трудно можем да говорим за активиране на едно звено от нея, затова говорим по-скоро за имуномодулация. Стимулирането на имунната система не е елементарен процес и не е за препоръчване да се взимат средства, които могат да спомогнат образуването на цитокини“. Това заяви пред Нова телевизия имунологът доц. Велизар Шиваров, ръководител на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Софиямед“.

„Не се стимулирайте“, призова той и подчерта, че всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват, защото ако човек се разболее съществува теоретичен вариант, при който заболяването може да протече по-тежко.

Специалистът призна, че нито той, нито някой от семейството му приемат някакви имуностимулиращи средства в този момент. В същото време, подчерта доц. Шиваров, зимата е период, в който витамин D което липсва на организма и той може да бъде приеман, без обаче това да бъзе абсолютизирано.

Нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За да функционира правилно тя тези клетки трябва да комуникират помежду си и един от начините това да се случва е чрез отделяне на различни белтъчни вещества, които се наричат цитокини, обясни имунологът. Това са малки белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други молекули. В зависимост от вредителя съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока, допълни той.

Доц. Шиваров се спря и на понятието „цитокиновата буря“, като обясни, че с него се обозначава свръхотговора на определени клетки от имунната система на човека.

Основният играч в този случай са макрофагите, които живеят в тъканите на човешкия организъм. Те имат способността да реагират, „да засичат“ наличието на патогени, стана ясно от думите му. Специалистът посочи и факторите, които правят тези клетки по-реактивни – това са генетичните фактори, върху които не можем да въздействаме, а така също и възрастта, и сезонът.

Има фактори, като зимния период и възрастта например, които правят макрофагите по-реактивни. По тази причина разгръщането на цитокинова буря при възрастните хора е много по-често и по-изразено, затова COVID-19 убива повече възрастни хора - това се дължи на разгръщането на остър респираторен дистрес синдром, засягащ основно белия дроб при тях, който най-често причинява летален изход. стана ясно от думите на имунолога. В тази връзка той припомни, че възпалителните процеси при възрастни хора имат своята доказана специфика – те са по-чести и протичат по-тежко.

Благодарение на мерките, които се предприемат срещу коронавируса обаче, той е подложен на негативна селекция и вероятно в бъдеще ще останат активни по-ниско патогенните щамове, каза доц. Велизар Шиваров. Това също е начин на протовопоставяне, поясни той и отбеляза, че се спира на този фактор в контекста на противопоставяне на теорията за изграждането на колективен имунитет. 

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yZ*T

д-р Георгиев 06.04.2020 16:35:21

Най-после един компетентен колега. Браво!

БЛС-Въоръжено Крило 06.04.2020 12:54:44

Ха-ха-ха ,двукраките също са подложени на негативна селекция. А Тиквата се обиди на доц Мангъров който им каза неприятната еволюционна истина . Деца, четете книги, защото премиер с една прочетена книга е проклятие за цялото племе.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...