!
Неделя, 08 Септември 2024
13
март
5

Доц. Кунчев: В началото на епидемичен подем сме, вълната може да продължи 2-3 месеца



В началото сме на епидемичния подем. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг в Народното събрание.

„На базата на това, че КОВИД – 19 е третият коронавирус и на база преживяното от Китай може да се твърди, че сме в началото на епидемичния подем, като пикът ще зависи от мерките и очакването е този подем да се забави с въведеното извънредно положение", каза той.

„За вирус, който познаваме от два месеца, не можем да дадем точна прогноза, но на базата на това което виждаме в другите страни можем да очакваме вълната да продължи 2 до 3 месеца“, обясни доц. Кунчев и допълни, че има надежда, както и при други вируси да има намаляване на разпространението при затопляне.

Той подчерта, че все пак си имаме работа с непознат агент и не може да се знае с категоричност кои мерки ще дадат най-добри резултати.

По думите му има няколко модела на поведение и вече се виждат резултатите в Китай, Виетнам и Италия, които доста успешно са постигнали ограничаване на разпространението на коронавируса. Главният държавен здравен инспектор бе категоричен, че медицинските мерки са ясни, но по-голямата част от мерките са в ръцете на самия човек.

Д-р Кунчев се спря и на мерките, които се предприемат в кварталите с компактно ромско население. Той обясни, че са проведени разговори с личните лекари, които работят там и са разработени указания за тях. Още преди дни е установен контакт и с 250 ромски медиатори, които са на терен в ромските махали. Медиаторите са се подготвили за ситуацията, превели са на достъпен език най-важните препоръки и имат готовност да са в помощ на здравните власти, както е било и при морбилната епидемия преди няколко години, увери той.

Засягайки темата за неспазването на карантинните мерки, министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви:

„Карантината може да се въвежда както за определени лица, така и за определени зони. Крайно необходимо е да се наложи и санкция за карантинните мероприятия“, категоричен бе той.   



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zhfH

Гост 14.03.2020 11:57:02

Колеги, ако нямате адекватни предпазни средства снимайте и качвайте клипове в социалната мрежа и медиите. Защото няма как да се противодейства освен с истинска информация за това ,че няма подготвеност ,а ни хвърлят на предната линия без защита само с високопарните слова за дълг. 30 години финансиране 20 ПЪТИ под европейските стандарти накрая медицинският персонал е просто консуматив

БЛС-Въоръжено Крило 13.03.2020 14:15:27

На базата на това, че КОВИД – 19 е третият коронавирус Сериозно ли този чичка главен държавен здравен инспектор(!?!?!) не знае ,че COVID - 19 е ЗАБОЛЯВАНЕТО ,а не името на вируса...……. ?!?!? Срам за длъжността е такава неграмотност. Герберасти ,сър. И някой наивно ще чака от такива капацитети да се справят с пандемията. О,чакай те вече тотално са я изпуснали с потресаващта неподготвеност за кризи. А имат чичките от ДАНС, които също са проспали каквито и да е сценарии за националната сигурност. Днес виждаме това за което 15 години предупреждавахме в този форум - мизерното финансиране на сектора ,липсата на административен капацитет на това министерство от разплути старци мазнещи се на Тиквата и тичащи след простотиите му , изгонването в чужбина на хиляди лекари и медсестри за 30 години, системната злостна пропаганда срещу лекарското съсловие всичко днес се плаща та стигнахме до нивото мутрокомунистите да търсят да ангажират и студенти по медицина, да ги искат на линия та белким някой помага да спасят задника на политическата класа. Какво да коментираме още.

Гост 13.03.2020 19:04:34

Не е само този неграмотник : Столичните лекари ще могат да се възползват от 4 хил. маски и други предпазни средства по линия на Фонда за подпомагане на лекарите за борба с коронавируса COVID-19, който Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз създаде вчера. Това каза пред "Дневник" председателят на управителния съвет на колегията д-р Асен Меджидиев. Профанизацията на отделни лица на висок пост в БЛС и управляващите в МЗ е потресаваща. Наведени ниско пред Тиквоний не четат и не си актуализрат оскъдните знания от соца. Но ще ни водият към незнайна синева. Бог да ни е на помощ !

Гост 13.03.2020 19:24:24

Ако беше соца щеше поне спирт и противогази да има. Ортаците на Тиквоний и това са изнесли навън

Гост 14.03.2020 13:19:30

Бегай в Русия, Китай,Северна Корея.Там има и социализъм и противогази и т.н.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...