!
Неделя, 08 Септември 2024
22
юни
6

БЛС: МЗ ще поеме ли отговорност, ако лечебните заведения се превърнат в "огнища на заразата"



В кратки срокове трябва да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ. Това се казва в позиция на БЛС по повод категорично заявеното становище на Министерството на здравеопазването, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист.

Ето пълния текст на позицията:

БЛС с недоумение посрещна разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно.

Съсловната организация остро възразява срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на лечебните заведения, които всъщност се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал.

Изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост. Политика и отговорност на всяко едно лечебно заведение е да защити служителите и пациентите си. Лечебните заведения  имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти.

Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга. Недопустимо е както пациентите, така и лечебните заведения, които през последните месеци получават 85% от възнагражденията си, да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. В бюджета на НЗОК за 2020г. няма предвидени средства за PCR тестове.  Цените на клиничните пътеки са и без друго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения.

В настоящия момент, в който обществото опитва да се върне към нормалния си ритъм на живот, но заплахата от COVID-19 не е отминала, лечебните заведения са тези, които продължават битката с вируса. Борбата с епидемията и последствията от нея обаче остават задължение на държавата.

БЛС е категоричен, че за да бъдат запазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине, цели, които бяха извеждани като приоритет на държавата през последните месеци, е важно да се знае пациентите, постъпващи за планов прием и без симптоми, носители ли са на вируса.

В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ. БЛС настоява държавата да вземе необходимите мерки и да обезпечи лечебните заведения с лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата, сигурността на медиците у нас да бъде осигурена и те спокойно да изпълняват своите задължения. 

В противен случай БЛС пита:

1. Министерство на здравеопазването готово ли е да поеме отговорност, ако лечебните заведения в даден момент се превърнат в "огнища на заразата" или тогава отново медиците ще бъдат обвинени, че не са използвали правилно предпазните средства?

2. Как да бъдат опазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине?



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KRsx

един 30.06.2020 22:26:18

При толкова много приходи и излишъци от над 250 милиона за 6 месеца в НЗОК ,на здравната система е вменен договор , според който ще се вземат максимум 85% от заработката ,а ако някой си позволи да работи нещо в системата е длъжен да поеме и разхода за изследване за ковид инфекцията , за пореден път държавата брои медиците за пушечно месо и безропотни роби ,в случая даже ги хвърля на сигурна зараза и смъртна опастност за живота им ,което е геноцид срещу работещите в здравеопазването ,че и наглеци ,събират се и издават заповеди ,че било незаконосъобразно да се вземат проби ,ами да върви министъра да си сложи една маска и да преглежда той болни ,да им мери като много компетентен само температурата на всеки допрял до Пирогов например ,ако оживее седмица , ще го признаем за много умен .

futurehealth 29.06.2020 09:43:41

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Калипетрово 28.06.2020 13:37:09

Лечението на болните от коронавирус трябва да се покрива от държавата а не от нашите здравни вноски по НЗОК !

Гост 23.06.2020 08:11:31

Касата и министерството са свикнали някой друг да им плаща сметките. Тези псевдо институции винаги са били ръководени от некомпетентни и некадърни наглеци, които си мислят, че като са ги инсталирали на управленски позиции могат да се разпореждат с всички.

Бургас 22.06.2020 21:32:30

Много правилно и точно д-р Маджаров! Крайно време е БЛС да преме по- твърда политика срещу МИНИСТЕРСТВОТО и НЗ0К

Гост 22.06.2020 14:08:53

Еее, доживяхме една мъжка позиция от БЛС!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...