!
Четвъртък, 10 Октомври 2024
09
окт
 

С нова 3D-ендоскопска техника за лечение на хипофизни аденоми се сдоби УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Сряда, 09 Октомври 2024 | 15:12:15


УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Клиниката по неврохирургия и Референтният център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми и други тумори на черепната база вече разполагат със съвременна 3D-ендоскопска техника, осигурена от МУ – София, съо

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Клиниката по неврохирургия и Референтният център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми и други тумори на черепната база вече разполагат със съвременна 3D-ендоскопска техника, осигурена от МУ – София, съобщават от лечебното заведение.

Техниката вече е налична и въведена в ежедневна употреба в клиничната практика. „За разлика от стандартния ендоскоп, който разполага с една микрокамера, при 3D-ендоскопа триизмерният образ се генерира от две камери, интегрирани на върха на метално цилиндрично тяло“. Това обяснява доц. д-р Асен Хаджиянев, дм., ръководител Катедра по неврохирургия МУ-София, Началник сектор  Клиника по неврохирургия и ръководител на център за ендоскопско лечение към УМБАЛ“ Св. Иван Рилски“.

Основното предимство на 3D-ендоскопията е реалистичното възприятие на анатомичните структури и по-добрата визуализация на оперативното поле. Високата разделителната способност на 3D-ендоскопа, освен реалистичният образ, позволява и по-доброто разграничаване на здравата от патологично променената част на тъканите (тумор или друга тъкан).

Допълнителен специализиран софтуер може да променя образа и  да го превърне в 3D, като по този начин се постига ясно изобразяване на кръвоносните съдове в тъканите (нормални и патологични).

В допълнение към 3D ендоскопа, новата апаратура включва и интраоперативен микросонограф (доплер) за измерване  дебита на кръвотока на вътрешната сънна артерия и други важни кръвоносни съдове. Микродоплерът осигурява допълнителен комфорт и сигурност в работа на хирурга, като позволява  идентифициране на важни кръвоносни съдове в туморната тъкан или в структурата на кавернозния синус (структура в непосредствена близост  до хипофизната жлеза, в която се намират  вътрешната сънна артерия и черепно мозъчните нерви, които отговарят за движението на очите).

3D-ендоскопската техника намира приложение в хирургичното лечение на хипофизни аденоми, менингиоми, краниофаннгиоми, кистични лезии, възпалителни процеси и др. Също така, е предпочитан метод за избор и при тумори, ангажиращи областта на сфеноидалния синус, селарната, супраселарната и параселарни области, както и някои процеси, засягащи предната част на черепната база.

Новата техника се използва за ендоназална, ендоскопска хирургия, при която, благодарение на съвременните технологии, неврохирургът достига до тумора през носната кухина, което гарантира минимална хирургична травма, по-добър ефект от хирургичното лечение и по-бързо възстановяване.

„Екипът от специалисти в Клиниката по неврохирургия и центъра, притежават необходимата квалификация и достатъчно богат клиничен опит в ендоскопската хирургия“, допълва доц. д-р Хаджиянев, който е един от най-търсените специалисти у нас при неврохирургичното лечение на хипофизни аденоми. Той пояснява, че новата 3D-ендоскопската техника не изисква допълнително обучение, а предоставя на хирургичния екип отличен детайлен изглед на оперативното поле което несъмнено ще доведе до по-добри резултати от лечението и ще намали риска от нежелани усложнения.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MD7H


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Пукалски: Академията за родители на „Пирогов“ има добре застъпена практическа част
10.10.2024 12:08:22

Д-р Пукалски: Академията за родители на „Пирогов“ има добре застъпена практическа част

„Предстоящото издание на „Академия за родители“ на „Пирогов“ ще бъд ...

Д-р Ивета Найденова остава начело на МБАЛ – Видин
10.10.2024 11:19:42

Д-р Ивета Найденова остава начело на МБАЛ – Видин

Д-р Ивета Найденова печели конкурса за директор на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин. То ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...