!
Вторник, 17 Септември 2024
10
окт
 

Стенопис от 108 кв. м. в София напомня за значението на донорството и трансплантациите

Събота, 10 Октомври 2020 | 10:51:02


Вчера в София бе официално открит стенопис „Частица от теб може да е нов живот за друг“. Той е изрисуван в рамките на информационна кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“, която се организира за втора поредна година

Вчера в София бе официално открит стенопис „Частица от теб може да е нов живот за друг“. Той е изрисуван в рамките на информационна кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“, която се организира за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология (БДН) и в партньорство с Нов български университет (НБУ). Повод е днешният Европейски ден на донорството и трансплантацията.

Стенописът е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary. Високата 12 метра творба е разположена върху 108 кв. метра на калкана на жилищна сграда на кръстовището на улиците „Цар Симеон“ и „Опълченска“. Официалното й откриване бе организирано символично в навечерието на Европейския ден на донорството – 10 октомври.

Част от информационната кампания „Да дариш живот“ през тази година са и две изложби във Варна (на входа на Морската градина от 1 до 18 октомври) и Пловдив (в Цар Симеоновата градина от 15 октомври до 11 ноември). Експозициите се състоят от творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те бяха създадени в рамките на конкурса за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите, който бе част от миналогодишното издание на кампанията. Освен това в рамките на кампанията бяха изрисувани и стените в Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“ с красиви стенописи, дело на артиста JahOne.

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България. Според статистиката страната ни се нарежда на последно място сред европейските страни по брой донори.

Данните показват, че за миналата година листата на чакащите за трансплантация на орган в Европа е била от 150 000 души. Всяка година в Европа се правят 41 000 трансплантации и в същото време се добавят в листата на чакащите нови 48 000 пациенти. Това означава, че на всеки час се добавят по 6 нови пациенти, които имат нужда от трансплантация и животът им зависи от това. Статистиката ясно показва, че в европейски мащаб има сериозен недостиг на органно донорство, така че да може да се помогне на всички пациенти в нужда, каза генералният директор на Астелас за Унгария, България и Румъния д-р Стамен Банковски.

По данни от регистъра на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към 2 октомври 2020 г. нуждаещите се от трансплантация българи са 1145. Най-голям е делът на нуждаещите се от бъбрек – 1029 души. Останалите потенциални реципиенти живеят с надеждата да се намерят донори на черен дроб (44), сърце (41), бял дроб (20), панкреас (10) и тънко черво (1). В същото време през тази година са направени общо девет трансплантации – 2 бъбречни, една сърдечна и шест чернодробни.

Проф. д-р Емил Паскалев, председател на БДН и началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“, посочи, че по данни Световната здравна организация от миналата година в света има 800 млн. души с хронично бъбречно заболяване. „Когато е налице това заболяване, то се развива само прогресивно и за различен период от време достига до бъбречна недостатъчност, която трябва да се лекува. Лечението й се осъществява най-оптимално и качествено чрез бъбречна трансплантация. Когато това не може да се направи, се пристъпва към диализно лечение. Към момента има около 700 бъбречно трансплантирани. В същото време има близо 4000 души на диализа, което е по-малко качественият вариант на лечение на тези пациенти. Освен това в нефрологичен аспект най-добрият вариант за трансплантация не е, когато пациентът е достигнал до диализно лечение, а преди да се наложи такова. Според мен тези, които са преди този етап, са поне 10 пъти повече“, каза проф. Паскалев и добави, че най-важното е, че трансплантираните пациенти могат да се върнат към нормален начин на живот.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2hL8


Всичко за коронавируса
Още новини
Предлагат автоматите за лекарства да са извън аптека, но само ако са собственост на аптека
17.09.2024 17:12:32

Предлагат автоматите за лекарства да са извън аптека, но само ако са собственост на аптека

Автомати да могат да се поставят извън аптеки, но трябва да принадлежат на аптека и то само в слу ...

Откриват есенната конкурсна сесия на фонд „Наука“ в МУ-Варна
17.09.2024 16:58:59

Откриват есенната конкурсна сесия на фонд „Наука“ в МУ-Варна

От 17 септември със заповед на ректора на МУ-Варна се открива есенната конкурсна сесия 2024 на Фо ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...