!
Неделя, 08 Септември 2024
18
ноем
 

Специални ленти помагат на спешните медици за определяне дозата на медикамент за дете

Петък, 18 Ноември 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова


Триажът при спешните случаи с деца, транспортирането на дете в спешно състояние, шок в детската възрас

Триажът при спешните случаи с деца, транспортирането на дете в спешно състояние, шок в детската възраст, интоксикации – това е част от темите, обсъждани по време на двудневна национална конференция, насочена към лечението на спешните състояния при деца. Конференцията събра десетки лекари и студенти по медицина в София. Организаторите на форума са УМБАЛСМ „Пирогов", Българско дружество по Спешна медицина и Катедрата по Спешна медицина - МУ София.

„От много време спешните медици имахме нужда да се организира такъв форум, който да е насочен към спешната педиатрия, защото в извънболничната и болничната спешност почти нямаме специализирани педиатрични екипи“, посочи пред Zdrave.net председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

Тя отбеляза, че детските приемни отделения в страната също са малко.
„В спешните портали постъпват както деца, така и възрастни, и ангажиментът на дежурния спешен екип е да оказва помощ на пациентите от всички възрасти, а децата се характеризират със своя специфика – както анатомофизиологична, така и по профил на задоволяванията“, подчерта д-р Кателиева.

„Тази конференция ни беше изключително необходима, за да „си сверим часовника“, да научим последните новости в педиатрията, за да можем да бъдем по-бързи и точни в диагностиката и лечението, които прилагаме“, допълни тя.

По думите й един от основните проблеми, които възникват при лечението на дете в спешно състояние, е определяне на телесното му тегло, защото от това зависи дозата на прилаганите медикаменти, както и на използваните консумативи. В тази връзка по време на форума стана ясно, че  реанимационните екипи в страната ще бъдат снабдени със специални ленти, с които ще се измерват различни показатели като дължината на тялото и килограмите на малките пациенти. Те ще имат определена практическа насоченост, защото ще могат да ориентират лекарите за дозата на медикаментите, които да прилагат на деца в спешни състояния, както и размерите на медицинските консумативи, нужни в спешна ситуация.

„При децата това е страшното – че те се влошават много бързо и там факторът време е много по-изразен, отколкото при спешните състояния при възрастните“, изтъкна д-р Кателиева. 

Тя припомни и че у нас вече тестово действа системата на триажа в доболничната помощ. Предстои и въвеждането й в болничната, което също е от съществено значение в спешната грижа за децата, защото през спешните болнични портали понякога преминават голям брой деца и е особено важно да се прецени кое от тях трябва да бъде прегледано с приоритет, разясни д-р Кателиева.

Запитана какви са очакванията й във връзка с политическата ситуация у нас тя коментира: „На мен много ми се иска да има приемственост между политиката на министерство на здравеопазването в последните две години и следващото управление. Ако тази приемственост липсва, ако бъде спрян стандартът по спешна медицина и започне да пише нов, това ще бъде катастрофа“.

Д-р Кателиева подчерта, че натовареността на работещите в системата на спешната помощ е неимоверна. „Ежегодно през спешните болнични портали и центровете за спешна медицинска помощ преминават над два милиона души“, посочи тя и акцентира на необходимостта от ремонт на филиалите на спешна помощ и спешните приемни отделения, осигуряване на нови линейки и други залегнали в реформата промени.  „Имаме спешна нужда от промяна и този стандарт ни даде шанс за това. Ако той бъде стопиран и политиката в спешната помощ промени хода си, ние не можем да издържим повече експерименти“, заяви в заключение д-р Кателиева.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tShf


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...