!
Събота, 28 Септември 2024
27
септ
 

Снежана Апостолова: Здравето на децата на Варна е наша постоянна грижа

Работим за устойчива здравна политика в полза на всички варненци, казва още зам.-кметът на Община Варна

Петък, 27 Септември 2024 | 15:10:23 Невена Попова


Снежана Апостолова е заместник-кмет на Община Варна с ресор здравеопазване и социални дейности. Разговаряме с нея за програмите, които финансира общината в областта на превенцията на детското здраве, както и за инициативите, които ще бъдат реализир

Снежана Апостолова е заместник-кмет на Община Варна с ресор здравеопазване и социални дейности. Разговаряме с нея за програмите, които финансира общината в областта на превенцията на детското здраве, както и за инициативите, които ще бъдат реализирани в бъдеще с насоченост към изграждането на устойчив модел на здравни и социални услуги в морската ни столица.     

Г-жо Апостолова, Община Варна посрещна новата учебна година с няколко програми за промоция, профилактика и рехабилитация на децата от морската столица. Откога води началото си тази практика?

Грижата за здравето на нашите граждани e важен приоритет в политиката на Община Варна. В тази връзка всяка година от 2007 г. насам в бюджета на общината се предвиждат финансови средства за реализацията на такива програми. Те са насочени както за децата, така и за всички граждани на Варна.

Важно е да отбележа, че всички детски програми са устойчиви и се реализират за срок по-дълъг от една година.

През 2024 г. се изпълняват следните програми, които срещат особено голям интерес у родителите и обществеността: „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието“, „Контрол на миопия и ранно детско зрение“, „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, „Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието“.

Също така искам да подчертая, че по програмите са ангажирани общински лечебни заведения, което изпълва с още по-голямо съдържание тяхната дейност е я прави още по-достъпна за гражданите.

Най-новата ни програма е „Здрави деца – здрави поколения - биологичен часовник, тя се изпълнява за първи път през 2024 г.

Нейната цел е да постигне по-добра информираност за репродуктивното здраве сред подрастващите, да информира за рисковете при планиране и отлагане на бременност за по-късен етап, а така също да популяризира принципите на здравословното хранене и начин на живот.

По дигитален, интерактивен, достъпен и иновативен начин вниманието на младите хора се насочва към един сериозен проблем – навременното родителство, което не пречи на образованието и професионалната им реализация.

Една от популярните програми, която предизвика интерес не само във Варна, но и в цялата страна безспорно е за хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието. Разкажете повече за нея.

Да, така е, интересът наистина е голям. И искам да споделя, че в личен план ми носи особено чувство на радост, когато разбера, че родители на такива деца ни благодарят за инициативата и усилията да организираме програмата.

Хипотерапията е ефективен лечебен подход за деца с увреждания, при който основно средство е общуването им с коне и конна езда. Програмата стартира през 2019 г. Тогава за нея са били отделени 25 000 лв., включени са били 59 деца, лекувани с процедури с кончето Зита.

Програмата се разви през годините, в нея бяха включени и деца от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания и аутизъм „Живот под дъгата“. През 2023 г. стойността на програмата бе 30 000 лв., а за 2024 г. са предвидени 40 000 лв.

Постиженията на децата са различни и в зависимост от индивидуалните им способности, но като цяло са много положителни. Така например две децата, съответно на възраст 5 и 6 години проговориха разбираемо, едно от децата още през първата година каза първата си дума. Други проходиха стабилно и без помощ. Три от децата започнаха да изразяват емоциите си и да контактуват, те бяха на 4, 7 и 9 години. Едно дете на 4 г. започна да изговаря по две думи наведнъж, дори да казва кратки изречения.

Постиженията на децата участващи в програмата са най-видими от родителите им, които през годините изпращаха и продължават да изпращат, писма с благодарности към екипа от специалисти и Община Варна. Това е голяма радост и носи много удовлетворение на всички нас, които работим в общината.

От какви принципи се ръководите при избора на предмета на програмите и техния обсег?

Преди всичко от нуждите на децата и на гражданите. Имаме наблюдения, консултираме се и с компетентни специалисти. Предложенията се обсъждат, и се внасят за разглеждане в комисиите, така ще бъде и след месец, когато започне подготовката за обсъждането на бюджета за следващата година.

Като заместник-кмет, който отговоря и за социалните дейности, съм особено удовлетворена от програмите за хипотерапия и за водна рехабилитация. Това са скъпи услуги, които не всички родители на деца с увреждания могат да си позволят. Ефектът от тези терапии е очевиден, реакцията на родителите го доказва. И това показва, че общината си е свършила работата и е подала ръка на семейства в нужда.

Но аз бих искала да разширя отговора на въпроса и да предложа един перспективен поглед иа задачите на Община Варна в здравната и социалната сфера.

В момента очакваме анализа на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за здравните и демографските тенденции в общината. На базата на тези изводи ще подготвим 10-годишна здравна стратегия, която ще предложим първо за обсъждане в Комисията по здравеопазването и социалните дейности, а после ще внесем за гласуване в Общинския съвет.

Досега градът ни не е имал дългосрочна здравна стратегия, искаме да положим основите. За нас това е отговорност пред поколенията, за варненци и техните деца.

И още нещо много важно – политиците идват и си отиват, нашето желание е тази стратегия да не е повлияна от политиката, да не е обект на зависимости, а да се изпълнява последователно и устойчиво в годините напред.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MB@v


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Иван Маджаров и д-р Валери Веселинов са новите зам.-председатели на БЛС
28.09.2024 17:38:15 Надежда Ненова

Д-р Иван Маджаров и д-р Валери Веселинов са новите зам.-председатели на БЛС

Съборът на БЛС избра заместник председатели на съсловната организация. Досегашният председател на ...

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС
28.09.2024 14:27:59 Надежда Ненова

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

С 252 на 151 гласа и 10 невалидни бюлетини Съборът на БЛС избра д-р Николай Брънзалов за председа ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...