!
Неделя, 08 Септември 2024
13
апр
 

Д-р Нели Савчева:

Работата ни вече не е въпрос на мениджмънт, а на фокусничество

Скокът на топлоенергията притесни и областните болници

Четвъртък, 13 Април 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова


Скокът на цената на топлоенергията притесни и областните болници. След като от

Скокът на цената на топлоенергията притесни и областните болници. След като от сдруженията на частните и общинските лечебни заведения алармираха, че увеличението ще има за резултат намаляване на инвестициите и натрупване на дългове, потърсихме мнението по въпроса и на директора на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово д-­р Нели Савчева, която е и председател на Националното сдружение на областните болници в страната.

„Притесненията ни са реални и големи. Ние газифицирахме лечебното заведение и към този момент имахме очаквания за икономии, които да се използват за фонд „Работна заплата“. Сега обаче се оказва, че ситуацията ще е съвсем различна“, посочи д-р Савчева, като допълни, че подобни резки промени, касаещи пряко разходите на една структура, няма как да бъдат прогнозирани от един мениджър.

„Освен това, ние сме големи консуматори – почти всички областни болници са изграждани по еднотипно строителство – част от тях са т. нар. павилиона система, а другите са с масивни корпуси, така че за нас отоплението е нещо, което отнема значителен ресурс и няма как да не се отрази на финансовите показатели на лечебното заведение“, обясни д-р Савчева.

Попитана дали има откъде да се спестят средства, за да се компенсира ръста на цената на топлоенергията, тя посочи, че не вижда възможност за това и поясни, че в последните години областните болници са оптимизирали максимално разходите си. „Ние няма откъде да съкратим работна ръка, защото сме притиснати от една страна от изискванията по стандартите, а от друга административният ни персонал е минимален. Дейността на едно лечебно заведение може да се сравнява с дейността на една община, броят на персонала в двете обаче е различен“, посочи тя. „В същото време обемът на дейността в нашите лечебни заведения се увеличава непрекъснато“, изтъкна още д-р Савчева. Тя беше категорична, че в никакъв случай не може да се мисли и за намаляване на щата на медицинския персонал, както и за общо намаляване на възнагражденията. „На фона на ръста на работните заплати в Румъния, как си представяте да се изправим пред персонала и да обявим, че намаляваме възнагражденията“, попита д-р Савчева.

Тя припомни и ръста на минималната работна заплата от началото на тази година у нас, като посочи, че не всички лечебни заведения са успели да увеличат възнагражденията на целия си персонал, поради което доходите на нискоквалифициран персонал са се доближили до тези на кадри с висока квалификация.

„Трябва да говорим открито и ясно за възможности за увеличаване на работните заплати. В поздравленията си към колегите по повод скорошния ни професионален празник отбелязах, че ние трябва да се радваме най-много на поздравленията от нашите пациенти, които са истински и от сърце. А спрямо поздравленията на българските институции не трябва да сме толкова радостни, защото те трябва да направят всичко възможно българските лекари да остават в България“, коментира д-р Савчева.

„Въпросът с работните заплати не е въпрос на мениджмънт. Въпрос на мениджмънт е да оптимизираш разходите си, да запазиш лечебното си заведение, да осигуриш добри условия на работа. Когато обаче толкова много финансови параметри са се променили към увеличение, а приходите са останали същите, това вече не е въпрос на мениджмънт, а на фокусничество“, допълни тя.

В тази връзка д-р Савчева коментира и скорошната дискусия, организирана от БЛС, на която бе представена методиката за остойностяване на медицинския труд. „Това са параметрите, към които ние трябва да се стремим, за да имаме здравеопазване, а именно обвързване на МРЗ и възнагражденията на лекар и сестра“, посочи тя. Припомняме, според синдикатите в здравеопазването стартовата заплата за лекар трябва да е 3,78×МРЗ, а на сестра - 2×МРЗ.

„Много колеги казват, че ръководителите на лечебни заведения отделяме 50% от приходите си по каса за работни заплати. Това отдавна не е така – конкретно за областните болници вече достигаме критичните проценти от 75%. С 25% от приходите няма как да се издържат такива мастодонти, каквито са нашите лечебни заведения“, отбеляза д-р Савчева. „Време за отлагане на решения по тези въпроси няма“, посочи в заключение председателят на сдружението на областните болници.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZdhJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...