!
Неделя, 08 Септември 2024
24
март
 

Първият център HISPA отвори врати в "Александровска" болница

Петък, 24 Март 2017 | 15:08:25 Надежда Ненова


В клиниката по кардиология на "Александровска" болница стартира дейност първият в България център на HISPA (Hyp

В клиниката по кардиология на "Александровска" болница стартира дейност първият в България център на HISPA (Hypertension, Infarction And Stroke Prevention Association). Това е функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. „Алексндровска“ болница е избрана, защото разполага с всички вътрешни и хирургични клиники, необходими за комплексната грижа за пациента“, каза на пресконференция днес доц. Д-р Добрин Василев, началник на клиниката по кардиология към „Александровска“ болница.

„Официалните статистистически данни показват трайна тенденция за нарастване на сърдечно-съдовата смъртност и на смъртността от мозъчен инсулт у нас. В последните години се наблюдава известно снижаване на смъртността от сърдечен инфарк в резултат на въведеното в България модерно лечение на острия коронарен синдром“, каза още доц. Василев.

У нас сърдечната смъртност е 65-66% от общата смъртност, а 80% от случаите са свързани с артериална хипертония. Продължителността на живота у нас е с около 15% по-ниска от средната за Европа, стана ясно още на пресконференцията.

„Центровете на HISPA развиват многоспектърна образователна, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност и имат за цел да постигнат информираност на обществото за ССЗ, да оказват методична помощ на лекари и пациенти, както и да обучат голям брой специалисти в избора на най-правилния подход за редукция на сърдечно-съдовия риск, като се започне с профилактика и индивидуализирана терапевтична стратегия на всеки отделен пациент“, каза основателят на HISPA проф. Небойша Ташич.

Специално внимание ще бъде отделено на обучението на медицинските сестри за комуникация с пациента, тъй като те прекарват с него много повече време от лекаря. „Сега на медицинските сестри се гледа само като на изпълнители на определени медицински услуги, а те са много повече от това. Ние искаме да подобрим контакта им с пациентите“, каза доц. Василев.

HISPA e централно- и източноевропейска организация за навременна профилактика, диагностика, лечение и проследяване на хора с повишен сърдечно-съдов риск, както и за диагностика и лечение на комплицирани сърдечно-съдови пациенти, базирана в изследователския център на Сърдечно-съдов институт „Dedinje” в Белград, Сърбия.

България е петата държава, в която HISPA създава център. Досега такива центрове са открити в Сърбия, Хърватия, Черна гора и Босна. Предстои да бъдат създадени в Беларус, Русия, Казахстан, Азербайджан, Грузия.

Информацията за пациентите от всички страни се обединява в електронни регистир, което позволява да се работи с огромен масив данни за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Създадени са отделни регистри за диабетици, за деца с артериална хипертония, за пациенти с предсърдно мъждене, което пък позволява да се прпавят изводи за здравния статус и поведение на високо рисковите групи, подчерта проф. Ташич.

Доц. Василев допълни, че идеята на центъра е болницата да излезе от кампанийността по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и пациентите да могат всеки ден в приемното време да бъдат прегледани и обгрижени. За да се избегнат симулативните болни, пък е съдадена скриниг листа, чрез която се определя риска от сърдечно-съдов инцидент.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ugUA


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...