!
Събота, 28 Септември 2024
25
юли
 

Проучване на ИСУЛ: Гърдата може да бъде съхранена дори при множествен рак

Четвъртък, 25 Юли 2024 | 13:58:12


При множествен рак на гърдата не е задължително органът да се отстранява. Това показва мащабно проучване сред 700 пациенти, лекувани в ИСУЛ през последните 10 години, което беше представено на Конгреса за рак на гърдата в Берлин от д-р Славяна Ушева и

При множествен рак на гърдата не е задължително органът да се отстранява. Това показва мащабно проучване сред 700 пациенти, лекувани в ИСУЛ през последните 10 години, което беше представено на Конгреса за рак на гърдата в Берлин от д-р Славяна Ушева и д-р Йоана Милушева от УМБАЛ „Царица Йоана“-ИСУЛ. Те бяха единствените български представители, допуснати да презентират резултатите си на престижния форум, който обединява всички научни постижения в света в тази област, съобщиха от лечебното заведение.

Д-р Ушева и д-р Милушева представиха анализ, сравняващ резултатите при пациентки с множествен и унифокален (само на една локация) рак на гърдата, чиято млечна жлеза е била съхранена след операцията.

„Нашето проучване променя парадигмата за това заболяване. До скоро наличието на няколко образувания в гърдата автоматично означаваше премахване на гърдата. Вече имаме доказателства за съхранението на този, толкова важен за всяка жена орган. Разбира се в селектирани случаи. Това по никакъв начин не компрометира дългосрочните резултати при тези пациенти. Условието е да се постигне онкологична сигурност и приемлив естетичен резултат. Благодарение на мултидисциплинарния подход, който прилагаме в нашия център, резултатите ни са съвместими с водещи световни центрове“, обяснява д-р Ушева, която е една от малкото млади жени-лекари у нас, посветили се на хирургията на рака на гърдата.

Центърът за комплексно лечение на туморите на млечната жлеза има разработен  алгоритъм, следващ последните световни тенденции, при лечението на различните форми на рак на гърдата. В болшинството от случаите, туморът първо се третира с онкологична терапия и чак след като се е стопил или силно е намалил размерите си, се пристъпва към хирургично отстраняване на участъка, в който се е намирал. При пациентки, които се отговорили положително на лечението, това позволява да се съхрани гърдата, с минимален риск от рецидив. Все пак важно уточнение е, че предоперативната терапия не е подходяща за всеки и е въпрос за индивидуална преценка.

„Доказано е, че провеждането на предоперативно лечение намалява значително риска заболяването да се върне отново или да се разпространи. Това е абсолютно категорична статистика! За съжаление в България все още има центрове, в които първо режат, а след това лекуват. И тук искам да подчертая, че основна роля за това има хирургът. Обикновено първата среща на пациента в България е с хирурга. Ако д-р Ушева първо не водеше за консултация с мен или с д-р Атанасова (началник на Отделението по медицинска онкология) всяка жена, тези пациенти щяха да бъдат лишени от възможността да получат по-добри резултати“, убедена е д-р Милушева, която специализира онкология с фокус върху карцинома на гърдата, в Клиниката по медицинска онкология на ИСУЛ.

Резултатите, които са представили пред колегите си в Берлин д-р Ушева и д-р Милушева показват, че 85,1 % е релативният дял на преживелите 5 години след лечение пациентки с множествен карцином и запазена гърда.

„Има пациентки, при които отстраняването на гърдата не само е излишно, но води и до тежки последици за тях, тъй като се сриват психически. Това е нещо, което само една жена може да разбере за друга жена“, обяснява д-р Милушева. Тя не крие, че за нея психическото състояние на жената е не по-малко важно от медицинското и затова посвещава часове наред, за да им вдъхне надежда. „Един мъж би казал – какво като ти окапе косата, нали пак ще порасне. За една жена обаче този факт не е толкова лесен за преглъщане. Още по-трудно е да свикнеш с факта, че ще ти отрежат гърдата“.

Освен с постигнатите резултати, медиците са впечатлили журито на престижния международен форум и с това че работят заедно, в мултидисциплинарен тандем. „Колегите бяха много приятно изненадани, че ние познаваме пациентите във всеки един аспект – както в хирургичното лечение, така и в системната терапия. В нашата област това е залог за успех“, категорична е д-р Ушева, която преди две години беше удостоена с приза „Ти си нашето бъдеще“ на традиционните награди на БЛС „Лекар на годината“.

Д-р Ушева и д-р Милушева работят в тандем вече 4 години като част от мултисциплинарния екип на Центъра за комплексно лечение на туморите на млечната жлеза под ръководството на проф. д-р Теофил Седлоев и д-р Марияна Атанасова. Неизменна част от него е и д-р Йордан Спирдонов – един от най-изявените специалисти по образна диагностика у нас.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4w$r


Всичко за коронавируса
Още новини
Пациент с туларемия лекуваха в МБАЛ – Пазарджик
27.09.2024 17:29:12

Пациент с туларемия лекуваха в МБАЛ – Пазарджик

Пациент с туларемия е лекуван в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Пазарджик, съобщават от бол ...

И Сливенската прокуратура се зае със случая с мъртвороденото бебе
27.09.2024 17:10:46

И Сливенската прокуратура се зае със случая с мъртвороденото бебе

Сливенската прокуратура разследва смърт по лекарска небрежност на бебе в Специализираната акушеро ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...