!
Сряда, 16 Октомври 2024
15
окт
1
 

Промени в МЗ: Отпадат "Правата на пациентите", създават дирекция "Спешна помощ"

Вторник, 15 Октомври 2024 | 16:16:39
1

„Обществени поръчки“ да се извади от дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“ и да стане самостоятелна дирекция, а към стопански дейности да бъдат добавени „Човешки ресурси“. Това предвижда промяна в устрой

„Обществени поръчки“ да се извади от дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“ и да стане самостоятелна дирекция, а към стопански дейности да бъдат добавени „Човешки ресурси“. Това предвижда промяна в устройствения правилник на Министерството на здравеопазването, предложена в проект на Постановление на МС.

„Опитът от вътрешното администриране в МЗ показва, че е необходимо ясно обособено структурно звено, което да работи по всички процеси, свързани с обществените поръчки и да носи ясно дефинирана отговорност за това. Към момента тези дейности се осъществяват от дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“. Въпреки приоритетността от своевременното провеждане на обществени поръчки и професионализма на екипа от държавни служители в дирекцията, не винаги е възможна своевременна ясно дефинирана бърза реакция от административно-организационна гледна точка“, се казва в мотивите на МЗ за промяната. Дирекция „Обществени поръчки“ ще е с щатна численост 17 бройки.

Дейностите по управление на човешките ресурси и на стопанско обслужване (включително и на техническата поддръжка на информационно-комуникационната инфраструктура на МЗ) се обединяват в общата дирекция „Стопанско обслужване и човешки ресурси“, което ще е с численост от 26 щатни бройки. „Това произтича от липсата на необходимост към настоящия момент да съществуват отделни звена в тези области. Работата е добре организирана, текуща, с ясно дефинирани отговорности на отделните служители и е оптимално тяхното ръководство да се осъществява само от един директор. Управлението на човешките ресурси в МЗ се осъществява от по-малко служители, съответно не е необходимо те са формират самостоятелна дирекция“, казват от МЗ.

В специализираната администрация се създава дирекция „Спешна медицинска помощ“ с щатна численост 14 щатни бройки. От МЗ се аргументират, че така ще се подобри навременността и качеството на здравните услуги, предоставяни от национални и международни служби за спешна медицинска помощ, и ще се подобри капацитетът на националните здравни системи за ръководене на активирането и координирането на отговор непосредствено след бедствие, избухване и/или друга ситуация на спешност. „Към момента тези дейности се осъществяват от дирекция „Лечебни дейности“, която е натоварена и с множество други задачи. Въпреки приоритетността на спешната помощ и професионализма на екипа от държавни служители в дирекцията, не винаги е възможна своевременна ясно дефинирана бърза реакция от административно-организационна гледна точка. Включването в дейностите и осъществяване на спешна медицинска помощ по въздуха изисква и съответно разширяване и поддържане на допълнителен и специфичен капацитет за управлението и администрирането на тази комплексна и високоспециализирана по своята същност дейност, още повече, че тя бързо разширява своя обхват и обем във връзка с периодичните доставки в кратки срокове на нови въздухоплавателни средства за нейното осъществяване“, казват от Министерството.

В проекта се предлага да се увеличи и числеността на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ с една щатна бройка поради нарасналия брой канали за комуникация в публичното пространство и социалните мрежи. С една бройка се предлага да се увеличи и числеността на дирекция „Европейска координация и международно сътрудничество“ заради водещата роля на дирекцията в координиране и организиране на подготовката за участие в Изпълнителния съвет (ИС) на Световната здравна организация и очакваното значително нарастване на обема от работа по координация и подготовка на позиции, документи и участие в работата на ИС и съпътстващите ги координации на ниво Европейски съюз и Европейски регион.

Дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ ще е с ново име „Обществено здраве“ като тя запазва числеността си, въпреки отпадането на функциите за защита правата на пациентите.

В постановлението се предлага промяна и в Устройствения правилник на Националния съвет по цени и реимбурсиране с увеличаване на щата с 6 бойки за обособяване на нов отдел в дирекция „Управление на режими и оценка на здравните технологии.

Пълния текст на проекта може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K3P$

gost 16.10.2024 10:37:58

Ало кондева ма ти си тръгваш за кога ги правиш тези маймунджалъци.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ваня Митова с лекции за рака на гърдата в осем училища в страната
16.10.2024 11:05:05

Д-р Ваня Митова с лекции за рака на гърдата в осем училища в страната

През месец октомври, който с световен месец за борба с рака на гърдата, д-р Ваня Митова, ръководи ...

Лекари за 8-месечното бебе, погълнало играчка: Взехме правилното решение за секунди
16.10.2024 10:19:55

Лекари за 8-месечното бебе, погълнало играчка: Взехме правилното решение за секунди

„Родителите доведоха детето за преглед, тъй като от пет дена то поддържаше температура, беш ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...