!
Понеделник, 16 Септември 2024
26
юли
 

Правят безплатни изследвания за хепатит В и C във Враца, Шумен и Бургас

Петък, 26 Юли 2024 | 11:46:52


С безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C Враца, Шумен и Бургас ще отбележат Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Във Враца кампанията е съвместна на общината и РЗИ и ще се проведе в понеделник, 29 юли, от 09:00 до 13:00

С безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C Враца, Шумен и Бургас ще отбележат Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

Във Враца кампанията е съвместна на общината и РЗИ и ще се проведе в понеделник, 29 юли, от 09:00 до 13:00 часа в медицински шатри, разположени пред магазин Лили (старото кино). Доброволци от Филиал "Проф. д-р Иван Митев"-Враца ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите да се изследват за хепатит В и С – напълно анонимно, бързо и безплатно. Кампанията има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез кръвно изследване.

В Шумен кампанията е организирана от РЗИ и изследвания ще се правят в лабораторията на Регионалната здравна инспекция от 29 юли до 2 август, от 9:00 до 15:00 часа. Изследванията ще се извършват от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема капилярна кръв (от безименния пръст) или чрез имуноензимни тестове (венозна кръв). За провеждането на изследването не е необходимо предварително записване и не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки, отбелязват от РЗИ-Шумен.

Оттам уточняват, че пет случаи на вирусен хепатит в областта са регистрирани от началото на 2024 г. досега при хора на възраст от 43 до 68 години.

Безплатни изследвания, организирани от община Бургас за хепатит В и С ще се извършват в града по случай Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Прегледите ще се извършват днес 26 юли в мобилния медицински кабинет, разположен в градинката до Часовника. По време на кампанията здравни експерти и доброволци от Българския младежки Червен кръст (БМЧК) ще разпространяват здравно-информационни материали, посочиха от Общината.

Целта на кампанията е повишаване на информираността на обществото за безсимптомното заболяване и извършване на кръвно изследване като единствен начин за навременно диагностициране. Инициативата е в партньорство в Регионалната здравна инспекция – Бургас и БМЧК.

Световният хепатитен ден се отбелязва всяка година на 28 юли, рождения ден на д-р Барух Блумберг, който открива вируса на хепатит В  и първата ваксина срещу него. За тези изключителни постижения през 1976 г. д-р Блумберг получава Нобеловата награда за физиология и медицина.

„Време е за действие“ е мотото на Световния ден през 2024 г. и поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г. Всяка минута двама човека умират от чернодробни заболявания, свързани с хепатит, за което е необходимо да се повиши осведомеността на обществото за риска от заболяване и свързаните с него чернодробни усложнения и рак. Симптомите на вирусните хепатити са сходни, поради което лабораторното потвърждение на диагнозата е от съществено значение. Клиничните симптоми при остър вирусен хепатит включват треска, умора, мускулни и ставни болки, безапетитие, гадене и повръщане, стомашни болки, пожълтяване на склерите на очите и на кожата, потъмняване на урината

От 2022 г. в България безплатните изследвания за хепатит В и С са включени в профилактичния пакет, предоставян от общопрактикуващите лекари на всеки здравноосигурен на възраст между 40 и 65 г. Хората под 40-годишна възраст могат да се изследват безплатно в Регионалните здравни инспекции като част от Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021 - 2025 г.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gq%p


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био
16.09.2024 17:31:21

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Съвета на директорите на Бул Био-НЦЗПБ, става ясн ...

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е
16.09.2024 17:11:12

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е "КОД: Превенция - Сега е време да имаш време"

Дирекция "Спорт и младежки дейности" към Столична община и Фондация "Рестарт", в партньорство с М ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...