!
Неделя, 08 Септември 2024
12
юни
1
 

Пациентска организация подкрепи исканията на БЛС

Понеделник, 12 Юни 2017 | 12:11:06
1

Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепят призива и предложените мерки от БЛС за предотвратяване на нарастващото напрежение в здравеопазването и запазване здравето на нацията, изразени в

Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепят призива и предложените мерки от БЛС за предотвратяване на нарастващото напрежение в здравеопазването и запазване здравето на нацията, изразени в декларацията на съсловната организация, приета след заседание на Управителния и Националния съвет на съюза на 9-ти юни.

„Като пациенти сме разтревожени от наближаващите протестни действия на българските лекари поради неизпълнението на условията от НЗОК по НРД 2017 и заявяваме, че бихме ги подкрепили“, посочват от организациите в писмо до медиите.

„Пациентски организации „Заедно с теб“ не одобряваме системните нарушения на договорените условия в НРД 2017 от страна на НЗОК, изразяващи се в реализиране на икономии от касата при разпределение на бюджетите в болнична и извънболнична помощ; опит за подмяна на условия в НРД 2017 чрез едностранно издадени и несъгласувани с БЛС указания към РЗОК. Тази практика в работата на НЗОК, наложена напоследък, създава напрежение и разрушава доверието между пациенти и лекари, затруднява лечението и застрашава здравето ни“, изтъкват от там.

От „Заедно с теб“ отбелязват още, че подкрепят предложените от БЛС мерки, които са в интерес на пациентите, като на първо място поставят обособяването на отделна сметка на НЗОК, по която незабавно да постъпват средствата от здравноосигурителни вноски, така че реалните постъпления да бъдат явни, а управлението – прозрачно.

Припомняме, това беше едно от предложенията на пловдивската лекарска колегия, наред с обособяването на индивидуални партиди с част от вноските на здравноосигурените.

Пациентската организация също така подкрепя искането за актуализация на бюджета на НЗОК за 2017 г. и изчистване на дефицитите в бюджета на НЗОК от предходни години. От там са съгласни и с идеята за въвеждане на коефициенти за остойностяване и заплащане лечението на придружаващите основната диагноза заболявания.

От „Заедно с теб“ посочват още, че искат: самостоятелност на бюджета за лекарства и на този за медицински дейности, без възможност за прехвърляне на средства от единия към другия; обвързване на продължаващото медицинско обучение с възнаграждението на медицинските специалисти; въвеждане система за мониториране и стимулиране на качеството; въвеждане на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за СИМП и болнична помощ за определен срок по преценка на министъра, както и реално финансиране на държавно делегирани дейности за спешна медицинска помощ, профилактика и медицинска експертиза при адекватни и работещи  медицински стандарти и правила.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1W@9

Гост 12.06.2017 18:38:06

Разочаровани сте ,че свършва авантата и идват кешовите плащания. а не ,че ви дреме за докторите и техните семейства. Касичката се издъни , свиквайте с дефицита и пазарната икономика


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...