!
Неделя, 08 Септември 2024
28
окт
 

Пациенти и лекари могат да се обединят за бюджета*

Петък, 28 Октомври 2016 | 15:08:25


  Има случаи, в които пациентите и лекарите (в

 

Има случаи, в които пациентите и лекарите (в този коментар лекари е събирателно понятие на всички медици) имат различни интереси има и такива, в които интересите им съвпадат. Един от вторите е бюджета на НЗОК за 2017 година.

1. В интерес и на лекарите и на пациентите е публичните разходи за здравеопазване да се увеличат. За лекарите това е важно, за да могат да вършат работата си както трябва и да получават по-високи доходи. За пациентите означава повече медицински услуги и по-малко плащане от джоба.

Основанията да се искат повече пари са налице. Най-простия начин, но и най-верния е да сравним нашите разходи с тези на страни с подобни територия и население. Да вземем една Гърция, която дори след като изпадна в тежка икономическа криза, отделя 3 пъти повече за здравеопазване (преди това 5 пъти) и стигнем например до Австрия, която отделя 14 пъти повече от България.

Правителството парадира с прогноза за увеличение от порядъка на стотина милиона лева за 2017 година. Това не върши работа и не е за хвалба. Подобно увеличение трябва да се поднася с извинение. Грешката тук не е в числото, а в порядъка. Необходимо е увеличение с 1-2 милиарда лева, и то само като начало.

Един от инструментите да се постигне увеличение например е прокурорите, следователите, съдиите, военните и държавните служители да започнат да се осигуряват така, както се осигуряват учителите и всички други работещи в страната. Това, освен че ще донесе повече приходи в бюджета на НЗОК, е по-справедливо, а и ще престане да бъде пречка за бъдеща демонополизация на здравното осигуряване.

2. След въвеждането на идентификация на пациента с пръстов отпечатък и на теория, и на практика не може да се отчете фиктивна дейност от болниците. Следователно необходимостта от лимити на болниците отпада от 1 ноември.

И пациентите, и лекарите имат интерес това да стане.

Пациентите ще плащат по-малко, ще получат отново отнетото им право на свободен избор на болница, в която да се лекуват. Лекарите няма да останат с неплатена „надлимитна” дейност, както беше миналата година. НЗОК ще е спокойна, че е платила лечението на здравноосигурени лица.

3. Лекари и пациенти нямат интерес от това надзорът на касата да стане част от нейната администрация и да започне да получава заплати. Лекарите и пациентите имат интерес надзорът на касата да бъде обществен орган, да надзирава здравното осигуряване от името на работниците, работодателите, пациентите и осигурените. Само такъв, независим финансово и административно от политиците и здравните власти орган, може да бъде полезен и ефективен за здравната система.

4. И лекарите, и пациентите нямат интерес от премахване на съдебния контрол върху санкциите на НЗОК, каквото се предлага със Закона за бюджет на НЗОК. За лекарите е лесно разбираемо – прекратяването на договора с касата означава карай на работа, заплата, инвестиции и пр.

Не по-малък обаче, макар и не толкова лесно разбираем, е интересът на пациента от това касата да не може да се саморазправя с лечебните заведения без съдебен контрол върху нейните актове. Ако болницата е поставена в зависимост и административно подчинение на НЗОК, то всеки път, когато се сблъскат интересите на касата и на пациента, лечебното заведение ще бъде принудено да се съобрази с касата, а не с пациента си, защото е под угрозата не само да бъде глобено, но дейността му да бъде прекратена, и то без да може да се защити пред съда.

Вижда се, че лекари и пациенти могат да имат обща позиция по всички тези въпроси. Няма нормален политик, който да не се съобрази с това.

-------------------------------------

*Коментарът е на д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването. Публикуван е на страницата на правозащитната организация



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BPLh


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...