!
Неделя, 08 Септември 2024
09
март
 

От фонда за лечение на деца обясниха защо е забавено лечението на Байрям

Четвъртък, 09 Март 2017 | 15:08:25


На 27-ми март Байрям Айше Байрям и неговата баба Селима Али ще бъдат приети в Университетската клиника в Тюби

На 27-ми март Байрям Айше Байрям и неговата баба Селима Али ще бъдат приети в Университетската клиника в Тюбинген, Германия. Това потвърждава в съобщение до медиите новият директор на Център „Фонд за лечение на деца“ д-р Тинка Троева, като пояснява, че още в първия ден от встъпването си в длъжност е изискала досието на детето, а впоследствие е разговаряла с бившия ръководител на институцията проф. Владимир Пилософ по въпроса.

Тя предоставя и подробни обяснения по случая с деветгодишното дете, като изтъква, че до момента са давани „емоционални оценки по казуса“. Д-р Троева отбелязва, че има редица факти, които са довели до забавянето на процедурата по изпращането на момчето в чужбина.

На първо място тя посочва, че донорът в лицето на бабата на Бяйрям - Селима Али не е била включена като пациент съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. „Това е пропуск, който поправяме тези дни“, пише д-р Троева, като допълва, че предстои НЗОК да издаде допълнителен формуляр S2, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на жената, както и хемодиализата на детето в германската клиника. Допълнително, извън подписания от Министерството на здравеопазването формуляр за лечението в чужбина на детето, се изискват 50 300 евро за хонорари, пребиваването в болницата в Тюбинген и осигуряването на преводач за целия престой, който може да продължи до няколко месеца. Проблем, според д-р Троева, е бил и фактът, че бабата на Байрям е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което се явява пречка за поемането на разходите й от НЗОК. „Това не е било проверено и взето под внимание от фонда“, посочва тя. Сумата за покриването на здравните вноски на жената вече е платена от благодетел, пожелал анонимност, става още ясно от информацията на директора на фонда.

Д-р Троева пояснява и че от страна на Фонда за лечение на деца е било пратено два пъти искане за издаване на формуляр S2 за трансплантацията на Байрям Айше до Министерството на здравеопазването  - на 16-ти януари, в мандата на министър Москов, и на 6-ти февруари – в мандата на министър Семерджиев, като и двата пъти искането е било връщано заради непълноти и неточности в представената документация, които е трябвало да бъдат отстранени от центъра.

Съществувала е неяснота относно възможността бабата на детето да бъде донор, твърди още д-р Троева, като пояснява, че в Министерството на здравеопазването не са били представени документи в подкрепа на това. Проблемът е визиран и в писмо по електронна поща от болницата в Тюбинген от 31-ви януари, с уговорката, че в случай, че тя се окаже неподходяща за донор, ще се наложи връщане в България и търсене на донор на детето.

В искането за издаване на формуляр S2 до МЗ не са били включени становищата на двама външни експерти по трансплантология и урология, а на детски нефролози. Те не са посочили причина за невъзможността лечението на детето да бъде извършено в България, както изисква Правилникът на фонда и правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС, информира още директорът на институцията, като отбелязва, че единствено в становището на единия  експерт се посочва, че е уместно детето да се лекува в Германия във връзка с проведена там преди време консултация по повод урологичния му проблем, но не и че това е невъзможно в България. От другия експерт е представена етапна епикриза във връзка с осъществяваното хемодиализно лечение. В документа обаче не са визирани дейности, свързани с трансплантация, пояснява Троева. Тя заявява още, че в България има четири болници, в които работят специалисти-трансплантолози, а именно -  УБ „Лозенец“, УМБАЛ „Св.Марина“, Александровска болница и УМБАЛСМ „Пирогов“, но те не са били потърсени за становище при искането за издаване на формуляр S2. Изтъква се само специалист от „Пирогов“, но негово становище не е прикрепено към документацията до МЗ.

В заключение д-р Троева припомня, че на 1-ви март министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за лечението на детето след заключенията на консилиум специалисти и окомплектоването на нужните документи за трансплантацията, и допълва, че след изчистването на всички нередности, които е заварила, както и издаването от НЗОК на допълнителния формуляр S2 за изследвания на Селима Али и хемодиализата на Байрям в германската клиника, двамата ще бъдат приети в университетската болница в Тюбинген на 27-ми март.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gJs1


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...