!
Неделя, 08 Септември 2024
24
авг
1
 

От печата: За агресията над лекари и бумащината в системата, отново за фонда за лечение на деца

Четвъртък, 24 Август 2017 | 09:48:51
1

Темата за агресията над лекари и сестри намира място и в днешния печат. „Стандарт“ предоставя интервю с д-р Евгений Карастоянов от МБАЛ "Св Пантелеймон" – Плевен, който коментира зачестилите отново прояви на грубо отношение сп

Темата за агресията над лекари и сестри намира място и в днешния печат.

„Стандарт“ предоставя интервю с д-р Евгений Карастоянов от МБАЛ "Св Пантелеймон" – Плевен, който коментира зачестилите отново прояви на грубо отношение спрямо представители на съсловието. По думите му една от причината са медиите, в които всички лекари са  „под един знаменател и по този начин се настройва обществото“.  „Агресията, насилието към лекарите - всичко е последица по-скоро от това, отколкото от непрофесионализъм или от некачествена работа на лекарите“, посочва той.  Освен това, посочва той, постоянно има проблеми в системата на здравеопазването и то най-често свързани с финансирането. „А когато няма достатъчно финансиране, не може да се окаже качествена услуга на пациент, тъй като не може с малка сума пари да си купиш качествена стока в магазина. Хората работят с това, с което разполагат“, отбелязва д-р Карастоянов. Основен проблем пред лекарите у нас, става още ясно от думите му, е постоянната документация, която отнема много време и усилия. „От няколко години освен на хартиен носител, всичко се отразява и по електронен начин. Има много безсмислени бюрократични формуляри и ние непрекъснато трябва да внимаваме да не сгрешим, защото постоянно се проверяват. Това ни отнема много време, което по-добре да отделяме на пациентите“, отбелязва той, като допълва, че в някои държави проблемът е решен чрез електронна система.

Промените в правилника на фонда за лечение на деца също са тема за вестниците днес. „Сега“ предоставя интервю с Красимира Величкова от Български дарителски форум, която е участвала в работната група по изготвянето им. На практика от него обаче става ясно, че техните предложения не са взети предвид. Тя критикува промените, свързани с избора на член на обществения съвет, който да бъде публичен говорител, както и възможността на министъра да освобождава предсрочно членове на съвета, ако те говорят нерегламентирано. Величкова коментира и промяната, чрез която ОС ще организира обществена поръчка за медицинските изделия. „В работната група много спорихме какво точно е най-доброто решение“, споделя тя. „МЗ предложи фондът да обявява обществени поръчки. Директорът на фонда д-р Тинка Троева изрази скептицизъм по отношение на това предложение, защото казваше, че самият фонд няма достатъчно ресурс и експертиза да прави такъв тип поръчки, но така или иначе това ще се случи. Тъй като нас ни интересуват най-вече децата, поискахме в правилника поне да бъде записано, че докато тази процедура не се състои и не започне фондът да работи по този начин, изделия ще бъдат финансирани по стария ред. Сега обаче в проекта пише, че до три месеца от влизането му в сила тази процедура трябва да бъде започната. Въпросът е, че фирмите могат да обжалват, да спират търга и нямаме сигурност, че в един момент няма да се окажем в положение огромна група деца да останат без помощ, защото някъде около 60-70% от бюджета на фонда отиват именно за медицински изделия“, пояснява тя.

Жителите на Великотърновска област, които са близо 260 000 души разчитат на един единствен лекар токсиколог, информира „Труд“. Д-р Виолета Пашова споделя, че почти всеки ден, от май до октомври в болниците в Горна Оряховица и Велико Търново има случаи на ужилени или ухапани от насекоми пациенти. Тя работи в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в железничарския град, но консултира пациенти и на областната болница във Велико Търново. Д-р Пашова е единственият медик в региона, специализирал "Клинична токсикология" и е с над 30-годишен стаж. През седмицата дежури по 12 часа и в Спешна помощ в Горна Оряховица. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JV2U

гост 24.08.2017 10:26:50

Д-р Карастоянов е абсолютно прав в коментара за причините за грубо отношение към медиците. Медиите имат голям принос за зачестилата агресия в търсене на сензация от непроверена/недоказана новина за ,,лекарска грешка и отклоняване на вниманието на обществото от истинските проблеми в здравеопазването.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...