!
Неделя, 08 Септември 2024
31
авг
10
 

Д-р Галинка Павлова:

Не може да се работи в режим на лимити

Четвъртък, 31 Август 2017 | 14:12:49
10

Не може да се работи в режим на лимити – в това бе категорична заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, която коментира пред БНР продължаващите проблеми на болницата в Ловеч. Припомняме, от болницата обяви

Не може да се работи в режим на лимити – в това бе категорична заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, която коментира пред БНР продължаващите проблеми на болницата в Ловеч.

Припомняме, от болницата обявиха, че кардиологичното отделение в МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ в Ловеч преустановява дейност поради липса на специалисти. Впоследствие пък заради острата реакция на пациенти стана ясно, че затварянето му се отлага с месец, до 1-ви октомври, като през това време ще се търси трайно решение на проблема.

Д-р Павлова подчерта, че без промяна на нормативните правила и финансирането на здравната система, свързано с налагането на лимити, и други лечебни заведения ще последват съдбата на ловешката болница. „Не може да се работи в режим на лимити –да се ограничава дейността, да се повишават изискванията, на които трябва да се отговори, и да се очаква тази болница да има достатъчно финансов ресурс да покрие разходите си и в същото време да заплати достойни заплати на хората, които работят там“, заяви д-р Павлова.

Тя призова и за сериозен анализ, който да изясни причините за проблемите на ловешката болница, защото според нея те са факт и в други лечебни заведения. Сред тях е и липсата на кадри, поради което изискванията на НЗОК не могат да бъдат покрити, а това от своя страна води до несключване на договори с касата, отбеляза тя.
 „Управляващите трябва да преразгледат цялата тази постановка за плащане на лечебно заведение за брой преминал пациент“, посочи зам.-председателят на БЛС.

„Истината е, че се изчерпва доверието в системата“, заяви д-р Павлова, като засегна и темата за броя на здравнонеосигурените у нас, за които наскоро стана ясно, че отново се увеличават. Тя отбеляза, че има много причини за това, но една от тях е именно липсващото доверие в системата. „Има хора с частен бизнес, с големи възможности, които обаче не се осигуряват поради липса на доверие в системата. Те предпочитат да си заплащат при необходимост – не искат да чакат за медицинска помощ, не искат да чакат за направление, не искат да чакат да има лимит за болницата“, заяви тя.

Д-р Павлова припомни и идеята на БЛС за създаване на отделна партида за здравноосигурителните вноски на всяко лице, с която по думите й ще има много по-голяма яснота в тази насока. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RKzS

Патриот-майтапчия 06.09.2017 16:21:28

Политик от БСП събра очите на всички в Бургас с фамозния си "Ролс Ройс" за 700 бона Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/politik-ot-bsp-sbra-ochite-na-vsichki-v-burgas-s-famozniya-si-rols-roys-za-700-bona-snimki_news541663.html

doctor 04.09.2017 11:42:53

Колеги, до кога ще позволяваме да ни учат хора като д-р Павлова? Какво й разбира главата от отделни партиди за здравноосигурителни вноски? Какво ще промени това? Може би пише дисертация на тази тема?!

Отговор 04.09.2017 14:52:43

Ами докато си ги избирате такива, те ще ви учат. Нали все едни и същи проверени хора са по съборите.

Гост 01.09.2017 07:50:13

Да махнем лимитите , да махнем стандартите ,да краде кой както може от държавата , от касата, от пациентите !Когато съсловната ти организация застане зад този абсурд разбираш ,че това е краят на съсловието ни !Вместо точно БЛС да застане зад стандартите , лимитите , зад реалното остойностяване на труда ни и последващо заплащане,ръководството на БЛС се превръща в клика защитаваща интересите на лобито на частниците в системата ! Ако правото ми да практикувам тази професия не беше обвързно с членството ми в БЛС , отдавна да съм престанала да членувам в него !

Гост 01.09.2017 01:14:43

БЛС Райчинов в ход. Противопоставяне на съсловието в полза на властта и мизерията.

Гост 01.09.2017 00:36:03

Как хубаво се е самооописала в 22:36:06 ч уволнената за пореден път от НЗОК, при трима различни управители, но този път дисциплинарно, гразната, ниска, низка и пъпчива иванка кръстева. Злобна, арогантна и една от най-миризливите лъжкини, заедно с глупавата ненчовска, която в празноглавието си единствено ни псуваше и обиждаше. Точно тези две др.сли тровеха атмосверата не само в НЗОК, а и в РЗОК - тата, както и в цялата система. А на д-р Комитов ще му се кланямя до земятя за проницателността и мъдростта, която прояви и ни освободи именно от тези две мутреси, които поради липса вече на медиен достъп единствено им остана даа се "изявяват" с лъжите и ограничените си малки мозъчета тук, в коментарите. Дано никога повече да не се върнете при нас в касата!!! Бъдете прокълнати!!!

Doctor 31.08.2017 23:35:44

Лимити има във ВСИЧКИ европейски страни. Всички болници имат годишни бюджети, в които са длъжни да се поберат. Проблемът не са лимитите, а НЕДОФИНАНСИРАНЕТО на всичко в медицината!! Какво като махнат лимитите???? Парите нали са пак същите!!!!! Същите!!!!! Като махнат лимитите и какво - ще отделят още пари??? Тате каза, че ще ми купи колело..... ама друг път. Боже, колко тъпи хора са се заели да говорят за здраве

Гост 31.08.2017 20:56:15

Д-р Комитов искаше да е без лимити и затова НЗОК сега е без него.

Гост 31.08.2017 22:36:06

Стига с този Комитов. Дребен, злобен, арогантен лъжец-сеирджия-нищоправец. Единственото което умее добре е да си измива ръцете с хората и да лиже.....на текущите власт имащи. Реално освен едно празно говорено и то рядко, друго той не направи.....Опс, направи....заедно с държанката му Андреева отровиха атмосверата в касата и я привърнаха на бардак

хадид 31.08.2017 16:03:42

Заплатите на остатъчен принцип. . а ние си говорим за "остойностяване"... ееееее, колко е безнадеждно положението в България! Няма никакъв шанс нормалността.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...