!
Неделя, 08 Септември 2024
21
ноем
 

Петър Москов:

Не знам за какво ме вика прокуратурата

Понеделник, 21 Ноември 2016 | 15:08:25


„Не знам каква е причината, за какво искат да говорят с мен от тези органи. Знам само, че половината състав

„Не знам каква е причината, за какво искат да говорят с мен от тези органи. Знам само, че половината състав на министерството в последните пет-шест месеца беше на разпит“. Така здравният министър в оставка Петър Москов отговори на въпрос в „Тази неделя“ по bTV за какво е призован днес в следствието.

По думите му прокуратурата се е интересувала дали е целесъобразна финансовата част на двете дарения, извършени като бартерна сделка между Турция и България. „В тези времена преди две години, държавата, министерството, аз като министър, сме защитили държавния национален интерес, първо, като гарантиране на имунизационния календар и второ, като финансови стойности за държавата. България е изнесла, тоест е дарила ваксини БЦЖ на стойност малко над 300 хиляди лева и е получила дарение на стойност над 3 милиона. От това единствените губещи в този момент бяха определени фармацевтични фирми. Тези, които не са се явили на търг... два пъти и по този начин са поставили под заплаха, под реален срив имунизационния календар на държавата“, поясни Москов.

Според него първата задача на един министър на здравеопазването е да гарантира възможността българските деца да бъдат ваксинирани и по този начин да бъдат предпазени от болести в условия на бежанска криза. Той отново подчерта, че прокуратурата започва разследване във връзка с финансовите параметри на двете дарения, което не засяга безопасността на ваксините. „По никакъв начин не е имало дилема, дискусия или съмнение относно качеството, произхода и ефекта на ваксините и това в момента никой не поставя под съмнение“, каза Москов.

Министърът коментира и резултата от въвеждането на пръстовия идентификатор, което се превърна в една от най-оспорваните части на проведената от него реформа. „Към момента, от 1 ноември досега, когато задължително болниците приемат пациенти по този начин, има 670 хиляди пациенти, които са се регистрирали в системата. От тях има под 300 отказа на български граждани“, каза Москов.

„В системата на здравеопазването ние въведохме секторен идентификатор, който е със 100-процентово покритие без хората да платят нито един лев от джоба си, или бюджета да извади нито един лев. Цялото усилие струваше около 400 хиляди лева на касата. А какви са финансовите параметри на това нещо, тоест какво изтичане на пари ще баражира, това е въпрос на по-нататъшен анализ. Сега започват тестовете на електронната рецепта и на електронното направление, което за пациентите е безспорно облекчение, за лекарите отхвърляне на цялата бумащина и безхартиена работа“, допълни министърът.

По думите му през последните две години здравното министерство е довело разходите на Здравната касата до степен на ефективност. „Това, което не успяхме още да направим, но на 70 процента сме готови, е остойностяването на дейностите в болничната помощ и разделянето на заплащането на работещите от ишлемето. А иначе - в момента касата работи от името на пациентите, ефективността на парите, които се харчат е много по-висока, имаме параметри на система, която от тук нататък е стабилна и има прогноза да не фалира“, каза още министърът в оставка Петър Москов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HfjY


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...