!
Неделя, 08 Септември 2024
30
май
 

На първо място сме по пушачи в ЕС

Вторник, 30 Май 2017 | 12:18:28


България вече е на първо място по пушачи в ЕС, стана ясно на пресконференция днес по повод утрешния Световен ден без тютюнопушене. Публикуваните от европейската статистическа служба данни за 2014 г. показват, че с 28.2% дял на редовните пушачи (daily s

България вече е на първо място по пушачи в ЕС, стана ясно на пресконференция днес по повод утрешния Световен ден без тютюнопушене. Публикуваните от европейската статистическа служба данни за 2014 г. показват, че с 28.2% дял на редовните пушачи (daily smokers) и с 65.2% дял на непушачите България е изпреварила доскорошния „лидер“ Гърция, където делът е съответно 27.3% редовни пушачи и 67.4% непушачи. Средните стойности за Европейския съюз са 76.1% непушачи, 19.2% пушачи и 4.7% спорадични пушачи, съобщи икономистът Димитър Събев, който цитира доклада си „Икономиката на цигарения дим“.

„Тревожно е, че у нас момичета пушат повече от момчетата. 30% от 15-годишните момичета пушат редовно срещу 20% от момчетата. Една от целите на ООН е до 2030 г. борбата с тютюнопушенето да бъде спечелена“, коментира доц. Михаил Околийски, експерт в българския офис на Световната здравна организация (СЗО).

„Кампаниите помагат дотолкова, че броят на непушачите се увеличава. Това обаче става с много бавни темпове – средно по 1% от ползващите тютюневи изделия се отказват годишно“, каза д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

„Тютюнът е едно от най-големите бедствия в здравеопазването в човешката история. Той е директната причина за смъртта на 100 млн. души през 20 век, а годишно през 21 век убива 7 млн. души. Тютюнът и тютюневите изделия са заплаха за всяко лице. Той носи страдания, болести и смърт, бедни семейства и проблеми за националните икономики.  80% от смъртните случаи, свързани с употребата на тютюн, са в страни с нисък или среден доход“, посочи д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България. Д-р Сила допълни, че СЗО ще продължи да насърчава страните членки на здравната организация да увеличат контрола върху тютюна и да ограничат намесата на производителите на тютюневи изделия в държавната политика.

Общоевропейско изследване от 2009 г. по поръчка на Европейската комисия установява, че в България тютюнопушенето допринася с 82% за развитието на рак на белите дробове, с 56% за рака на горните дихателни пътища, с 6% за други ракови заболявания, с 51% за хронични заболявания на белите дробове, с 10% за други респираторни заболявания, както и с 8% за сърдечносъдовите болести, при които България отново е негативния лидер, цитира данните Димитър Събев.

Министерство на здравеопазването чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ) насочва усилията си към реализиране на ефективни превантивни и контролни дейности. „През целия месец май РЗИ провеждат кампании. Имаме кабинети, които помагат с допълнителни консултации за тези, които искат да се откажат. Кабинетите предлагат безплатно измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта чрез издишан въздух на активни и пасивни пушачи, измерване за остатъчно количество въглероден окис, определяне степента на зависимост от никотин. Всеки, който проявява съвсем малко желание да се откаже, му е нужна подкрепа“, каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която се представи и като бивш пушач.

Въпреки взетите мерки, все още 28% от населението на съюза пушат, като делът на пушачите във възраст от 15 до 24 години достига 29%. Влошеното здраве и преждевременната смърт заради тютюнопушене нанасят щети в размер на 544 млрд. евро или 4.6% от брутния вътрешен продукт на съюза, гласи авторитетно проучване. Но в същото време приходите от данъци и акцизи върху тютюневите изделия в ЕС също са внушителни, съобщи Събев.

„Не се води официална статистика за този показател, но приблизително изчисление е възможно. Продажбите на тютюневи изделия в ЕС през 2010 г. възлизат на 136,5 млрд. евро. Ако приемем, че този обем е без чувствителна промяна през 2016 г., при близо 76% среден дял на акцизи и данъци в крайната цена на тютюневите изделия в ЕС, приходите от тютюневи изделия за бюджета на страните членки надхвърлят 100 млрд. евро. Сумата е многократно по-ниска от цитираните разходи от 544 млрд. евро, но проблемът се крие в това, че в огромната си част въпросните щети представляват оценка на нематериални вреди, причинени от смърт и болест. Разходите за здравната система и загубената производителност струват „само“ 33 млрд. евро и данъчните приходи ги надвишават тройно. Ако правителствата не държат на живота и здравето на населението, те ще изберат видимите акцизи въпреки огромните, но невидими щети“, пише още в доклада на Димитър Събев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u8U3


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...