!
Неделя, 08 Септември 2024
25
септ
 

Над 60 джентълмена с ретромотори се включиха в мотопохода в подкрепа на мъжете с рак на простатата

Зад каузата застана и актьорът Веселин Плачков

Понеделник, 25 Септември 2017 | 10:36:25


Благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата се проведе вчера в София, съобщиха организаторите от Gentleman Riders Bulgaria. Събитието в България се организира съвместно с Федерация "Български пациентски

Благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата се проведе вчера в София, съобщиха организаторите от Gentleman Riders Bulgaria. Събитието в България се организира съвместно с Федерация "Български пациентски форум" и се осъществява с подкрепата на Astellas. В мотопохода на джентълмените в София тази година се включиха над 60 участници, които караха ефектни ретромотори и бяха облечени с костюми.

Инициативата възниква за пръв път в Австралия през 2012 г. Благодарение на кампанията хиляди участници от целия свят правят благотворителни обиколки с мотори всяка година в точно определен ден. През 2016 г. в знак на солидарност с каузата се включват 56 000 мотористи от 500 града в 90 страни, а през тази година се очаква участие да вземат над 100 държави. Изискването към участниците в обиколките е да са облечени елегантно и да карат  ретромотори. Целта на джентълмените с мотори е да  повишат информираността на обществото относно рака на простатата и необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.

Всяка година ракът на простатата e сред основните причинители на смърт при мъжете. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простатата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете.

Д-р Радослав Мангалджиев, началник на Отделение по медицинска онкология към СБАЛОЗ - гр. София, отбеляза, че ракът на простатата представлява значителен и дългосрочен здравен проблем в Европа.

"Ракът на простатата е най-честият карцином в Европа. Към момента годишно се разболяват над 400 000 души, като се очаква през 2030 г. техният брой да достигнe близо 520 000. В България, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването. Това бележи ръст от 60% за последните 10 години", каза още д-р Мангалджиев.

Венцислав Ганев от Gentlemаn Riders Bulgaria обясни, че организира мотопохода за трета поредна година „Ние следваме традицията на отявлените джентълмени, затова решихме да обединим усилията си срещу заболяването. Нашата цел е да популяризираме информацията за диагностика и лечение на рака на простатата без да бъдем драматични. Затова избрахме формата да бъде това, в което сме най-добри", сподели още Венцислав Ганев.

 Председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров също подкрепи инициативата и представи пациентската гледна точка върху проблема рак на простатата.

Актьорът Веселин Плачков застана зад каузата, като напомни на мъжете да обръщат внимание на здравето си и да не пропускат профилактичните прегледи.

Организаторите и участниците в мотопохода получиха подкрепа и от президента на Република България ген. Румен Радев, който изпрати до тях поздравителен адрес. "Убеден съм, че съхраняването на здравето ни е лична отговорност, а инициативата ни за профилактичен преглед при уролог е проява на сила. Слабост е да се страхуваш от диагнозата и да отлагаш консултацията със специалист. Заболяването рак на простатата е лечимо, в това са категорични водещите уролози-онколози", се казва в поздравителния адрес.

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WM#7


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...