!
Петък, 18 Октомври 2024
18
окт
 

НЗОК осигурява профилактика и лечение на рака на маточната шийка (Видео)

Петък, 18 Октомври 2024 | 13:10:01


Как НЗОК се грижи за пациентите с рак на маточната шийка? Това е темата на седмицата в рубриката на Здравната каса за пациенти „НЗОК за теб“. Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по чест

Как НЗОК се грижи за пациентите с рак на маточната шийка? Това е темата на седмицата в рубриката на Здравната каса за пациенти „НЗОК за теб“.

Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по честота на ракови заболявания сред жените на възраст между 15 и 44 години.

През 2023 г. броят на физически лица с първична диагноза Рак на шийката на матката са 1 231. Хоспитализациите или брой случай са съответно  1 436, отчетени към НЗОК.

През първото полугодие на 2024 г. общо брой физически лица с първична диагноза Рак на шийката на матката са 683, хоспитализациите или брой случаи съответно през  2024 г. са 774, отчетени към НЗОК.

НЗОК е отговорна финансова институция, която поставя пациента в центъра на здравната система. Тя стопанисва неговите средства, осигурявайки пълното и комплексно лечение на пациентите с карцином на маточната шийка и за тях то е напълно безплатно.

В действащия Национален рамков договор (НРД) за медицински дейности 2023-2025 г., институцията заложи на увеличаване на диапазона на дейности в извънболничната помощ, за да се осъществи реална превенция в различни целеви групи и възрасти, което води до разширяване на скрининга и ранната диагностика на онкологични заболявания.

Какви са дейностите и изследванията за профилактика на рака на маточната шийка, включени в профилактичния преглед, заплащан от НЗОК?

За профилактика на рака на маточната шийка, при провеждане на задължителен профилактичен преглед, общопрактикуващият лекар (ОПЛ) насочва здравноосигурените жени от 30- до 40-годишна възраст за консултативен преглед с лекар специалист по „Акушерство и гинекология“ (АГ) с „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“ (направление № 3).

При прегледа лекарят специалист взема материал за цитонамазка, за извършване на цитологичното изследване и издава „Направление за медико-диагностична дейност“ (направление № 4). Оказаната медицинска помощ се отразява от лекаря - специалист по „Акушерство и гинекология“ в „Амбулаторен лист“.

Срокът на валидност на направленията е 30 календарни дни от датата на издаването им.

При две негативни цитонамазки ОПЛ насочва здравноосигуреното лице към АГ специалист веднъж на 3 години.

При провеждането на профилактичните прегледи ОПЛ формира групи от лица с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на шийката на матката и попълва „Карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване“.

За лицата с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на шийката на матката, ОПЛ провежда обучение за самонаблюдение, дава препоръки за начина на живот – хигиенни навици, сексуално поведение, преустановяване на вредни навици и ги информира за рисковите фактори за развитие на това заболяване.

ОПЛ преценява необходимостта от консултация с акушер гинеколог и назначаването допълнителни изследвания. При резултат от цитонамазка ≥ РАР ІІІВ задължително насочва пациента за консултация със специалист по акушерство и гинекология.

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 – 2024 г.

Националната здравноосигурителна каса, в изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 – 2024 г. (Националната програма), приета с Решение на Министерския съвет на Република България, заплаща профилактични ваксини срещу рак на маточната шийка (РМШ).

Целеви групи при имунизацията за профилактика на РМШ са здрави момичета на възраст от 10 - 13 години.

Съгласно Националната програма, общопрактикуващите лекари прилагат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус при момичета на възраст от 10 до 13 години от неговата пациентска листа, при заявено желание от страна на родителя.

Скринингова кампания за рак на маточната шийка през 2024 г. в изпълнение на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести за 2021-2025 г.

От 01.10.2024г., в изпълнение на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести за 2021-2025 г., приета с решение на Министерския съвет на Република България и утвърдена от министъра на здравеопазването (Скринингова кампания за рак на маточната шийка през 2024 г.), Националната здравноосигурителна каса заплаща за преглед, извършен от лекар специалист по „Акушерство и гинекология“ на жени на възраст от 20 до 29 г. вкл., независимо от здравноосигурителния им статус и жени на възраст от 41 до 49 г. вкл., независимо от здравноосигурителния им статус.

Лекарят - специалист по „Акушерство и гинекология“, сключил договор с НЗОК оказва медицинската помощ на горепосочените лица, без издадено „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“ (направление № 3). При прегледа лекарят - специалист по „Акушерство и гинекология“ взема материал за цитонамазка, за извършване на цитологичното изследване и издава „Медицинско направление за медико-диагностични дейности“ (направление № 4). Оказаната медицинска помощ се отразява от лекаря - специалист по „Акушерство и гинекология“ в „Амбулаторен лист“.

Цитологичното изследване на материала се извършва в медико-диагностични лаборатории, сключили договор с НЗОК за изпълнение на пакет „Обща и клинична патология“.

Здравнонеосигурените дами на възраст между 30-40 г. от 01.10.2024 г. в рамките на Скрининговата кампания за рак на маточната шийка през 2024 г.,  също имат възможността да се възползват от безплатен преглед от лекар специалист по „Акушерство и гинекология“, който има сключен договор с Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Информация за договорните партньори на НЗОК и РЗИ, осъществяващи дейността по Скрининговата кампания за рак на маточната шийка, можете да откриете на официалните интернет страници на НЗОК и Министерство на здравеопазването

Какво осигурява НЗОК на пациентите при открит карцином на шийката на матката?

Личният лекар или специалистът по „Акушерство и гинекология“ насочва пациента с направление №7 за хоспитализация и оперативно лечение в отделение/клиника по „Акушерство и гинекология“. След хирургичното отстраняване на тумора се дава материал от него за хистологично изследване и имунохистохимия. Ако се установи наличието на туморни клетки в изследваната проба лекуващия лекар насочва пациента за представяне пред Обща клинична онкологична комисия. Обща клинична онкологична комисия определя окончателната диагноза, стадия, прогностичната група и лечебната стратегия в различни етапи на болестта. Решенията на клиничните онкологични комисии са писмени и копие от тях се предоставя на лекуващия лекар. На пациента се съставя план за лечение. Съгласно Приложение към Наредба № 9 от 10.12.2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Национална здравноосигурителна каса, се осигурява комплексно онкологично лечение (осигурява се всяка една отделна част от цялостния процес на лечение).

Според изготвения план за лечение може да бъде назначено провеждането на химиотерапия, лъчелечение, имунотерапия или комбинация от тях, като цялостния процес на лечение се осигуряват чрез прилагането на следните амбулаторни процедури: „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“, „Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания“, „Проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия“, „Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“ и клинични пътеки „Продължително системно парентерално лекарствено лечение  на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения “, „Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания“, „Брахитерапия с ниски активности“, „Конвенционална телегаматерапия“, „Триизмерна конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници“, „Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания“, „Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания“, „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, „Ортоволтно перкутанно лъчелечение и  брахитерапия с високи активности“ и „Палиативни грижи  за болни с онкологични заболявания“. 

   Лечебните заведения, сключили договор за изпълнение на дейностите по тези пакети, осигуряват на пациентите пълния обем диагностични и лечебни процедури по определения план на лечение по време и място на провеждане, като координират и контролират неговото изпълнение. Периодично, минимум на всеки 2 - 4 месеца или 4 - 6 курса (до 6 пъти за една календарна година), за оценка на ефекта от лечението се провежда рестадиране на заболяването. Рестадирането се провежда в лечебни заведения за болнична помощ или комплексен онкологичен център (КОЦ), като всички изследвания необходими за провеждането на рестадирането се провеждат в лечебното заведение.

 Пациентите не могат да бъдат връщани за допълнителни изследвания в извънболничната помощ. 

НЗОК отново напомня:

В лечебни заведения здравноосигурените лица биха могли да получават (срещу заплащане) следните допълнителни услуги:

 - Подобрени битови условия  - самостоятелна стая, в цената на която се включват всички допълнителни битови услуги, с или без придружител, по желание на пациента;

–Подобрени битови условия, само в случаите, когато болничните стаи не разполагат с еднакви битови условия и са налице свободни стаи, предоставящи възможности за избор. - Допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение, извън осигурените здравни и общи грижи – самостоятелен сестрински пост, допълнителен помощен персонал, меню за хранене по избор, съобразено със съответния лечебно-диетичен режим;

- Допълнително поискани услуги, свързани с осигуряване на допълнителен помощен персонал, само в случай че са осигурили необходимите общи грижи за пациентите и поисканите услуги се различават от тях.

 - Избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Лечебните заведения определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност, като цената за избор на лекар не може да надхвърля 500 лв., а за избор на екип – 900 лв. Важно! Не се допуска заплащане като допълнително поискана услуга за придружител на дете до 7 години, както и на придружител на дете до 18 години при необходимост от осигуряване на допълнителни грижи, които лечебното заведение не е в състояние да осигури. Не се допуска заплащане като допълнително поискана услуга за придружител на лице с увреждане, което не може да се обслужва самостоятелно и има необходимост от осигуряване на допълнителни грижи, които лечебното заведение не е в състояние да осигури.

Интерактивна карта с координатите на кабинетите за безплатни прегледи за рак на шийката на матката по линия на НЗОК можете да видите тук.






Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tGfb


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 93 млн. лв. ще са допълнителните приходи на НЗОК от здравни вноски за 2024 г.
18.10.2024 17:18:07

Над 93 млн. лв. ще са допълнителните приходи на НЗОК от здравни вноски за 2024 г.

С над 93 млн. лв. повече се очаква да бъде общият размер на приходите на Касата за 2024 г., като ...

Надзорът на НЗОК взе спешно решение за лечение на двегодишно дете с рецидивирал тумор
18.10.2024 16:59:42

Надзорът на НЗОК взе спешно решение за лечение на двегодишно дете с рецидивирал тумор

Надзорният съвет на НЗОК отложи днешното си заседание за вторник, но по спешност взе решение за з ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...