!
Неделя, 08 Септември 2024
05
юни
4
 

Млади лекари повдигнаха въпроса за специализациите пред министър Петров

Понеделник, 05 Юни 2017 | 14:12:24 Полина Тодорова
4

Въпросът за специализациите на младите лекари е бил обсъден на среща между министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и представители на Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) и Асоциацията на студентите-медици в България &ndash

Въпросът за специализациите на младите лекари е бил обсъден на среща между министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и представители на Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) и Асоциацията на студентите-медици в България – София, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство. От страна на двете организации в срещата са участвали д-р Радислав Наков, д-р Деян Попов и Нези Низамова.

Пред министър Петров те са повдигнали въпроси, касаещи наредбата за специализациите и по-конкретно тяхната организация, приема и кандидатстването, контрола и качеството на специализациите, както и финансирането на специализантския труд.

„Пред министър Петров ние представихме обстоен документ с препоръките, които имаме за подобряване на системата на специализация у нас. В него се съдържат и резултатите от анкетата, която осъществихме сред над 500 млади лекари по тези въпроси“, обясни пред Zdrave.net специализантът по гастроентерология д-р Наков. „Надявам се, след като успее да се запознае с него, да изяви желание за нова среща“, посочи той.

Като цяло проблемите пред специализантите са в три сфери, а именно организацията на специализациите, качеството и контрола им, както и тези, свързани с възнагражденията. В документа, представен пред здравния министър, е посочено и какви промени трябва да бъдат предприети, за да може стартовото възнаграждение на млад лекар у нас да не е под 1000 лв.

От МЗ отбелязват още, че здравният министър е обещал на младите лекари, че работещите текстове от наредбата няма да бъдат променяни, а единствено ще се надграждат, така че медиците да имат необходимата мотивация да останат в България. В случая се касае основно за трудово-правните отношения на специализантите. „Като цяло новата наредба се приема в пъти по-добре от старата, тя намали емиграцията, така че не се мисли в насока изработването на нова, а по-скоро за някои леки промени в сега действащата“, разясни в тази връзка д-р Наков. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jfrN

Томица Маноилов 06.06.2017 00:13:17

Да си специализант в България меко казано значи робство и чист мазохизам! Ще трябва да работиш 4-5 год. за минималната заплата, да караш изванреден брой дежурства и на всеки да си виновен за всичко! След специализация тормоза пак продлъжава, трябва да платиш на болницата 10-15 бона ако искаш да се махнеш или продлжаваш да работиш още 4-5 год. в същите условия но вече като "велик специалист" :) Един път се хванах на това хоро, загубих много нерви и чесно казано никога повече не бих се така излъгал! Успех на смелите :)

Патриот-майтапчия 05.06.2017 15:56:20

Основната причина лекарите да напускат са проблемите със специализациите, а не мизерната заплата, липсата на перспектива, нито пък ежедневието да те бият сутрин, обед, вечер на работното ти място - озверели примати, на които червено-кафявите медии денонощно внушават, че всичко им е безплатно и лекарите са ДЛЪЖНИ (по презумпция!) да им слугуват денонощно! Вервайте!

Патриот-майтапчия 05.06.2017 15:55:41

Основната причина лекарите да напуска са проблемите със специализациите,а не са мизерната заплата, липсата на перспектива, нито пък ежедневието да те бият сутрин, обед, вечер на работното ти място - озверели примати, на които червено-кафявите медии денонощно внушават, че всичко им е безплатно и лекарите са ДЛЪЖНИ (по презумпция!) да им слугуват денонощно! Вервайте!

Гост 05.06.2017 15:41:36

Ха-ха-ха. Наивници се жалят на чуунени бюрократи здравни чиновЛяци. ... Куфарите ,алооо, куфаритееее...Отидете на ушен лекар или....психиатър


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...