!
Понеделник, 16 Септември 2024
03
ян
13
 

От „Продължаваме промяната“ предлагат:

Минимална основна заплата за медици от 90% до 125% от средната за страната

Вторник, 03 Януари 2023 | 13:18:06
13

Повишаване ефективността на спешната помощ, развитие на извънболничната помощ, въвеждане на минимални основни заплати за лекари в размер на 125% от средната заплата за страната. Това са част от предложенията на „Продължаваме промяната“, раз

Повишаване ефективността на спешната помощ, развитие на извънболничната помощ, въвеждане на минимални основни заплати за лекари в размер на 125% от средната заплата за страната. Това са част от предложенията на „Продължаваме промяната“, разписани в декларация, която се очаква да бъде гласувана в парламента.

Депутатите от ПП, които днес получиха от президента мандат за съставяне на правителство, предлагат четири национални цели, около които да се обединят политиците: Развитие на конкурентна иновативна икономика; Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Четирите цели и начините, по които те да бъдат постигнати, заедно със срокове за изпълнението им са заложени в декларация, която ще бъде гласувана още тази седмица в парламента. В случай, че тя получи подкрепа, от партията ще гледат на това като на възможност за съставяне на кабинет, а текстовете в документа ще са своеобразната програма на правителството.

В тази програма от ПП залагат като цел повишаване на ефективността на спешната медицинска помощ и осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, а срокът за изпълнение на целта е септември 2023 г.

От там предвиждат още развитие на извънболничната помощ чрез въвеждане на програми за превенция и ранна диагностика, включително развитие на спорта с неговите здравни и социални функции, скрининг и лечение на масови заболявания, като срокът за изпълнение тук е април 2023 г.

За осигуряване на достойно заплащане и за задържане на необходимите медицински кадри от „Продължаваме промяната“ предвиждат минимални основни възнаграждения на лекари, съответстващи на 125% от средната работна заплата в страната, а за медицински сестри - на 90% от средната работна заплата за страната. Срокът за изпълнение на тази цел също е април 2023 г.

Един от начините за постигане на електронно управление и модернизация на администрацията пък според партията е дигитализация на системата на здравеопазването чрез въвеждане на националната здравноинформационна система в пълен обхват, като и тук поставеният срок е април 2023 г.

Сред записаните в декларацията на ПП точки стои и пакет от мерки, свързани с грижата за децата. Сред тях е стартиране на изграждането на Национална детска болница, като срокът, поставен от политиците, е септември 2023 г.

Като част от усилията за преодоляване на демографската криза пък от там предлагат увеличаване на еднократната помощ при раждане: за първо дете – 500 лв., за второ дете – 1000 лв., за трето дете – 1500 лв., за всяко следващо – 200 лв.; за майки студентки – 8500 лв. Срокът за изпълнението на тази мярка е април 2023 г.

Депутатите поставят сред приоритетите си и въвеждане на национална система за проследяване на ранното детско развитие и за подкрепа от специалисти за всяко дете, като системата трябва да е въведена до септември 2023 г.

„След серия от изпитания пред демократичния свят и България сега е моментът, в който трябва да заздравим социалния договор – онази невидима спойка, която държи обществото ни заедно. Всеки български гражданин има право на глас, който да бъде чут, и на права, които да бъдат защитавани. Наша отговорност като народни представители е да осигурим необходимото спокойствие и яснота за следващите стъпки пред България. Да възстановим доверието на гражданите, като се обединим –

приемащи предизвикателствата на времето, гледащи към бъдещето, с ясното съзнание, че пътят ни е общ“, посочват депутатите от „Продължаваме промяната“ в декларацията си.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vtLg

Mutra ot BLS 05.01.2023 09:55:17

Koito iska da raboti medizina v Balgaria trabva da si plashta.

Гост 04.01.2023 22:23:46

Аз предлагам лекарската заплата да е от 17 до 27% от средната за страната. Звучи ми някак по продължаващо промяната.

Говори ❤️ Київ 05.01.2023 12:23:10

СЛАВА НА УКРАЙНА И УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ - ДОБРОВОЛЦИ И ВСУ!

Говори ❤️ Київ 05.01.2023 12:22:25

Вашето предложение, Гост от 22.23.46 ч по-подхожда на предложение от иZZраждане...Те, ако може, и безплатно и денонощно, робски труд, ангария и КАТОРГА за лекарите биха въвели...както в любимата им матушка...ама НЯМА ДА СТАНЕ! ДЛАВА НА УКРАЙНА И УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ - ДОБРОВОЛЦИ И ВСУ!

Гост 05.01.2023 09:09:48

А аз предлагам всеки лекар провел медицински преглед да плаща 50 лв на пациента .че е дошъл на преглед. Макар,че и тогава ще има тъпи оФце в тази организация на роби да не се възпротивят , да поемат чинно задължението и да си продължат да си работят . Очевидно тук самоуважението на т.н колеги е на Марианската Падина. Аз съм готов да не работя с НЗОК ,но около мен са само тъпаци ,които няма да спрат да се самоунижават и да създават свръхпредлагане на здравни услуги на унизително ниски цени ,с което подбиват и цената на труда на другите желаещи да практикуват свободната професия лекар, а не робската длъжност договорен партньор какъвто е цинизмът на мутрите от НЗОК..

Беден 04.01.2023 18:31:42

Към Гост - цититаните от Вас заплати и сравнени с чистачките в банка са малко завишени. Моята заплата като началник на хирургия е 2000лв., а на моите колеги със специалност и доста професионаленстаж е 1500лв. При нас няма никакви допълнителни плащания ( клинични пътеки, ДМС или коледни добавки ). Тава е защото принципал на нашата болница в момента е лидера на столичната лекарска колегия - Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването. Така като си на власт забравяш за проблемите на колегите си.

Гост 04.01.2023 16:51:53

Глупаци от популистките партии , къде има лекари на заплата знаете ли ? САМО В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КОЧИНКИ РаZZсия , БеларуZZ, Куба, Китай и някои африкански кочинки . Навсякъде в белия западен свят тази професия е свободна и има възнаграждение наречено ХОНОРАР . Вие простаците от популистките зле боядисани червени партии правите лекаря роб на смрадливия електорат и със фиксирани заплати така както вашите деди от БКП го правеха. Срам за това племе, което още не е осъзнало ,че има броени години до рухването на гадния ви Семашко и якото плащане кеш по бръснарската система.

Гост 04.01.2023 11:24:21

Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Основната лекарска заплата трябва да бъде 5 /пет/ средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие.

Гост 04.01.2023 11:04:01

Депутатите взимат по повече от 11 200 лв. на месец. А средната заплата в страната за септември е 1787 лв., показват данните на НСИ. Причината народните представители да взимат над шест пъти повече от средното възнаграждение за страната е, че освен основната заплата те получават и редица добавки, пише „Труд“. ОЩЕ ПО ТЕМАТА Обилен депутатски обяд - 5 лв., студентите могат да завиждат Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Така основната заплата на депутатите става 5580 лв. При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто и става 6417 лв. А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение, пише в правилника на 48-ото Народно събрание. А за всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група. Председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи взимат по-големи добавки от членовете на комисиите и ще взимат 7533 лв. Зам.-председателите на комисии ще получават по 6975 лв. Заплатата на председателя на парламента става 8649 лв., а на зам.-председателите на Народното събрание - 8091 лв. Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към основното месечно възнаграждение взимат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор” - 10 на сто, и за “доктор на науките” - 15 на сто. Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предишната им работа, тоест дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници. А ситуацията с добавките за стаж в частния сектор е различна. Минималното допълнителното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж и професионален опит е само 0,6%. Същевременно тази добавка се дава само за годините, през които човек е работил в една фирма, или ако е сменил работодателя, е бил на сходна позиция. Така в частния сектор, ако човек смени бранша, губи добавките за стаж и професионален опит, докато при депутатите не е така. И народен представител, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лв. като добавка за професионален опит. С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3720 лв. на месец. Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. А как се отчита използването на тези пари решават отделните парламентарни групи. Като се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 11 253 лв. на месец. Народното събрание, освен че изплаща заплати на депутатите, покрива и някои от разходите им. Покриват се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Признават се и транспортните разходи на народните представители по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители. Покриват се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и съседни на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни. На народните представители, които нямат семейно жилище в София, безвъзмездно се предоставя апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание. Депутатите имат право и на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.

Гост 04.01.2023 17:40:17

Затова и кияците в парламента нищо не вършат - това си е РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ без връзка дали наитина работиш за обществото или не и бе връзка на възнаграждението с РЕЗУЛТАТИТЕ от твоя труд

Гост 03.01.2023 15:04:00

Защо няма достойни възнаграждения в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО??????? Месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет за 2023 г. се очаква да бъдат, както следва: 23 036 лв. за управителя; 19 745 лв. за подуправителите и по 6582 лв. за другите членове.Месечните възнаграждения на служителите по групи се очаква да достигнат: за група „ръководен персонал” – 8840 лв.; за група „специалисти” – 4093 лв.; за група „поддържащ персонал” – 2229 лв. Месечните възнаграждения на служителите по групи се очаква да достигнат: за група „ръководен персонал” – 8840 лв.; за група „специалисти” – 4093 лв.; за група „поддържащ персонал” – 2229 лв. От БНБ припомнят, че възнагражденията на служителите не може да са по-ниски от тези на служители със сходни функции в други банки. Проведеното проучване на нивата на възнагражденията в банките към 1 юли 2022 г. показва изоставане на възнагражденията на групата на ръководителите.

Гост 03.01.2023 15:02:47

ЛЕКАР със СПЕЦИАЛНОСТ - 2100 лева????? „поддържащ персонал” в банка – 2229 лв!!!!!!

Гост 03.01.2023 13:24:08

Това означава, че оценяваме медиците си като среден приоритет. Страдаме от управление и квази-разбирачи.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био
16.09.2024 17:31:21

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Съвета на директорите на Бул Био-НЦЗПБ, става ясн ...

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е
16.09.2024 17:11:12

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е "КОД: Превенция - Сега е време да имаш време"

Дирекция "Спорт и младежки дейности" към Столична община и Фондация "Рестарт", в партньорство с М ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...