!
Понеделник, 28 Октомври 2024
25
окт
 

Какви имунизации покрива Здравната каса?

Петък, 25 Октомври 2024 | 16:10:03


През октомври, месецът за борба с рака на гърдата, в който призоваваме всички жени да обърнат специално внимание на здравето си, за да избегнат коварното заболяване, бихме искали да поставим акцент и на други сериозни болести, застрашаващи не само здра

През октомври, месецът за борба с рака на гърдата, в който призоваваме всички жени да обърнат специално внимание на здравето си, за да избегнат коварното заболяване, бихме искали да поставим акцент и на други сериозни болести, застрашаващи не само здравето, но дори живота ни, ако не се ваксинираме. Ваксинацията предпазва разпространението на тези болести сред членовете на семейството, приятелите, колегите, съучениците и по-широката общност. Това отбелязват от НЗОК. Тази седмица в рубриката си за пациенти „НЗОК за теб“ специалистите на Здравната каса разказват за ваксините и имунизациите, които фондът заплаща.

  1. Кои са националните програми, по които НЗОК заплаща ваксини?

Съгласно Националния рамков договор за медицинските дейности 2023-2025 г. (НРД), НЗОК заплаща за имунологични лекарствени продукти по национални програми и дейностите по поставянето им, както следва:

  • профилактични ваксини срещу рака на маточната шийка, осигуряващи изпълнението на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 – 2024 г., Целевата група по програмата е момичета на 10 и 13-годишна възраст – основна целева група за имунизация чрез прилагане на две дози човешки папилома вирус ваксина с 6-месечен интервал между приемите.
  • профилактични ваксини срещу ротавирусните гастроентерити, осигуряващи изпълнението на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България 2022 – 2025 г..Основна целева група за имунизация: деца от 6-седмична възраст до горна възраст съгласно кратката характеристика на прилаганата ваксина;
  • профилактични ваксини срещу сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст, осигуряващи изпълнението на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 г.
  1. Кой поставя ваксините по Националните програми? 

Общопрактикуващите лекари поставят ваксините на лица от тяхната пациентска листа, заявили желание, в изпълнение на договорите си с НЗОК за оказване на ПИМП (в тези договори има изрични клаузи за поставяне на ваксини по национални програми, както и за заплащането им от НЗОК). Дейността по поставянето на препоръчителните ваксини се заплаща на общопрактикуващите лекари отново на основание сключените от тях с НЗОК договори за оказване на ПИМП, като цената на поставянето е установена в НРД за МД.

Самите ваксини, които са приложени и отчетени, се заплащат от НЗОК на търговците на едро, които са ги доставили на ОПЛ.

Средствата, които НЗОК заплаща за самите ваксини, както и за дейностите по поставянето им, не са от бюджета на НЗОК, а от целевите средства, които се предоставят от Министерството на здравеопазването на НЗОК с трансфер.

  1. Кога имунизацията се счита за завършена?

Имунизацията се счита за завършена след прилагане на дозите, посочени в националните програми или в кратките характеристики на продуктите. Приложените дози следва да бъдат от един и същи вид и търговско наименование ваксина.

  1. На какъв принцип са избрани препоръчителните ваксини, предпазващи от животозастраващи заболявания, които заплаща НЗОК?

НЗОК заплаща препоръчителни ваксини, с които се изпълняват приети от Министерския съвет на Република България и действащи национални програми по чл. 82, ал. 2, т. 3 от Закона за здравето. За тези ваксини НЗОК договаря отстъпки.

  1. Как НЗОК договаря отстъпки за ваксините, включени в националните програми?

Националната здравноосигурителна каса, ежегодно провежда задължително централизирано договаряне на отстъпки за имунологичните лекарствени продукти. След приключване на договарянето за всяка ваксина, за която е подадено предложение за отстъпки, се сключва договор между НЗОК, съответния притежател на разрешението за употреба на ваксината и притежателя на разрешението за търговия на едро с лекарствени продукти, който ще доставя ваксината.

Всички ваксини, за които има договорени отстъпки, се осигуряват чрез съответните притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти (търговци на едро), които ги доставят на общопрактикуващите лекари от първична извънболнична медицинска помощ, сключили договори с НЗОК. Общопрактикуващите лекари заявяват необходимите количества от дадена ваксина на търговеца на едро, който им я осигурява. 

  1. Какви други имунизации заплаща НЗОК? 

Освен имунизациите с препоръчителни ваксини по национални програми, НЗОК заплаща задължителни, целеви и препоръчителни имунизации (включително и срещу COVID-19) и реимунизации (Съгласно Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, издадена от министъра на здравеопазването (изм. обн., ДВ, бр.38 от 12 май 2017г), чл. 13, ал. 1) 

  1. Кои са задължителните ваксини?

Имунизациите, включени в имунизационния календар, са задължителни съгласно Закона за здравето.

Според актуалния Имунизационен календар на България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст, а именно:

  • Всички новородени се имунизират с ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ) и хепатит Б до изписването им от родилния дом;
  • Имунизация срещу вирусен хепатит тип Б (Хеп. Б) (втори прием – от първия месец) (при прилагане на моновалентна хепатит Б ваксина)
  • Имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш (ДТКа) – от 6-ата седмица
  • Имунизация срещу полиомиелит (Пи) – от 6-ата седмица
  • Имунизация срещу хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (ХИБ) – от 6-ата седмица
  • Имунизация срещу вирусен хепатит тип Б (Хеп. Б) – от 6-ата седмица (при прилагане на комбинирана ваксина, съдържаща хепатит Б ваксина)
  • Имунизация срещу пневмококови инфекции (първи прием – от 6-ата седмица)
  • Имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш (ДТКа) – от 10-ата седмица
  • Имунизация срещу полиомиелит (Пи) – от 10-ата седмица
  • Имунизация срещу хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (ХИБ) – от 10-ата седмица
  • Имунизация срещу вирусен хепатит тип Б (Хеп. Б) – от 10-ата седмица (при прилагане на комбинирана ваксина, съдържаща хепатит Б ваксина)
  • Имунизация срещу пневмококови инфекции (втори прием – от 14-ата седмица)
  • Имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш (ДТКа) – от 14-ата седмица
  • Имунизация срещу полиомиелит (Пи) – от 14-ата седмица
  • Имунизация срещу хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (ХИБ) – от 14-ата седмица
  • Имунизация срещу вирусен хепатит тип Б (Хеп. Б) – от 14-ата седмица (при прилагане на комбинирана ваксина, съдържаща хепатит Б ваксина)
  • Имунизация срещу вирусен хепатит тип Б (трети прием – от шестия месец) (при прилагане на моновалентна хепатит Б ваксина)
  • Проверка за белег след БЦЖ имунизацията. На децата без белег се прави проба Манту и отрицателните се имунизират (БЦЖ– от седмия месец)
  • Реимунизация срещу пневмококови инфекции, трети прием – от дванадесетия месец (не по-рано от 6 месеца след прилагане на втория прием).
  • Имунизация срещу морбили, паротит и рубеола – от тринадесетия месец
  • Имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш (ДТКа) – от 16-ия месец (не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием).
  • Имунизация срещу полиомиелит (Пи) от 16-ия месец (не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием).
  • Имунизация срещу хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (ХИБ) – от 16-ия месец, (не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием)

Периодът от 2 до 6 годишна възраст е свободен от имунизации. След това Имунизационният календар предвижда следните реваксинации:

  • на 6 г. възраст - комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит;
  • на 7 г. възраст - реимунизация с БЦЖ ваксина на децата с отрицателна туберкулинова проба;
  • на 12 г. възраст - реимунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, както и с ваксина срещу тетанус и дифтерия;
  • на 17 г. възраст - ваксина срещу тетанус, дифтерия и коклюш.
  • При лица, които не са имунизирани на посочената в имунизационния календар възраст, имунизациите и реимунизациите се извършват при спазване в следната последователност:1. против хепатит Б, полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце тип Б; 2. против пневмококови инфекции; 3. против морбили, епидемичен паротит и рубеола; 4. против туберкулоза. Имунизациите се извършват с предимство пред реимунизациите. При необходимост имунизациите се извършват след консултация с РЗИ.
  • Имунизациите на здравноосигурените лица над 18-годишна възраст е реимунизация срещу тетанус и дифтерия - на 25 години, на 35 години, на 45 години, на 55 години, на 65 години, на 75 години, на 85 години и над 85 години, съгласно посочения в Имунизационния календар период. 
  1. Кой поставя ваксините?

Поставянето и провеждането на имунизациите и реимунизациите се извършва от личния лекар и е съобразено както с Имунизационния календар на Република България, така и с изпълнението на Наредбата за имунизациите. НЗОК заплаща дейностите по имунопрофилактика (поставянето на ваксини)  на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. 

  1. Къде да проверите кои ваксини са Ви поставени?

В електронното досие на всеки от нас, което може да разгледате на интернет страницата на НЗОК, с уникален код за достъп (издава се от съответната РЗОК) има линк Имунизации. Там са описани - от 2009 г., код, име на имунизация, дата на поставяне на ваксина, както и данни за лекаря, извършил имунизацията.

В имунизационния паспорт в здравноосигурителната книжка или лична амбулаторна карта (ЛАК) се вписват извършените имунизации и прекарани инфекциозни заболявания, като общопрактикуващият лекар, нанесъл данните, удостоверява верността им с подписа си.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
syDQ


Всичко за коронавируса
Още новини
БАПФ: Твърденията, че не сме фармацевти, внасят излишно напрежение и полемика в сектора
28.10.2024 10:30:32

БАПФ: Твърденията, че не сме фармацевти, внасят излишно напрежение и полемика в сектора

Във връзка с изявления по медиите на председателя на Българския фармацевтичен съюз Димитър Марино ...

85 жени преминаха през безплатните прегледи за рак на маточната шийка в УМБАЛ Бургас
28.10.2024 09:41:57

85 жени преминаха през безплатните прегледи за рак на маточната шийка в УМБАЛ Бургас

Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец“ регистрира голям ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...