!
Неделя, 08 Септември 2024
17
февр
 

Д-р Даниела Дариткова:

За БСП приоритетни са само болниците в отдалечени и трудно достъпни региони

Петък, 17 Февруари 2017 | 15:08:25


„Категоричната претенция за носители на промяната, заявена в предизборната платформа на социал

„Категоричната претенция за носители на промяната, заявена в предизборната платформа на социалистите, намира своето скромно отражение в първия заявен здравен приоритет – премахване на пръстовата идентификация. Вероятно в техните представи за сектора това е най-сериозният проблем на българските пациенти и лекари. И ще го изпълнят, защото съдът на първа инстанция вече се произнесе за отпадането му“. Това заяви д-р Даниела Дариткова по повод предизборната програма на БСП за сектор „Здравеопазване“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според председателят на здравната комисия в 43-то Народно събрание вече е изпълнено  и още едно тяхно предизборно намерение – разкриването на здравни кабинети в училищата. „Съжалявам, но явно здравните експерти на БСП не знаят, че такива има и в детските градини. Създаването и функциите им са разписани в специална наредба (№3 от 27април 2000г.) на основание Закона за здравето (чл.120).  Браво! Ако БСП ни управлява, ще влезе във властта с летящ старт в сектор „Здравеопазване“ - с две вече изпълнени предизборни обещания! И това ще им даде възможност гръмко да отчетат успехи в съкратени срокове“, заяви д-р Дариткова.

При това положение според нея усилията на БСП ще се насочат към разбиване на здравно-осигурителния модел, като се  намери неназован „работещ механизъм“ за здравно обслужване на неосигурените и ако останат някакви приходи от здравни осигуровки, те ще бъдат преразпределени с приоритет първична извънболнична помощ.

„Това е разумно, защото така се гарантира достъп до здравна помощ и в най-отдалечените райони. Тогава обаче възниква въпросът от кое друго перо от бюджета на НЗОК ще се вземат парите: от специализираната помощ, от медико-диагностичните изследвания, от болниците или от лекарствата? Ако се следи логиката на предизборната платформа, вероятно от последните две. За БСП приоритетни са само болниците в отдалечени и трудно достъпни региони, за които напомням - и сега се плаща специална субсидия от бюджета. В лекарствената политика ще насърчава търговията с „качествени  генерични лекарствени продукти“. Значи от болници и лекарства може да се икономиса. Но от написаното не става ясно само от търговията с генерици ли се интересува БСП или имат отношение и към предписването.“, анализира тя.

По думите на д-р Дариткова, ако тук все пак може с голяма доза въображение да се открие логика и глобална визия, текстовете за  реформа на спешната помощ тотално объркват представите.

Предвижда се „Разширяване и разкриване на нови звена в градовете с голяма концентрация на население, които да осигуряват покритие и в слабонаселените райони“. „Но нали си представяте как екипи на Спешна помощ от София обслужват Северозапада , или от Пловдив – села в Родопите!? А от следния текст с радост разбираме от къде ще се осигурят кадри за това. „Приемане законови нормативи за подписване на предварителни договори с обучаващите се по медицина по държавна поръчка, които след завършване на образованието и специализацията си да работят в България за период от 50% от времето, платено за обучението им. Същото да важи за обучението на стоматолози, медицинските сестри, акушерки и лаборанти“. Потресаваща е заявката за принудително задържане на новозавършилите и ограничаването на свободния им избор. Може би ще се върне и задължителното разпределение 27 години след премахването му!?“, допуска д-р Дариткова.   

„През последните месеци в публичното пространство се появиха тези, че програмите на политическите партии за сектор „Здравеопазване“ започват да си приличат. Което не е лошо, защото трансформацията на здравната система трябва да става без сътресения, по ясно очертан и консенсусно приет план на базата на експертно и обществено одобрение“, допълни тя.

„Със своята предизборна платформа обаче БСП се разграничиха рязко и застрашително. В заключение бих искала да цитирам една мисъл на френския писател и философ Жан Жак Русо: „Който е внимателен в своите обещания, той е точен в тяхното изпълнение“. И да се обърна към всички здравомислещи хора с призив да не допуснем хаосът в главите на здравните експерти от БСП да се превърне в действителност за българското здравеопазване“, подчерта д-р Дариткова. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t7ka


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...