!
Неделя, 08 Септември 2024
24
апр
 

Започва Европейската имунизационна седмица

53 държави в Европа се обединяват в призива "Ваксините действат"

Понеделник, 24 Април 2017 | 15:08:25


Днес започва Европейската имунизационна седмица. В рамките на седмицата от 24 до 30 април за 11-ти път 53 държав

Днес започва Европейската имунизационна седмица. В рамките на седмицата от 24 до 30 април за 11-ти път 53 държави в Европа ще осъществят редица активности, които целят да информират и ангажират основните целеви групи под призива „Ваксините действат!“, съобщават от Българското сдружение по иновативна медицина.

От 2006 г. Европейската имунизационна седмица се отбелязва в страните членки от ЕС като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация. 

Инициативата се координира от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и се отбелязва от всички страни-членки на ЕС за постигане на имунизационните цели, заложени в Европейския план за действие по ваксините 2015-2020.

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са в следствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксино-предотвратимите заболявания.

"Европейската имунизационна седмица поставя фокуса върху повишаване на имунизационния обхват сред  хората, с цел създаване на колективен имунитет срещу социално-значимите заразни заболявания. На фона на съществения прогрес в контрола на ваксино-предотвратимите заболявания през последните пет години ясно се забелязва задържане и дори намаляване на обхвата за първи път от няколко десетилетия. Трябва непрекъснато да поддържаме яснота в общественото съзнание за важността на имунизациите за нашето здраве", посочи д-р Сузана Джейкъб, директор на Европейското регионално бюро на СЗО.

В България държавата, неправителственият сектор, бизнесът и гражданското общество все по-често обединяват усилия за по-ефективни и всеобхватни действия за имунизация, включително и сред малцинствата. Днес ваксинацията на рисковите групи е и социален въпрос, който премахва разликите, били те етнически, културни или социални.

Провежданата у нас ваксинопрофилактика е в основата на успешното осъществяване на контрола на ваксино-предотвратимите заразни болести. Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести - туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит. Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%). Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпро­странение на съответната инфекциозна болест.

За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всякa РЗИ на територията на областните градове.

У нас съществуват и две национални програми за препоръчителни имунизации - Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, действаща в периода 2017-2020 и Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България  - 2017-2021.  Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи - срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст и срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична до горна възраст. Ротавирусната ваксина е единствената у нас, приемана през устата.

В България се прилагат и други препоръчителни имунизации, които се извършват срещу заплащане от пациента. Те се разделят в няколко категории:

  • Ваксини от групата на задължителните, когато се прилагат на възрастови групи, различни от указаните в календара;
  • Ваксини от групата на целевите (срещу бяс, кримска-конго хеморагична треска и коремен тиф), когато се прилагат на лица, извън посочените в календара случаи;  
  • Ваксини, които са разрешени за употреба в страната, но на този етап не са включени в групата на задължителните.Част от тях се отнасят само за неголеми групи лица с медицински показания за профилактична имунизация срещу определена инфекция, а други са предназначени да защитават особено уязвими спрямо дадената инфекция възрастови групи от населението. Такива например са ваксините за грип, хепатит А и др.


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hTBe


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...