!
Четвъртък, 10 Октомври 2024
10
окт
 

Експертни центрове за лечение на редки очни болести искат пациенти

Четвъртък, 10 Октомври 2024 | 17:25:48


На 10 октомври светът отбелязва Деня на зрението, чиято цел през тази година е да се насочи вниманието на всеки по света към важността на очната грижа при младите хора и да се стимулират децата да обичат очите си. В този ден Сдружение „Ретина Бъл

На 10 октомври светът отбелязва Деня на зрението, чиято цел през тази година е да се насочи вниманието на всеки по света към важността на очната грижа при младите хора и да се стимулират децата да обичат очите си. В този ден Сдружение „Ретина България“ призова медицинските специалисти да предприемат действия за сформирането на експертни центрове в България за лечение на над 900 редки очни болести и синдроми, които се проявяват в ранна детска или младежка възраст и водят до загуба на зрение.

Пигментният ретинит, вродената катаракта, детската глаукома са само някои от множеството видове редки очни заболявания, чийто произход е генетичен, предават се по наследство и за които засега в повечето случаи няма лечение.

За децата и младите хора, засегнати от рядко очно заболяване, точната и навременна диагностика и определянето на прогнозата за развитието му, както и професионалният рехабилитационен подход, са от изключително значение.

Също така за тях и семействата им е важно да са добре информирани за унаследяването на болестта, за провежданите по света клинични проучвания като възможност за откриване на нови терапии. 

Добрата информираност в същото време е предпоставка за формирането на обществена чувствителност към здравните и социалните проблеми, с които се сблъскват тези деца и семействата им, подчертават от Сдружението.

„За голямо наше съжаление, българските деца и млади хора с много от редките очни заболявания, и особено с тези на ретината, нямат достъп до провеждащи се клинични проучвания, които за тях са потенциални възможности за лечение и за ограничаване на загубата на зрение“, казва д-р Петя Стратиева, председател на Сдружение „Ретина България“ и лидер на групата на европейските пациентски застъпници от Европейската референтна мрежа за редки очни болести.

Сред причините за липсата на такъв достъп е провеждането на различните клинични проучвания в центрове с доказан опит на експертите в тях по съответните заболявания. В повечето случаи това са експертни центрове, чиято компетентност е призната от страна на Европейската комисия, с каквито в България в областта на редките очни заболявания не разполагаме.

„На днешния Световен ден ние призоваваме медицинските специалисти и най-вече офталмолозите от университетските лечебни заведения, които вече имат опит с деца и млади хора с такива редки заболявания, да предприемат действия за сформирането на експертни центрове в България, желателно поне един в София и един в Източна България, например във Варна, и за признаването на тези центрове от страна на здравните власти за референтни по тези заболявания. Ние, българските пациенти, съжаляваме много за невъзможността за унифициране на стандартите в грижата за нас“, казват още от Сдружението.

Тези стандарти са в сила в 24 държави от Европейския съюз, сред които България не е, отбелязват още от там и подчертават, че на базата на тези стандарти се предоставя компетентна грижа в 60 високоспециализирани очни болници, обединени в Европейска референтна мрежа за редки очни болести, чиято мисия е да концентрира знания и ресурс, за да помага на пациенти със сложни очни заболявания с ниска честота на разпространение.

„Разчитаме на нашите офталмолози, които натрупват все повече опит с тези сложни заболявания, да проявят активност за присъединяването на поне 2 български очни болници към специализираната референтна мрежа“, заключава д-р Стратиева.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
61Db


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 4 млн. лв. е инвестирала УМБАЛ „Канев“ за реновиране на по-голямата част от отделенията си
10.10.2024 17:45:37

Близо 4 млн. лв. е инвестирала УМБАЛ „Канев“ за реновиране на по-голямата част от отделенията си

От началото на миналата година до момента Университетска болница „Канев“ е инвестирал ...

НЗОК търси начин да увеличи парите за помощните средства на болните с рак на гърдата
10.10.2024 16:48:52

НЗОК търси начин да увеличи парите за помощните средства на болните с рак на гърдата

В месеца за борба с рака на гърдата, ръководството на НЗОК откликна на предложението на „Ас ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...