!
Понеделник, 16 Септември 2024
07
юли
1
 

Д-р Маджаров: Реаниматори и телемедицина са нужни при нови вълни на COVID

Лятото е моментът за определяне на "чисти" от вируса болници, но трябва да е ясно как ще се включат останалите

Сряда, 07 Юли 2021 | 13:02:23 Полина Тодорова
1

Въвеждане на телемедицина, особено в първичната извънболнична помощ, както и обезпечаване с реаниматори в различните райони на страната – усилия в тази посока препоръча на здравните власти преди евентуални нови вълни от COVID председателят на БЛС

Въвеждане на телемедицина, особено в първичната извънболнична помощ, както и обезпечаване с реаниматори в различните райони на страната – усилия в тази посока препоръча на здравните власти преди евентуални нови вълни от COVID председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на организиран от Националната пациентска организация дебат "Очакванията към здравеопазването: между пандемията и реформите”.

Той коментира представено проучване сред 156 лица, предимно пациенти, от които 115 споделят за затруднен достъп до болниците по време на епидемията, като най-голямата причина за това е била страх от заразяване, следвана от спирането на плановия прием, липсата на места в болничната система и трудности с получаване на направления.

Допитването е проведено в редица градове на страната.

В тази връзка д-р Маджаров изтъкна, че е нужно да има регионално мислене за решаване на въпросите. Той подчерта, че по време на голямото натоварване на системата основният проблем не е била липсата на болнични легла, а липсата на реаниматори. Проблемът с пациентите на някои места беше, че те не получаваха достатъчно адекватни реанимационни грижи, заяви той.

Председателят на БЛС беше категоричен, че е нужно да се въведе телемедицина, особено в извънболничната помощ. Той изтъкна, че по време на по-тежките периоди на епидемията пред кабинетите на личните лекари е имало понякога и 80 пациенти с COVID и те няма как да бъдат лекувани по телефона. Въвеждането на телемедицина от една страна ще създаде спокойствие в пациентите, а от друга страна ще позволи и тяхното наблюдение дистанционно, разясни той.

Д-р Маджаров коментира и идеята за създаване на „чисти“ от COVID болници, като заяви, че подобен план може да се изработи, но подчерта, че това трябва да се случи до края на лятото. В него задължително обаче трябва да е описано по какъв начин и с колко персонал ще се включат останалите лечебни заведения в случай на пик на епидемията, смята д-р Маджаров. Някоя болница може да помогне с 50% от персонала, но това трябва да е разписано и да го знае министърът, областният  управител и областният щаб, заяви той.

Относно изказани критики за липсата на протокол за лечение на COVID в първите месеци от епидемията, той заяви, че не може да обвинява никого за годината, през която информацията се е променяла буквално ежедневно. Д-р Маджаров припомни, че вече има създаден справочник за лечение на COVID, който е публикуван на сайта на съсловната организация.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3YSb

Гост 08.07.2021 20:07:42

Тоз под телемедицина какво разбира ?!?!. Личният лекар да преглежда и изписва рецепти през Viber ли ? Пак за без пари а ? Галфониадата наречена УС на БЛС дали знае ,че всяка телефонна консултация в Германия на лекар с пациент е ЗАПЛАЩАНА от съответната здравна каса осигурител на пациента. 106 здравни каси на брой в момента в Германия. Къде сте вие , къде са те. 20 евро за всяка телефонна консултация, която никоя германска каса не оспорва, а просто си я калкулира допълнително в заплащането на лекаря. Телемедицина не е с корен теле ,вол или друго впрегатно добиче както си мислите за българския лекар... Я чиба


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био
16.09.2024 17:31:21

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Съвета на директорите на Бул Био-НЦЗПБ, става ясн ...

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е
16.09.2024 17:11:12

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е "КОД: Превенция - Сега е време да имаш време"

Дирекция "Спорт и младежки дейности" към Столична община и Фондация "Рестарт", в партньорство с М ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...