!
Понеделник, 16 Септември 2024
21
юли
3
 

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Неделя, 21 Юли 2024 | 09:43:10 Невена Попова
3

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отличие в Медицинския университет в родния си град през 2020 г., а година по-късно, през 2021 г., е назначен като лекар-специализант в Катедра „Урология
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отличие в Медицинския университет в родния си град през 2020 г., а година по-късно, през 2021 г., е назначен като лекар-специализант в Катедра „Урология и нефрология“ на ВМА, с научен ръководител професор д-р Илия Салтиров, д.м.н.

Научните му интереси са в областта на ендоурологията, минимално инвазивното лечение на уролитиазата, онкоурологията, лечението на доброкачествената простатна хиперплазия и реконструктивната урология.

Д-р Христов участва в редица курсове, симпозиуми и конгреси в различни области на урологията у нас и в чужбина. Член е на Европейската урологична асоциация (EAU) и на Международния алианс по уролитиаза (IAU).

От 2022 г. е асистент-редактор в редакционната колегия на списание „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия“, а от 2023 г. активно подготвя докторантура на тема „ Вторични стриктури на уретера – етиология, диагностика и методи на лечение“.

Д-р Христов, разкажете накратко как решихте да станете лекар? С какво Ви привлече медицината, изиграха ли роля в този Ваш избор училището, семейната и приятелската среда?

Лекарската професия винаги е представлявала особен интерес за мен. Това е една от най-благородните професии, затова реших да й се посветя. Моите родители подкрепиха моя избор, за което съм им благодарен. По време на обучението ми в Математическата гимназия в град Плевен вече бях взел решение по какъв път ще поема и след дипломирането ми, за щастие, бях приет в Медицински университет – Плевен още с оценките от предварителните кандидатстудентски изпити.

Защо избрахте урологията като специалност?

Урологията е една високотехнологична и много динамично развиваща се хирургична специалност. В последните години навлязоха много нови техники, с които значително се увеличи качеството на живот на пациентите. Освен това, разнообразието от оперативни интервенции е голямо. В урологията може да се практикува ендоурология, класическа отворена хирургия, робот-асисторана хирургия и редица други видове интервенции. Именно това предопредели и избора ми.

Кои са първите уроци, които научихте от своите учители във ВМА?

Във Военномедицинска академия срещнах едни невероятни професионалисти в лицето на проф. Салтиров и целия негов екип.

Преходът от студентската скамейка към лекарската професия не е съвсем лесен, затова първите уроци са от съществено значение. Умението да взимаш обмислени, бързи и адекватни решения на операционната маса, да преценяваш всеки случай индивидуално и винаги да се стремиш да помогнеш на пациента въпреки трудната ситуация са само част от нещата, които научих в началото.

Разкажете за някои по-интересни случаи от работата си в клиниката, които са Ви донесли особено удовлетворение.

Във Военномедицинска академия ежедневно се сблъскваме с доста разнообразни случаи, някои по-леки, други по-тежки. Като лекар за мен удовлетворението е най - голямо, когато пациентът се чувства добре и е решен неговият проблем.Винаги пациентът е на първо място. Един от многото интересни случаи в практиката беше за млада жена с огромен камък в уретера. На няколко места не бяха успели да решат проблема на жената и тя беше доста отчаяна. Това, на което се натъкнахме по време на нейната операцията беше освен големия камък, който успяхме да разбием, също и пълната облитерация на уретера под камъка. Случаят беше доста предизвикателен, но операцията при нея премина успешно. Накрая в очите на пациентката имаше сълзи от радост, тя не можеше да повярва положителната развръзка.

В каква насока бихте искали да се развивате като специалист, кои теми и проблеми от областта на урологията представляват особен интерес за Вас?

Както споменах, урологията е една много голяма специалност и обхваща много направления. За един млад лекар е от съществено значение да е в течение
с най-съвременните диагностично-лечебни методи във всички направления. Особено интересно за мен е минимално-инвазивното лечение на уролитиазата, онкоурологията и лечението на доброкачествената простатна хиперплазия.

В личен план как обичате да прекарвате свободното си време?

Разбира се, важно е човек освен да бъде посветен на професията си, да намира и време и за себе си. Свободното време обичам да прекарвам със семейството си или да се срещам с приятели. Обичам да играя футбол, тенис, почитател съм на хубавото кино също така.

Любимите ми дестинации са Испания и Италия, въпреки че и в България имаме невероятни места, които посещаваме нерядко с моето семейство.

Кои човешки качества цените най-много у колегите си? Кое според Вас е най-ценното в отношенията между лекари и пациенти?

Качествата, които ценя най-много в своите колеги са това, че преди всичко са добри хора, които винаги са готови да помогнат. Освен това са много търпеливи и добре обмислят всяка ситуация, за да помогнат по най-добрия начин на пациента.

Най-ценното в тези взаимоотношения е преди всичко съвместната работа. Защото ние с колегите работим в колектив, за да постигнем най-доброто за пациента. Също така и пациентите са неделима част от нашия колектив – те ни съдействат, като изпълняват стриктно нашите препоръки и се придържат към назначеното им лечение. Освен това, ще допълня, че доверието между лекар и пациент е от съществено значение.

Ако трябва да обобщите съвсем накратко, кое Ваше желание искате да видите реализирано в най-близко време?

В днешно време все по-сериозно навлизат лазерната хирургия при лечението на доброкачествената простатна хиперплазия и робот-асистираната хирургия в урологията, като това са едни от целите, които си поставям за близкота бъдеще.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SH7y

Razocharovab 23.07.2024 17:36:22

Много съм разочарован от "професор" салтиров и неговия екип. От няколко години ми сменят стендове във вма, защото имам стеснение на единият уретер. Салтиров ми каза, че цял живот трябва да нося стенд и да го сменям на една година. Наскоро разбрах, че мога да си направя операция ( даже и с робот ) и да не се налага да нося стенд. Изключително съм разочарован да ме лъжат за здраве и пари.

лекар чужбина 21.07.2024 23:15:58

Абе на кой му трябват тези статии в стил "Бразди"?Случайно някой връзкар се оказва кадърен и всички да викаме осанна?! Ей,колега,спри да се перчиш а ела да поработиш тук,на Запад за да станеш лекар.За никой не е тайна урологията и всичко останало на какво ниво е дори във водещите български клиники.

ВМА е въздух под налягане 22.07.2024 09:54:39

Особено пък при надутия пуяк Салтиров, син на комунистически генерал. Много случаи, когато му звънят пациенти за преглед и той не си вдига телефона, мамата си е е..ал.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био
16.09.2024 17:31:21

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Съвета на директорите на Бул Био-НЦЗПБ, става ясн ...

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е
16.09.2024 17:11:12

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е "КОД: Превенция - Сега е време да имаш време"

Дирекция "Спорт и младежки дейности" към Столична община и Фондация "Рестарт", в партньорство с М ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...