!
Вторник, 02 Юли 2024
28
юни
2
 

Д-р Кателиева: Ако имахме възможност за експресна диагностика, приемът на спешни пациенти щеше да е по-бърз и лесен

У нас в липсват устройства за спешна диагностика, не се финансира въвеждането им, обясни тя

Петък, 28 Юни 2024 | 10:59:17
2

Ако имаше възможност за експресна диагностика още в линейките и спешните отделения, нуждаещите се пациенти много по-бързо щяха да бъдат приемани за болнично лечение. Това каза пред БНР председателката на Националната асоциация на работещите в спешната

Ако имаше възможност за експресна диагностика още в линейките и спешните отделения, нуждаещите се пациенти много по-бързо щяха да бъдат приемани за болнично лечение. Това каза пред БНР председателката на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

Тя обясни, че у нас в спешните структури няма устройства за спешна диагностика и това силно забавя работата на екипите, защото те трябва да чакат резултатите от изследванията на пациента, които се изработват в общата болнична лаборатория. Докато в развитите страни в условията на спешност такива устройства могат да използват и медицински сестри и парамедици.

„За 15 минути можеш да си изясниш пациент, който не ти е ясен. Можеш да го придвижиш до катетеризационна лаборатория и до кардиологично отделение, където да го приемат и да продължат изследванията му. Това е смисълът на експресната диагностика – да скъсява времето. В спешното отделение чакаш централната лаборатория. Това може да помогне на пациентите с най-висок риск – със заболяване на кръвообращението“, каза лекарката.

Д-р Кателиева посочи още, че когато има съмнение за инсулт, това, което може да се направи, е пациентът да бъде транспортиран до болнично заведение, което разполага със скенер. Важно е да се изследва и показателят INR, който отразява състоянието на кръвосъсирването, и ако INR е над определени стойности, не може да се пристъпи към фибринолиза, независимо че става въпрос за инсулт.

Тези устройства не се използват у нас, защото не се реимбурсират и няма как да се финансира въвеждането им, обясни д-р Кателиева.

За сравнение тя посочи други страни, в които и парамедиците разполагат с устройства за изследване на важни показатели като тропонин например още при първото посещение на спешен адрес и в зависимост от резултата, те вземат решение за по-нататъшния път на пациента.

Според д-р Кателиева друга слабост на системата е, че няма информация за свободните легла в реално време, тъй като тя се подава в 8 ч. сутринта и в 20 ч. вечерта, а през целия ден ситуацията се променя динамично и няма гаранция, че веднъж подадена, бройката се запазва през деня, тъй като постоянно идват нови пациенти, които остават на лечение. 

Тя също така предупреди, че не препоръчва човек в спешно състояние да бъде разкарван от близките със собствен транспорт от болница в болница, а посъветва да се потърси помощ в най-близкото лечебно заведение, което може да извика спешен екип по преценка според състоянието му.  

  



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fr6V

Valkodav 28.06.2024 11:46:16

OT ДНЕС със заповед на министерката: ХLIII. ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ПО МЕДИЦИНСКАТА СПЕЦИАЛНОСТ "СПЕШНА МЕДИЦИНА" д-р Георги Гелев Главен координатор Спешна медицина ЦСМП - София, д-р Ана Николова Член Спешна медицина МБАЛ "Св. Анна" АД, д-р Николай Хубанов Член Спешна медицина УМБАЛ "Александровска" ЕАД, НЕКА ТИЯ "ЛИДЕРИ "спешни медици"ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ ПО ВЪПРОСА! СРАМ, СРАМ, СРАМ.........

Tinka 28.06.2024 11:30:42

Изискването за наличие на апаратура за експресна лабораторна диагностика във всяко Спешно отделениe е заложено в стандарта по "Спешна медицина". КОЙ не го изпълнява?


Всичко за коронавируса
Още новини
Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич
02.07.2024 17:29:29

Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич

Обучение за медицински сестри на тема „Безопасността на пациента в здравните грижи“ с ...

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията
02.07.2024 17:15:51

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията

Конкурс за независим член на Съвета на директорите на Университетската специализирана болница за ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...