!
Сряда, 16 Октомври 2024
15
окт
6
 

Д-р Брънзалов: Ще продължим да настояваме остойностяването на лекарския труд да стане факт

Според председателя на БЛС тази стъпка е необходима за стабилизирането на системата във всяко отношение

Вторник, 15 Октомври 2024 | 11:29:50
6

„БЛС заплатѝ на специалисти да изготвят методиката за остойностяване на лекарския труд и тя е подадена още през декември 2022 г. към министъра на здравеопазването, по това време д-р Асен Меджидиев. До днес нищо не се е придвижило“. Това ка

„БЛС заплатѝ на специалисти да изготвят методиката за остойностяване на лекарския труд и тя е подадена още през декември 2022 г. към министъра на здравеопазването, по това време д-р Асен Меджидиев. До днес нищо не се е придвижило“. Това каза пред Bulgaria ON AIR новоизбраният председател на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите му тази методика е изключително важна и съсловната организация на българските лекари ще продължи да настоява тя да бъде обсъдена и приета.

„Категорично ще продължим с това, което беше заявявано в моето изложение по време на Събора. Първо по приоритети ще настояваме най-накрая обещаваната ни и от политици, и от изпълнителна власт оценка на лекарския труд да бъде осъществена. Тя е много важна, за да се надгражда системата. Трябва да се знае цената на лекарския труд, трябва да се започне отнякъде“, каза д-р Брънзалов.

Той бе категоричен, че съсловната организация не залага на бързи решения от типа „от днес за утре“, а държи да има обсъждания и дебат в конструктивна посока.

По думите му, сега са се раздвижили хората, които отдавна е трябвало да бъдат раздвижени и е трябвало да бъде даден ход на разговори, дори с поправки или контрапредложения, но това не се е случило.    

Председателят на БЛС коментира и темата за телемедицината, като подчерта, че идеята за прегледи в кабинки в слабонаселени места е в много голяма степен несъстоятелна и самият той като лекар с дългогодишен стаж не вижда какво е мястото на телемедицина за профилактика, диспансеризация и рехабилитация, както е заложено по този проект.

„По-скоро ми прилича на проект, по който трябва да бъдат усвоени някакви пари“, изрази съмнение той.

Д-р Брънзалов бе категоричен, че в България имаме най-бърз достъп до лекар, дори в рамките на същия ден, но кадровият дефицит е голям проблем за страната ни.

„Само че ние винаги в България тези неща ги въвеждаме много бързо, недомислено и си мислим, че ще ни решат всички проблеми. Ние имаме тежък кадрови дефицит. Бързо взетите решения никога не са толкова правилни. Много дълго време в България не са водени политики, за да бъде решен тежкият кадрови дефицит, дори точно обратното. Той няма да може да бъде решен за ден или два. От този момент всички ние трябва да бъдем амбицирани в тази насока, за да имаме лекари и медицински специалисти“, каза председателят на БЛС и отбеляза, че работещите лекари все повече намаляват.

„Намаляваме. Колегите около моята възраст приключват техния професионален път. Аз обучавам специализанти и виждам колко дълъг път имаме да извървим с тях. В последните години започна да има изявяващи желание, но те категорично нямат желание да започнат в тези по-отдалечени райони. Трябва сериозно да се прегледа политиката относно кадрите“, подчерта той.

Председателят на БЛС отново посочи, че лекарският труд у нас не е оценен и това кореспондира и с проблемите на следдипломното обучение, и с цялостното професионално развитие на младите лекари от завършването на образованието им по пътя им напред.  

Според него дисбалансите в системата ще бъдат преодолени и ще бъдат елиминирани вътресъсловните конфликти, ако бъде въведено остойностяването на лекарския труд. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TkV8

Гост 15.10.2024 14:29:47

"Не пари на калпак, а ресурс за постигнати резултати." Тези думи на Д-р Симидчиев казват всичко, което трябва да се случи.

да цункаш путин отзад 15.10.2024 18:32:42

Какви "резултати" вместо заплати в инфекциозните отделения, които трявба да поддържат свободен капацитет? Ами какви са в интензивните сектори, харчещи най-много ресурс ? С тазя логика, че "заплатите" са функция на приходите и разходите в лечебното заведение я доведохме до тук - в една болница да има заплати по 15 000 и по 1500 ! Симидчиев не трявба да се обажда по подобни теми, защото с това мислене още 30 години ще се въртим в порочния кръг, създаден от "постигнатите резултати" зависещи от лобистки интереси в остоностяването на клиничните пътеки и феодалидизирането на здравеопазването.

Гост 15.10.2024 12:38:30

Е, нали точно тези специалисти, на които БЛС заплати, имаха идея лекар да започва със заплата равна на половината от средната за страната, което всъщност е минималната работна заплата!!!

ЗОЛ 15.10.2024 12:26:57

И колко повече искате бе амиго ?!

Гост 15.10.2024 17:42:53

Колкото в Европа, бе гринго. Нали искаш да се лекуваш по европейски.

Помнещ всичко 15.10.2024 18:32:27

"Грингото" е товарищ....


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ваня Митова с лекции за рака на гърдата в осем училища в страната
16.10.2024 11:05:05

Д-р Ваня Митова с лекции за рака на гърдата в осем училища в страната

През месец октомври, който с световен месец за борба с рака на гърдата, д-р Ваня Митова, ръководи ...

Лекари за 8-месечното бебе, погълнало играчка: Взехме правилното решение за секунди
16.10.2024 10:19:55

Лекари за 8-месечното бебе, погълнало играчка: Взехме правилното решение за секунди

„Родителите доведоха детето за преглед, тъй като от пет дена то поддържаше температура, беш ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...