!
Петък, 18 Октомври 2024
18
окт
3
 

Д-р Брънзалов: Време е да започне същинската работа по остойностяването на лекарския труд

Наредбата за специализация е като за държава, която има излишък от кадри в здравеопазването, твърди той

Петък, 18 Октомври 2024 | 10:52:24
3

„През 2022 г. Български лекарски съюз представи модел за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. Той беше разработен от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Ин

„През 2022 г. Български лекарски съюз представи модел за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. Той беше разработен от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политика. Моделът беше предоставен на МЗ за по-нататъшни действия. За съжаление към този момент няма развитие, но вярвам, че е дошло времето да започне същинската работа или поне обсъждания по темата“. Това казва в интервю за в. „Стандарт“ председателят на съсловната организация на лекарите д-р Николай Брънзалов. Той допълва, че предложенията може и да не са съвършени, но могат да послужат за добра основа. „Идеите на икономистите са при определяне на заплатата да се взима предвид стажът и професионалната квалификация на лекаря. Освен степента и ранга, при определянето на заплатата да се взимат предвид и нивото на компетентност на лечебното заведение (дали е най-високото ниво университетска или многопрофилна болница или е общинска или клиника с първо ниво на компетентност) и региона, в който се намира“, припомня д-р Брънзалов.

Като други важни за БЛС проблеми той посочва искането на лекарите продължаващото медицинско обучение да стане задължително, както и желанието за законодателни промени във връзка с Етичния кодекс на съсловната организация.

Лекарският съюз ще работи също така за баланс на интересите между отделните медицински специалности и видове дейност - ПИМП, СИМП, МДД, болнична и медицинска помощ, казва д-р Брънзалов. „Ще отстоявам и постигнатото в предишните два мандата - парите за българските лекари и медицинските дейности да не отиват в други пера. Никой да не си мисли, че може да промени това постижение на предишното ръководство“, заявява той.
„УС на БЛС ще продължи да работи усилено за връщане на доверието лекар – пациент и за ограничаване на агресията срещу медиците чрез редица кампании и инициативи, всички те под шапката Националната кампания на БЛС срещу насилието над медици #ПребориГнева. Съсловната организация подготви листовки за медиците, съвместно с психолози от Центъра по психично здраве на ВМА, със съвети как да действат при агресивни пациенти. Проведени бяха няколко безплатни обучения в редица лечебни заведения за справяне с агресивни пациенти. Преди началото на лятото пък бяха представени две проучвания сред обществото и лекарите за агресията над медици“, припомня председателят на БЛС. Според него е нужно да има повече ефективни присъди, които да стават достояние на обществото, за да бъдат ограничени проявите на насилие.
По отношение на проблема с кадрите д-р Николай Брънзалов коментира: „Добрата новина е, че намаляват лекарите, които търсят реализация в чужбина. Но има луфт, които остава незапълнен, за съжаление. Колегите на моята възраст приключват техния професионален път. Аз обучавам специализанти и виждам колко дълъг път имаме да извървим с тях. Реално нямаме проблем с обучението на кадри. Проблемите са други. Младите лекари искат да имат три неща – реализация, специализация и кариерно развитие. В момента реализацията представлява работа при заплащане, което е недостойно за огромните усилия, които човек полага, за да стане лекар. Но по-големият проблем са специализацията и кариерното развитие. Един млад човек може и да преглътне по-малкото заплащане, но специализирането е много сложно чисто административно. В момента наредбата за придобиване на специализация е като за държава, която има излишък от кадри в здравеопазването, а не като такава, която наистина има нужда от тях“.

Председателят на БЛС коментира и очакванията за бюджета за здраве през следващата година, като отбелязва, че прогнозите не са добри, и допълва: „Добре е парите за здраве да се увеличават всяка година, но е въпрос на разчети и възможности. България е на последните места в Европа по пари, заделяни на глава от населението за здраве, но същевременно качеството на медицинската услуга, която предлагаме, е на високо ниво. Добре е при формиране на бюджета този факт да бъде взет предвид от тези, от които зависи“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bp2S

Гост 18.10.2024 12:47:54

Меджидиев нали щеше да придвижва проблема като го бяха инсталирали за министър...

Elf 18.10.2024 12:08:37

Tikov i drugi oligarsi da dadat pari?Ot tezi ,iztochenite ot kasata? Molia? Ma te ne sa tehni ,bre!!!Ot murva liubov,ot kazino pari i ot umrial pismo kato poluchite,togava !!!Komunizma shte e do grob ,maimuni !

Операционна сестра 18.10.2024 11:58:28

Докторе, нищо няма да стане, и тоя път! Цялата власт е в комунистически мутри, олигарси, продажни, надупени към кремъл медии, доносници и метресите им! Помнете ми думата! 18-10-2024


Всичко за коронавируса
Още новини
19,6 на сто от страдащите от остеопороза у нас са мъже
18.10.2024 14:48:59

19,6 на сто от страдащите от остеопороза у нас са мъже

Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже ...

Гърция: Държавните болници спряха работа заради протести на медици
18.10.2024 13:59:18

Гърция: Държавните болници спряха работа заради протести на медици

Лекарите и медицинските сестри от държавните болници в Гърция стачкуваха в четвъртък, а синдикати ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...