!
Вторник, 02 Юли 2024
24
юни
2
 

Дупнишката болница опитва да наеме анестезиолог с ефективна присъда за убийство

Понеделник, 24 Юни 2024 | 13:59:42
2

Любопитен казус в Дупница. Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница иска от държавата да позволи на д-р Николай Карастоянов, който в момента излежава присъда за убийство, да се върне на работа като анестезиолог, съобщава БНТ.

Любопитен казус в Дупница. Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница иска от държавата да позволи на д-р Николай Карастоянов, който в момента излежава присъда за убийство, да се върне на работа като анестезиолог, съобщава БНТ.

Искането към директора на затвора в Бобов дол е прецедент. Все още се изясняват изискванията, които трябва да покрие лечебното заведение, за да се върне на работа д-р Карастоянов.

Преди повече от 10 години д-р Николай Карастоянов заедно с брат си и баща си влизат в спор с приятеля на дъщеря му Николай Радев – Отвертката.

При свадата Отвертката е намушкан с нож и по-късно умира. За убийството са осъдени тримата Карастоянови. Преди месец доктор Карастоянов получи ефективна присъда.

„В моята практика това действително е първи случай, в който практикуваш лекар е осъден на ефективно лишаване от свобода. Присъдата на Николай е 4 години. Доколкото съм запознат, той е със специалност анестезиолог“, заяви старши комисар Крум Петров, началник на затвора в Бобов дол.

Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница, където до последно е работил д-р Карастоянов, поиска той да бъде върнат на работа, за да запълни липсите.

„Кадровият проблем, специално за лекари и медицински сестри, за цялата страна е много голям. Д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист и то анестезиолог, който де факто е изключително необходим за нормалното функциониране на хирургията и въобще на общинската болница“, коментира д-р Стефан Николов, управител на болницата в Дупница.

За да се случи това обаче, лечебното заведение трябва да сключи договор със затвора, в който са задължени да наемат поне двама въдворени, както и да им се плаща възнаграждение.

„Другото изискване е, че аз първоначално имах идея д-р Карастоянов да дава едни 12-часови дежурства, както е обичайно за една болница. Оказа, че се аз де факто мога да разчитам на него само сутрин от 8, след обяд до пет“, допълни д-р Стефан Николов.

„В момента се въздържаме от това да сключим такъв договор, докато не проследим неговото поведение в условията на затвора и не изградим едно доверие към него“, коментира старши комисар Крум Петров.

Ако д-р Карастоянов бъде върнат на работа, той не само ще помага на обществото, но и ще съкрати присъдата си, тъй като един изработен ден се счита за два излежани.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UC*F

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 24.06.2024 19:57:10

Липсата на законност ражда чудовища. И смърт. Помните ли в началото на 2023 г. се разбра за побой над украинка, която бе изхвърлена гола и боса от дома на Гигов. Съседи заявиха тогава, че украинката е била "гола, боса, обезобразена до неузнаваемост. Изхвърлена в насипно състояние на площадката пред асансьора. Нямаше сили да говори, не й се разбираше нищо". МВР обаче не знаеше къде е жената след побоя. Колегите от OFFNews разкриха, че поне пет жени са пребити тежко от същия човек - Орлин Гигов, бивш шофьор в МВР-болница. Една от жертвите разказала, че извергът й говорел: "Спокойно, знам как да бия, така че да не личи. Ще те вкарам в гипсово корито и ще те лежа. С този нож ще те разфасовам", докато ги пребива. Всичко това се знае от институциите от много години. А от миналата година и от широката общественост. И какво мислите, че е станало? Въпреки множеството арести, обвинения, жертви и нападения - Гигов не е осъден ефективно по нито едно дело. По едно от производство за домашно насилие мъжът получава условна присъда. И неизбежното се случва - от побой се стига до убийство. Както написах само преди два дена, правоохранителните органи чакат Случай 1 да ескалира в Случай 2, иначе не им се занимава. Ще повторя - ако Конвенцията за защита от домашното насилие беше приета през 2017 г., този изверг щеше да е в затвора още при първия казус с домашно насилие. А сега всички полицаи, прокурори, съдии и всички други администратори, които не са наказали "своя човек", щяха да са уволнени и подсъдни за престъпно бездействие. Защото са съучастници в убийство. Още една жертва си отиде. Още един загубен живот. Само защото страхливите политици клекнаха пред истеричните сектанти.

запознат 24.06.2024 15:14:34

Осъдиха човека заради един боклук! Изключително способен колега, много добър лекар и истински баща!


Всичко за коронавируса
Още новини
Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич
02.07.2024 17:29:29

Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич

Обучение за медицински сестри на тема „Безопасността на пациента в здравните грижи“ с ...

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията
02.07.2024 17:15:51

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията

Конкурс за независим член на Съвета на директорите на Университетската специализирана болница за ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...