!
Понеделник, 28 Октомври 2024
28
окт
1
 

Върнаха гласа на петмесечно бебе с лазерна операция във Варна

Понеделник, 28 Октомври 2024 | 16:59:21
1

Екип от оториноларинголози от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извърши успешна лазерна операция за възвръщане на гласа на 5-месечно бебе с вродена аномалия на ларинкса, съобщават от лечебното заведение. Хирургичн

Екип от оториноларинголози от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извърши успешна лазерна операция за възвръщане на гласа на 5-месечно бебе с вродена аномалия на ларинкса, съобщават от лечебното заведение. Хирургичната интервенция е извършена с комплексната система за хирургия на гласните връзки от най-ново поколение, с която разполага варненската университетска болница „Св. Марина“. Малкият пациент е от София и след консулт с неонатолози, педиатри и оториноларинголози, е насочен за оперативно лечение с уникалната за България апаратура, с която работи екипът на Клиниката по ушни, носни и гърлени болести във Варна с началник проф. д-р Николай Сапунджиев.

„Малкият пациент е едно чудесно бебе, което доскоро се е различавало от всички свои здрави връстници единствено по това, че е плачело без глас, поради неправилно оформяне на гласните връзки по време на вътреутробното развитие.“, поясни проф. Сапунджиев. Специалистът допълни, че в диагностичен план са извършени видеоендоскопия и компютърна томография на гласовата кутия - рутинни изследвания за подобна патология, които обаче представляват техническо предизвикателство при пациенти с толкова малки размери и незрялост на хрущялите.

В Клиниката по УНГ болести в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна детето е консултирано и от водещ чуждестранен специалист в детската оториноларингология. Това е проф. Марк Ремакъл от Люксембург, който гостува на университетската клиника по повод националната конференция по оториноларингология. Проф. Ремакъл е ларинголог с дългогодишен опит в лазер-асистираната хирургия, председател на Европейското сдружение по ларингология и световен експерт в това направление. Инициатор и съавтор е на множество медицински стандарти, организатор и основен лектор на най-реномирания ежегоден курс за лазерна хирургия на УНГ-органите.

Специалистът от Люксембург е и създател на някои от най-модерните технологии в лазерната медицина, които се използват не само в оториноларингологията, но и в дерматологията, естетичната медицина, офтамологията и гинекологията. Най-важните от тях са СО2 лазерната скенерна система с компютърно управление и роботизираният микроманипулатор. Тези инструменти са и част от високотехнологичния арсенал на Клиниката по УНГ болести в УМБАЛ "Св. Марина“ –  Варна.

Анестезията и лазерната интервенция, извършени от екипа на варненската клиника, са протекли нормално. Микроскопската техника и лазерният лъч са позволили прецизна корекция на дефекта. Специалистите на клиниката са получили ценни съвети от гост-консултанта в операционна зала и са почерпили опит от него като безспорен водещ експерт в областта и изобретател на част от наличната апаратура.

След операцията родителите на бебето за първи път са чули как синът им изплаква с ясен глас, пет месеца след раждането му. На втория постоперативен ден бебето и майката са изписани от клиниката и са отпътували за родното си място.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PvD5

Гост 28.10.2024 20:45:18

Румънците построиха огромна, съвременна, НЕвиртуална Детска болница за 3 години, нашите Ганьовци, мутри и луксозните им метреси още не са разчистили терена за такава у нас! Румънците съдиха и осъдиха Чаушеску, нашите Ганьовци вдигнаха паметник на Правешкия чукундур и се прехласват пред него!


Всичко за коронавируса
Още новини
Първи курс по онкорехабилитация се проведе в МУ – Варна
28.10.2024 17:23:43

Първи курс по онкорехабилитация се проведе в МУ – Варна

Първи курс по онкологична рехабилитация, организиран от Катедрата по кинезитерапия, се проведе в ...

Втори случай на грип бе доказан в НЦЗПБ
28.10.2024 16:15:48

Втори случай на грип бе доказан в НЦЗПБ

Втори случай на грипно заболяване е доказан в Националния център по заразни и паразитни болести ( ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...