!
Неделя, 08 Септември 2024
13
окт
 

Връчиха по скандален начин заповедта за уволнение на проф. Вихра Миланова

Уволнен е и целият екип на проф. Миланова, една от заповедите е с дата от преди Общото събрание

Четвъртък, 13 Октомври 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова


Проф. Вихра Миланова е получила заповед за освобождаването си като ректор на МУ –

Проф. Вихра Миланова е получила заповед за освобождаването си като ректор на МУ – София. По думите й, това е станало по насилствен и груб начин днес около 12 часа. В кабинета й са влезли зам.-ректорите на ВУЗ-а в оставка Радомир Угринов и Валентина Петкова, придружавани от частни охранители, и са й дали заповед за прекратяване на длъжността, считано от вчера, 12-ти октомври 2016 г. В самата заповед се посочва още, че деканът на Медицинския факултет при МУ – София трябва да издаде допълнително споразумение на проф. д-р Вихра Миланова за заеманата от нея длъжност ръководител Катедра – професор в Катедра по психиатрия и медицинска психология за изменение на работното й време, съответното месечно трудово възнаграждение и допълнителните възнаграждения.

Проф. Миланова отбеляза, че заповедта е с вчерашна дата, въпреки че й е връчена днес. Тя разказа, че лично е говорила с председателя на Общото събрание на МУ – София проф. Генчо Начев вчера около 18 часа, като той й е признал, че все още се колебае за избора си, както и дали да разпише заповедта. На практика това означава, че документът трябва да е разписан вчера късно вечерта.

Пред медиите проф. Миланова се опита да се свърже с проф. Начев, но безуспешно. Малко по-рано той отговори на журналистическо обаждане единствено с думите, че е в чужбина, след което затвори телефона.

Проф. Миланова разказа още, че двамата зам.-ректори, връчили й заповедта, са се държали грубо и са ся обиждали, но не даде повече подробности. „Никой не се съобразява нито с правилата, нито със законите“, категорична беше тя. На въпрос на Zdrave.net дали утре ще отиде на работа в МУ – София с оглед създадената ситуация, тя отговори: „Засега мисля да дойда. Аз съм отговорен човек и мисля да спазвам задълженията си.“

Проф. Миланова отново повтори, че е обжалвала решенията на Общото събрание на университета и допълни, че по тях се чака становище на съда. Тя припомни, че протоколите и бюлетините от проведеното събрание са изчезнали и допълни, че лично е изпратила СМС на проф. Начев вчера, с който го уведомява, че комисия от МОН изисква цялата документация от проведеното ОС във връзка с подадените от нея жалби в съда, като срокът за представянето й е бил до 15:30 ч. вчера. Отговор на СМС-а така и не е бил получен.

„От хора в комисията научих, че те са успели да разговарят с него“, отбеляза проф. Миланова, като поясни, че те са постигнали договорка срокът за предоставяне на документите да бъде почти до полунощ на вчерашния ден. Протоколите и бюлетините обаче все още не са налични, изтъкна тя.

Освен проф. Миланова, заповеди за прекратяване на заеманите длъжности получиха и всички членове на нейния екип, сред които административният секретар Снежанка Тачева, както и главният секретар Петранка Семерджиева. Любопитното е, че в заповедта на Семерджиева е посочена дата 10-ти октомври, т.е. два дни преди провеждането на Общото събрание на МУ - София. Документите за освобождаване от длъжност на членовете от екипа на проф. Миланова са разписани от избрания за нов ректор на ВУЗ-а проф. Виктор Златков.

Всички заповеди с тези дати, подписани от проф. Златков обаче, са нищожни от юридическа гледна точка, тъй като новият ректор на МУ - София все още не е вписан като такъв в съда.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xzwX


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...