!
Понеделник, 16 Септември 2024
10
юни
8
 

Аркади Шарков: Процесът по дамгосване на частните болници е дългосрочен

Понеделник, 10 Юни 2024 | 10:16:57
8

Отношението към частните инвестиции в българското здравеопазване винаги са били с негативна конотация, нищо, че половината от населението на България се лекува в такива здравни заведения. Обществото счита, че частникът трябва да разчита единствено на с

Отношението към частните инвестиции в българското здравеопазване винаги са били с негативна конотация, нищо, че половината от населението на България се лекува в такива здравни заведения. Обществото счита, че частникът трябва да разчита единствено на свои средства или ако някой иска да се лекува в частно лечебно заведение, следва да плаща от джоба си. Това наслагване в последните години води то този резултат - изключително напрежение, когато става дума за детско здравеопазване. Това каза Аркади Шарков, здравен експерт и икономист пред Bloomberg TV Bulgaria по повод съпротивата частен инвеститор да изгради Националната детска болница.

Той се позова на проучвания на ЕКИП, според които 92% от българите са отговорили с "да" на въпроса дали искат детска болница, а на въпроса дали трябва да е частна или държавна - 80-90% са казали, че трябва да е държавна. "Възприятието е, че деца и пари не вървят ръка за ръка. Проблем обаче е и човешкия капитал, който е нужен, за да заработи едно такова лечебно заведение като детската болница и дали то няма да канибализира капитала от другите лечебни заведения. Това са въпросите, които са по-важни за другите болници с педиатрични отделения", каза Шарков.

Той беше категоричен, че процесът по дамгосване на частните болници е дългосрочен, но ако имат възможност отиват там. „Неслучайно темата за строежа на болнични заведения и издаването на разрешения за това беше иззета от Министерството на здравеопазването, за да бъде на по-високо, по-публично и по-видимо място“, подчерта Аркади Шарков.

По думите му следващият здравен министър трябва да бъде добър комуникатор и да не влиза в конфронтация с политическите партии, освен ако не е сигурен в тезата си и това, че ще бъде подкрепен от народа. "Тоест, трябва да бъде човек от народа, което особено в тази сфера трудно се случва. За вършенето на работа са важни заместник-министрите, а за комуникацията е важен министърът. За това трябва да бъде, независимо от неговата трудова характеристика, добър комуникатор. Трябва да говори добре и да се аргументира добре пред медиите", каза още Шарков.

Относно реформите в здравеопазването, които касаят например промяна на управлението на здравноосигурителните вноски и система подобна на пенсионно-осигурителната гостът каза, че едно от притесненията е свързано с "липсата на политически, административен, но и на чисто идеен, интелектуален капацитет".

"Помня преди 20 години какъв беше изказът от трибуната на Народното събрание и какви бяха познанията на хората, които работеха там, знам и сега какво е нивото. То е изключително девалвирало. Затова една такава реформа би била осакатена и не в полза на хората, каквато би следвало да бъде", каза експертът.

Според Шарков има нужда от много по-ясна, стройна и видима администрация, която да не е толкова подчинена единствено на политически решения, а само да бъде подпомогната, за да може в последствие да извършва реална работа. „Това е и притеснението на бизнеса и на чуждестранни инвеститори, които работят и инвестират на територията на България - първо, че не са разбрани, нито от политици, нито от администрация и второ, че няма желание идеите, които предлагат да се осъществяват чрез публично-частни партньорства с държавата, поради различни обстоятелства“, каза той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L$bE

АХ, АРКАДИ 08.07.2024 22:08:37

Баща ти целуна 100 гъза, превърна БЗС в вай-лошия вариант на БКП......ти си същият.

Surg 04.07.2024 20:56:52

А ибрикчии като тебе им пеят осанна..

ох не мога 01.07.2024 00:29:01

Не схващам това статия ли е, интервю ли е, гост ли е?! Голямата снимка само схващам.

Лекари 24.06.2024 14:12:19

Тъжно, ама много. Нека според желанието на този админитратор да останат само частните болници и да види сълзите на хората, които нямат пари да се лекуват. Освен това нека обясни защо е наложена нелоялна конкуренция държавни/частни. Защо държавните нямат права за много неща, а частните могат всичко! Защо на входа на частните се плаща такса избор на болница? И други ?Лекарите в държавните работят с ниски заплати и това е обект на подигравка, защото си доработват, нали? Защо е Политиката да се унищожават държавните? Има отговор и вероятно се знае. Да се взема местата им за строежи, персонала им за да работи за частните и бизнеса да върви в частните!!!

Гост 10.06.2024 23:41:54

Азис Шарков

Гост 10.06.2024 18:30:21

Кой му плаща питам аз? Кой му дава пари? На нас кой ще даде пари?

Лекар 10.06.2024 14:00:04

Този негодник от нищо не разбира, но защитава интересите на частниците, затова и те го лансират постоянно и му осигуряват трибуна и добре платени постове. А, щях да забравя - може да пълен лаик в здравната сфера, но вси пак е син на баща си!

Гост 10.06.2024 12:20:56

Преди 20 години си бил на 15, какво помниш от трибуната на НС?


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био
16.09.2024 17:31:21

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Съвета на директорите на Бул Био-НЦЗПБ, става ясн ...

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е
16.09.2024 17:11:12

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е "КОД: Превенция - Сега е време да имаш време"

Дирекция "Спорт и младежки дейности" към Столична община и Фондация "Рестарт", в партньорство с М ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...