!
Събота, 28 Септември 2024
01
ноем
4
 

Аркади Шарков: За бъдещата детска болница трябва да се мисли с хоризонт 30-40 години напред

Опитваме се да изсветлим процеса със скока на цените и ценообразуването на лекарствата, каза съветникът на здравния министър

Вторник, 01 Ноември 2022 | 11:58:19
4

Утре се очаква на Министерски съвет да се обяви мястото, което е решено да бъде за детска болница, да стане известна локацията и след това да се обсъжда каква да бъде тя и с какъв капацитет. Това заяви пред bTV здравният икономист Аркади Шарков, съветн

Утре се очаква на Министерски съвет да се обяви мястото, което е решено да бъде за детска болница, да стане известна локацията и след това да се обсъжда каква да бъде тя и с какъв капацитет. Това заяви пред bTV здравният икономист Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването. По думите му мястото е ключово, локацията е избрана и утре министърът ще я сподели пред Министерски съвет. Според Аркади Шарков това е една добра локация, в достатъчно комуникативна част от града, която разполага и с достатъчно големи зелени площи за децата.

Съветникът на здравния министър подчерта, че с помощта на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ се подготвя анализ и се обсъждат много въпроси, свързани с кадровата обезпеченост и функционирането на бъдещата болница.

„Трябва да се помисли и за дългосрочния хоризонт, в който ще се развива това лечебно заведение, като се вземат предвид поне 30 – 40 години напред, защото тази болница ще бъде за българските деца, които ще се раждат не само през настоящата и следващата година, а години напред“, категоричен бе Аркади Шарков.

Той допълни, че е проведена среща с неправителствени организации, които от години се борят да съществува такова лечебно заведение. На нея са обсъдени редица възможности, а техни представители ще бъдат включени и в работните трупи, които ще обсъждат и темата за специалистите, както и всички въпроси, свързани с дейността на болницата.

Съветникът на здравния министър засегна и темата за липсата на лекарствата и цените им.

„Факт е, че липсват животоподдържащи и животоспасяващи лекарства. В тази връзка здравното министерство обсъжда възможността да върне старата формула на системата СЕСПА, която през март тази година е била сменена поради неуредици в методологията. След тази смяна лекарствата се оказват много по-малко от тези, които са защитени от реекспорт. При старата формула е имало 300 лекарства, които са били възпрепятствани от реекспортиране навън, към момента това са 64 лекарствени продукта“, подчерта той.

Става въпрос за легален реекспорт, уточни Аркади Шарков. По думите му списъкът се опреснява ежеседмично, така че българските граждани и общественият интерес да бъдат защитени.

Смяната на ръководството на лекарствения регулатор е в правомощията на министъра, проф. Гетов е голям професионалист, навярно е имало проблеми в комуникацията – така съветникът на здравния министър коментира смяната на ръководството на НСЦРЛП.

„Няма опасност тази смяна да повлияе на лекарствоснабдяването, тази система е изключително добре смазана, това е един работещ процес. Не може да се отрази смяната на високото ниво на средния ешелон, който работи по календар за това лекарствата да навлизат на българския пазар“, категоричен бе той.

„Процесът със скока на цените на лекарствата и ценообразуването може да бъде изсветлен и именно това е, което правят министърът и министерството“, подчерта той.

Аркади Шарков припомни, че лекарствата са най-регулираната стока в България.

„Лекарствата по каса имат референтни цени, сравнени с 10 държави в ЕС, у нас не може да бъдат по-високи от най-ниската цена, същото се отнася и за цените на лекарствата с рецепта. Единствените, при които може да има повишение, са цените на лекарствата без рецепта. Там увеличението е средно между 20% и 30%“, поясни той.

Връщайки се към темата за възможността на министерство да се намеси в процеса на ценообразуване, Шарков каза:

„Има много наредби, които засягат механизмите на ценообразуване, те могат да се пипат от министерството ида се променят, но има и механизми, които са залегнали и в закон и са взаимосвързани с наредбата, по тази причина не могат да се пипат. Така че няма възможности министерството да отреагира по този казус, но при едно редовно правителство този процес може да се регулира, така че както да има лекарства на българския пазар, така и те да бъдат на едни разумни цени“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CLtv

Гост 01.11.2022 20:22:11

Аркади, Аркади, повярва ли си?

Гост 01.11.2022 12:47:46

Каква детска болница бе .Вие след 5 години няма да имате лекари . Кога видяхте за последен път МЛАД ЛЕКАР да работи в някакво здравно заведение като изключим София и Пловдив ?!?!? ?

ЗОЛ 01.11.2022 13:33:44

То и деца няма да има след 30-40г. Тези, дето могат да раждат, отдавна се изнесоха, а на територията останахме пенсионери и кафяви маргинали.

Гост 02.11.2022 14:05:54

Разбира се ,млади хора още повече с деца няма да останат в катун с комунистическа здравна система и бягащи в чужбина лекари и медсестри. А после едни тъпанари на конференции ще плачат с крокодилски сълзи за демографската катастрофа на глупавото племе.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Иван Маджаров и д-р Валери Веселинов са новите зам.-председатели на БЛС
28.09.2024 17:38:15 Надежда Ненова

Д-р Иван Маджаров и д-р Валери Веселинов са новите зам.-председатели на БЛС

Съборът на БЛС избра заместник председатели на съсловната организация. Досегашният председател на ...

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС
28.09.2024 14:27:59 Надежда Ненова

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

С 252 на 151 гласа и 10 невалидни бюлетини Съборът на БЛС избра д-р Николай Брънзалов за председа ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...