!
Понеделник, 16 Септември 2024
03
окт
4
 

Апаратура за 5 млн. лв. влиза в експлоатация в УМБАЛ „Александровска“ до края на годината (Обновена)

Вторник, 03 Октомври 2023 | 14:46:54
4

Апаратура за Образна диагностика на стойност 5 млн. лв. ще влезе в експлоатация до края на годината, съобщиха от лечебното заведение. На тържествена церемония днес бяха осветени  128-срезов компютър-томограф “Сименс“ и дигитален графич

Апаратура за Образна диагностика на стойност 5 млн. лв. ще влезе в експлоатация до края на годината, съобщиха от лечебното заведение. На тържествена церемония днес бяха осветени  128-срезов компютър-томограф “Сименс“ и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат „Шимадзу“.

До края на годината в УМБАЛ „Александровска“ ще бъдат пуснати в експлоатация още един рентгенов апарат от същия клас, както и единствена по рода си рентгенова система тип С-рамо за екстракорпорални литотрипсии „Дорниер“ към Клиника по урология.

Средствата за апаратите са осигурени изцяло от Министерството на здравеопазването от субсидията за капиталови разходи на държавните лечебни заведения.

„Това е изключителна придобивка за Александровска болница, която дава възможност за най-съвременно и бързо дигитализиране на образите, чрез диагностицирането с новата апаратура пациентите ще получават много бърза и вярна диагноза в рамките на няколко минути. По този начин лечебният процес и спешността ще бъдат грижа, която се съвместява много бързо в името на съществуването на „Александровска“ болница“ – здравето на нашите пациенти. Тази придобивка приближава нуждаещите се да получат здраве по най-бързия и ефективен за тях начин“, каза директорът на болницата проф. Атанас Йонков.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов заяви, че от МЗ са много горди от добре реализирания проект , чрез който се затваря цикъла в диагностиката на пациентите и показва, че болницата е и ще бъде флагман на университетската медицина в България.

„Дано има повече благодарни пациенти и дано това да спомогне за високо-професионалната и отговорна работа на екипите“, каза още проф. Гетов.

Всеки един от апаратите е снабден с модерни технологични и софтуерни решения, чрез които значително ще се подобри качеството на диагностичния и терапевтичния процес за пациентите във всяка една от лечебните структури на болницата.

Рентгеновите апарати са снабдени с високочувствителни дигитални детектори, чрез които образи с висока разделителна способност се визуализират в реално време, както и софтуер за допълнителна пост-обработка на образа, с което значително се разширяват клиничните приложения на апаратите.

128-срезовият компютър-томографът SOMATOM go.Top от последно поколение е с възможност за провеждане на прецизни образни изследвания в широк спектър клинични области (ангиология, кардиология, онкология и др.). Той разполага с характеристики, които позволяват изследването да се извършва по-бързо и с по-ниско лъчево натоварване за пациента от стандартното. В същото време се получават образи с изключително високо качество и диагностична стойност, а иновативните техники за управление (изкуствен интелект) улесняват работата медицинския персонал и подобряват комфорта на пациента.

Помещенията, в които пациентите ще бъдат обслужвани, са изцяло реновирани, с цялостна подмяна на подовата настилка, на таваните и на няколко вида инсталации (осветление, климатизация, електроинсталация).

Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ "Александровска" е най-старото рентгеново отделение у нас. Само няколко години след откриването на рентгеновите лъчи, Александровска болница е първото лечебно заведение, което закупува рентгенов апарат. Днес, екипът ѝ осигурява цялата гама рентгенови и образни изследвания на пациенти по спешност, неотложен прием и на хоспитализирани пациенти, 24 часа в денонощието. Годишно през клиниката преминават повече 22 000 човека за образно-диагностични изследвания.

С новото съвременно оборудване УМБАЛ „Александровска“ затваря една страница от историята си, свързана с използването на стара и амортизирана апаратура и изцяло преминава към дигитализация, възможност за обслужване на по-голям брой пациенти и осигуряване на по-прецизна диагностика. Лечебното заведение се превръща в конкурентна база и за обучение на различни специализанти в областта на образната диагностика.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*s2P

? 04.10.2023 09:02:22

Питайте зам. директора от В. Търново

Гост 03.10.2023 18:24:22

Значи един скенер, един литотриптер и два рентгена са купени за 5 мил. лв.? Какви са тези цени?

гост 03.10.2023 16:43:25

Супер, само където цената на придобиване е завишена, а фирмата е една от Варна.

ФАКТ 03.10.2023 15:41:39

Тя и преди влизаше и щяха да фалират болницата все още не се е разминало.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био
16.09.2024 17:31:21

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Бул Био

МЗ обяви конкурс за представител на държавата в Съвета на директорите на Бул Био-НЦЗПБ, става ясн ...

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е
16.09.2024 17:11:12

Стартира кампания на Столична община за млади хора, мотото е "КОД: Превенция - Сега е време да имаш време"

Дирекция "Спорт и младежки дейности" към Столична община и Фондация "Рестарт", в партньорство с М ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...