Неделя, 05 Април 2020
25
март
 

EMA: Не купувайте лекарства от неоторизирани уебсайтове и съмнителни доставчици

Урсула фон дел Лайен също предупреди за опасност от заиграване със страховете от COVID-19

Сряда, 25 Март 2020 | 10:05:04


Европейската агенция по лекарствата излезе с официални препоръки към гражданите на ЕС, в които се подчертава колко важно е да има повишено внимание при покупка на лекарствени продукти от електронни сайтове и други доставчици, които имат за цел да изпол

Европейската агенция по лекарствата излезе с официални препоръки към гражданите на ЕС, в които се подчертава колко важно е да има повишено внимание при покупка на лекарствени продукти от електронни сайтове и други доставчици, които имат за цел да използват страховете и опасенията на хората по време на продължаващата пандемия от коронавирусна болест COVID-19.

От европейския лекарствен регулатор предупреждават, че някои доставчици могат да твърдят, че техните продукти са в състояние да лекуват или предотвратяват COVID-19. В други случаи те могат да предлагат улеснен достъп до законно регистрирани лекарства, които според действащите правила не са лесно достъпни. Подобни продукти вероятно са фалшифицирани лекарства, поясняват от EMA.

По тази причина препоръката на агеницята е да се купуват само лекарства от местна аптека или търговец на дребно или от онлайн аптека, която е регистрирана при националните компетентни органи.

Всички регистрирани онлайн аптеки имат общо лого, което можете да се използва, за потвърждение, че сайтът е регистриран, припомнят от ЕМА. Логото се състои от правоъгълник с хоризонтални ивици и бял кръст, поставен в лявата половина на правоъгълника, съседен на средната линия. Под това е знамето на държавата от ЕС, където е регистрирана онлайн аптеката.

„Преди да купите лекарство от сайт, проверете дали в него има логото и щракнете върху него. След това ще бъдете насочени към уебсайта на вашия национален регулаторен орган и ще се покаже списък на всички легално работещи онлайн аптеки. Проверете дали онлайн аптеката, която сте посетили, е посочена там, преди да продължите с покупката си. Ако не е в списъка, не купувайте лекарства от този сайт!“, съветват от агенцията.

Преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди, че престъпниците следят действията на институциите онлайн и се опитват да печелят от страховете на хората от коронавируса:

"Моля, проверявайте дали уебсайтовете наистина се поддържат от организации, на които може да се има доверие. Не качвайте приложения, които обещават да следят симптомите ви или разпространението на вируса, премисляйте какво лекарство купувате онлайн и откъде идва то. Ако бъде създадена ваксина срещу коронавируса, вашето правителство и обществените институции ще съобщят това. Ще знаете за него от източници, на които може да се има доверие", препоръча председателят на ЕК.

През изминалите седмици Европол също подкрепи последните операции срещу трафика на фалшиви лекарства, които обхванаха 90 държави. Оттам посочват, че в рамките на тези акции са били заловени над 4,4 млн. опаковки в световен мащаб, разбити са били 37 организирани престъпни групи, извършени са 121 ареста. Друг важен резултат е премахването на 2500 линка на уебсайтове, социални медии, пазари онлайн и реклами на лекарства.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GjJ1


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина вирусологът проф. д-р  Петър Андонов
04.04.2020 20:16:22

Почина вирусологът проф. д-р Петър Андонов

На 3 април т.г. почина големият български учен-вирусолог проф. д-р  Петър Андонов. Това съоб ...

Медицинският експертен съвет прекратява дейността си
04.04.2020 18:51:37

Медицинският експертен съвет прекратява дейността си

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет най-вероятно прекратява дейността си. Това съо ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...