Понеделник, 24 Юни 2019
30
май
5
 

Д-р Бойко Пенков:

45% от българското население трябва да отиде в болница, за да може да се усвои легловия фонд

С НЗК Касата гони регулативен механизъм и чрез броя легла, каза д-р Венцислав Грозев

Сряда, 30 Май 2018 | 10:54:02
5

Здравната карта е инструмент за реализиране на определен тип здравни политики. На областно ниво е елемент на желание за развитие в бъдеще. На национално ниво се оценяват потребностите на всичките 28 области. Но лечебните заведения в големите градове Со

Здравната карта е инструмент за реализиране на определен тип здравни политики. На областно ниво е елемент на желание за развитие в бъдеще. На национално ниво се оценяват потребностите на всичките 28 области. Но лечебните заведения в големите градове София, Варна, Пловдив, Плевен, Русе, които обслужват хората от няколко области едновременно не могат да бъдат предвидени на областно ниво. Това вече е работа на националната комисия да успее да организира така ресурса, който има, че да може да покрие нуждите на всички хора в страната. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред bTV по повод утвърдената вчера от Министерски съвет Национална здравна карта.  

Действително са били допуснати грешки в първоначалния вариант на Здравната карта, но те вече са коригирани, каза д-р Пенков. По думите му обаче е безсмислено да има кардиохирургия във всяка област. „Виждате колко има в момента – във Варна, в София няколко, във Плевен се появи, в Пловдив. Има достатъчно много кардиохирургии да поемат всички нуждаещи се“, каза той.

„Много добре започна д-р Пенков, да изброява значимите центрове, които формират гръбнака на здравеопазването, университетските центрове. Точно там са най-големите намаления на броя легла. И аз ще ви ги цитирам с точни цифри: 1 650 в София легла надолу, 1 200 легла надолу в Пловдив, 450 легла надолу в Стара Загора, 350 легла надолу в Плевен. В същото време в болницата във Враца изведнъж се появяват 90 легла от трето ниво на компетентност с вътрешно преразпределение. Болницата не изпълнява трето ниво на компетентност в нито една дейност. Там затвориха и педиатричното отделение. Там има реанимация, в която дежури един колега с двама специализанти“, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

„В табличката, която ни беше изпратена с броя легла и с корекцията, която е равна на 608 легла от 6 000 съкратени, няма никъде яснота какви са тези легла – терапевтични, хирургични. Аз мога да ви цитирам в това, което беше до 6-хилядите легла без корекцията от 600 легла и ще ви кажа за област Варна, университетски център. 176 легла намалени хирургия, терапевтични 178, педиатрични легла 42. Във Варна има корекция, уважаема г-жа Ризова от пет легла. От 450 и няколко легла съкратени, пет легла са върнати. Кои пет легла да разпределя в 188-те терапевтични или 176 хирургични?“, попита още той.

„Няма да има мълчаливо съгласие. В най-скоро време НЗОК ще предложи анекси на лечебните заведения за болнична помощ да коригират бройката си легла, защото само преди няколко дена ние подписахме съвместно указание с НЗОК за сключване на индивидуалните договори в болнична помощ с директорите на лечебните заведения и сега те ще бъдат принудени да подписват анекс. Което значи, че определено се гони регулативен механизъм и в брой легла“, категоричен беше д-р Грозев.

Според д-р Пенков в България има 38 000 разкрити легла за активно лечение  легла или с близо 9 000 повече, отколкото е необходимо на Касата. „Ние казваме на лечебните заведения – вие тези легла, които ви казваме колко са, ги резервирайте и ги пазете за НЗОК. Останалите легла, които имат свободни, там може да приемате по застрахователни фондове хора, кешови пациенти. Това е ваша работа, както си определите самата дейност“, каза той. 

По думите му Касата е платила 2,4 млн. случая на болнична помощ, за 2017 г. "А сега ни казваме – ако тези легла всичките ги натоварите напълно и тези отгоре, които са, 9-те хиляди отгоре, вие може да приемете още 800 хил. човека допълнително като възможност. А то няма толкова пари за толкова болни хора. Или 45% от българското население трябва да отиде в болница, за да може да усвои легловия фонд", каза още д-р Пенков.

По отношение на анексите, които НЗОК трябва да добави към договорите си с лечебните заведение, д-р Пенков каза, че в анекса ще бъде определен капацитета на болницата и на всяко отделение в нея. „Правим го, защото да не лежат пет човека един връз друг на едно легло. Защото някой път получаваме такива отчети. Има отделение от 10 човека, 10 легла вътре и в същия момент вътре 22-има пациенти. Нали, някак си е неудобно да ги трупаме един върху друг. Ако това, ние залагаме тези маркери за контрол по тези показатели. И ако това се случи, тогава отиваме на проверка да видим какво става. Може да е необходимо, може да има остра нужда от болнични легла, които са заети в съседните отделения леглата, но да го видим…“, каза д-р Пенков.

„За съжаление, отново не се чу гласа на разума и становището на БЛС, че с тази карта не трябваше да се бърза, тъй като само преди около десетина дена Министерство на здравеопазването излезе със становище, че към края на месец юни, началото на месец юли ще бъде публикуван новият модел за системата за здравеопазване, включая и за финансирането, а ние преди това публикуваме здравна карта, която е част от модела. И сега ние не можем да разберем – дали моделът ще обслужва здравната карта или картата би трябвало да бъде функция и част от модела на здравеопазване“, заключи д-р Грозев.

„Д-р Грозев току-що обиди три съсловни организации и още четири-пет институции, като каза че не се чува гласа на разума. В смисъл, нека да не мислим, че разумът е само в едната част от обществото, а ние сме една група безразсъдници, които приехме проекта“, отвърна д-р Пенков. 

Той подчерта, че не е било възможно да се забави още приемането на НЗК. „Ние имахме законови изисквания тази здравна карта, заедно с още няколко наредби да съпровожда стартирането на новия рамков договор. Не може да излезем от него. Затова трябваше да свършим това. Отне ни много време, много труд, много усилия, но го направихме. За следващия рамков договор от 1 април се надявам да бъде приет от НС промените в законите и дано да се осъществи новият модел – на финансиране, и на дейност, и на карта.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K%mH

гост 30.05.2018 14:14:01

този докога ще се показва той е за затвора

Гост 30.05.2018 11:12:30

45% от населението изглежда много, но всъщност достатъчно е хронично болните да имат по 2-3 хоспитализации годишно за да се достигне този процент , а много често пациенти с ХЗСН са с декомпенсация и необходимост от такива хоспитализации без да броим пациенти след катастрофи, злополуки и родилките с новородени. Така,че другарят Пенков пак си служи с манипулации. Дано да е утре 46%-ния пациент който да чака за легло в коридора.

Гост 30.05.2018 13:12:35

Хронично болните в повечето случаи изобщо не са налични в болниците, а шляпат карти пред панелките или си косят тревата на село.

Гост 30.05.2018 13:19:04

обикновено се прибягва към здрави индивиди за запълване на леглата

Гост 30.05.2018 22:24:52

Глупак. Що не отидеш ти в болница да видим как ще накарат здрав без проблеми да влезе в болница. Герберо милиционери, да бяхте чели поне Логика а 11ти клас


Още новини
Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства
24.06.2019 15:58:04

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства

Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаме ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...