Четвъртък, 24 Септември 2020
28
юли
 

2 закона и 10 подзаконови нормативни акта на МЗ атакувани в съда, решения има едва по три

Четвъртък, 28 Юли 2016 | 15:08:25


От общо 106 нормативни акта, обнародвани в мандата на настоящия здравен минис

От общо 106 нормативни акта, обнародвани в мандата на настоящия здравен министър, два закона и десет подзаконови нормативни акта са обжалвани в съда. Това става ясно от писмен отговор на Петър Москов на въпрос на депутата от БСП Емил Райнов.

От всички обжалвани документи пък към момента има окончателно решение едва по три – Законът за здравното осигуряване, Законът за лечебните заведения и Наредбата за достъп до медицинска помощ, информира министърът.

През 2015 г. пред Конституционния съд бяха образувани две дела за установяване на противоконституционност на текстове от двата закона. В първия случай КС отмени текста от ЗЗО, с който пакета медицинска помощ, покриван от здравната каса, се разделяше на основен и допълнителен. Впоследствие министерството разписа нов текст, който бе одобрен от Министерски съвет и чака приемането си в парламента.

Във втория случай пък съдът отхвърли искането за установяване на противоконституционност. Тогава депутати от опозицията атакуваха текстове от Закона за лечебните заведения, свързани със здравната карта.

Текстовете от друг, подзаконов нормативен акт – Наредбата за осъществяване на достъп до медицинска помощ, която бе атакувана пред Върховния административен съд – останаха в сила с окончателното решение на съда.

Сред другите обжалвани документи е прословутото Постановление 57 на Министерски съвет, с което бяха приети методиките за остойностяване и заплащане на медицинска помощ – нормативният акт, който наложи твърди бюджетни лимити на лечебните заведения и заради който извършената от тях дейност над определения им бюджет не е заплатена. По него все още няма окончателно съдебно решение. Преди седмица обаче Пловдивският окръжен съд потвърди решение на районния съд в града, с което НЗОК се осъжда да заплати надлимитната дейност на частната пловдивска „Тримонциум“, като не се съобрази с аргументите на касата, които в голямата си част стъпваха тъкмо на това постановление.

Останалите обжалвани нормативни актове са: Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, стандартът по Акушерство и гинекология, Наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите, Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, Наредба 8 за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации, Наредба 7 за критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично лекарства, Наредба за критериите и реда за избор на ЛЗ, с които НЗОК случва договори, стандартът по спешна медицина в частта му за болниците, както и стандартът по хирургия.

По всички тези жалби са образувани дела, които към настоящия момент са висящи. По част от тях има постановено първоинстанционно решение, което подлежи на обжалване или е обжалвано, а по останалите са насрочени съдебни заседания за тяхното разглеждане, информира в отговора си Петър Москов.

Припомняме, съвсем наскоро, в рамките на две седмици на първа инстанция бяха отменени стандартът за спешна медицина в частта му за болниците, Наредбата за удовлетвореността на пациента – изцяло, както и стандарта по педиатрия.

Пред ВАС бе атакувана и Методиката за изработване на областна здравна карта, но жалбата бе отхвърлена. В съда чака реда си и дело срещу решението на Министерски съвет за утвърждаване на Националната здравна карта.

„Образувани са и други административни дела, с които се оспорват нормативни актове на министъра на здравеопазването, включително и наредби за утвърждаване на медицински стандарти, които не са включени в настоящия отговор, тъй като не са издадени в мандата ми като министър на здравеопазването, а преди това, от други министри на здравеопазването“, уточнява Москов в отговора си до Емил Райнов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZQz6


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Продължават номинациите за „Лекар на годината 2020“
24.09.2020 12:57:15

Продължават номинациите за „Лекар на годината 2020“

По-малко от месец остава до церемонията „Лекар на годината 2020", която ще се проведе на 19 ...

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изграждат център за обучение на специалисти по интервенционална неврорентгенология
24.09.2020 12:13:50 Надежда Ненова

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изграждат център за обучение на специалисти по интервенционална неврорентгенология

„Изключително съм щастлив, че лечебните завения в България се обновяват с апаратура“. ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...