Сряда, 22 Май 2019
28
юли
 

2 закона и 10 подзаконови нормативни акта на МЗ атакувани в съда, решения има едва по три

Четвъртък, 28 Юли 2016 | 15:08:25


От общо 106 нормативни акта, обнародвани в мандата на настоящия здравен минис

От общо 106 нормативни акта, обнародвани в мандата на настоящия здравен министър, два закона и десет подзаконови нормативни акта са обжалвани в съда. Това става ясно от писмен отговор на Петър Москов на въпрос на депутата от БСП Емил Райнов.

От всички обжалвани документи пък към момента има окончателно решение едва по три – Законът за здравното осигуряване, Законът за лечебните заведения и Наредбата за достъп до медицинска помощ, информира министърът.

През 2015 г. пред Конституционния съд бяха образувани две дела за установяване на противоконституционност на текстове от двата закона. В първия случай КС отмени текста от ЗЗО, с който пакета медицинска помощ, покриван от здравната каса, се разделяше на основен и допълнителен. Впоследствие министерството разписа нов текст, който бе одобрен от Министерски съвет и чака приемането си в парламента.

Във втория случай пък съдът отхвърли искането за установяване на противоконституционност. Тогава депутати от опозицията атакуваха текстове от Закона за лечебните заведения, свързани със здравната карта.

Текстовете от друг, подзаконов нормативен акт – Наредбата за осъществяване на достъп до медицинска помощ, която бе атакувана пред Върховния административен съд – останаха в сила с окончателното решение на съда.

Сред другите обжалвани документи е прословутото Постановление 57 на Министерски съвет, с което бяха приети методиките за остойностяване и заплащане на медицинска помощ – нормативният акт, който наложи твърди бюджетни лимити на лечебните заведения и заради който извършената от тях дейност над определения им бюджет не е заплатена. По него все още няма окончателно съдебно решение. Преди седмица обаче Пловдивският окръжен съд потвърди решение на районния съд в града, с което НЗОК се осъжда да заплати надлимитната дейност на частната пловдивска „Тримонциум“, като не се съобрази с аргументите на касата, които в голямата си част стъпваха тъкмо на това постановление.

Останалите обжалвани нормативни актове са: Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, стандартът по Акушерство и гинекология, Наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите, Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, Наредба 8 за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации, Наредба 7 за критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично лекарства, Наредба за критериите и реда за избор на ЛЗ, с които НЗОК случва договори, стандартът по спешна медицина в частта му за болниците, както и стандартът по хирургия.

По всички тези жалби са образувани дела, които към настоящия момент са висящи. По част от тях има постановено първоинстанционно решение, което подлежи на обжалване или е обжалвано, а по останалите са насрочени съдебни заседания за тяхното разглеждане, информира в отговора си Петър Москов.

Припомняме, съвсем наскоро, в рамките на две седмици на първа инстанция бяха отменени стандартът за спешна медицина в частта му за болниците, Наредбата за удовлетвореността на пациента – изцяло, както и стандарта по педиатрия.

Пред ВАС бе атакувана и Методиката за изработване на областна здравна карта, но жалбата бе отхвърлена. В съда чака реда си и дело срещу решението на Министерски съвет за утвърждаване на Националната здравна карта.

„Образувани са и други административни дела, с които се оспорват нормативни актове на министъра на здравеопазването, включително и наредби за утвърждаване на медицински стандарти, които не са включени в настоящия отговор, тъй като не са издадени в мандата ми като министър на здравеопазването, а преди това, от други министри на здравеопазването“, уточнява Москов в отговора си до Емил Райнов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8WPV


Още новини
Студентка от МУ-Варна стана посланик на България на Европейския кодекс за борба с рака
22.05.2019 13:12:32

Студентка от МУ-Варна стана посланик на България на Европейския кодекс за борба с рака

Студентка от МУ-Варна е избрана за младежки посланик за България на Европейския кодекс за борба с ...

Награждават акад. Владимир Овчаров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“
22.05.2019 12:16:45

Награждават акад. Владимир Овчаров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на ака ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...