Вторник, 22 Януари 2019
10
ноем
7
 

18 общински болници заплашени от финансова несъстоятелност

Петък, 10 Ноември 2017 | 09:32:14
7

„Ако в рамките на месец-два не се вземат спешни мерки по отношение на общинското здравеопазване, нещата ще излязат от контрол. Наистина е дошло време разделно. Тук голяма част от лечебните заведения общинска собственост са изпаднали вече във фина

„Ако в рамките на месец-два не се вземат спешни мерки по отношение на общинското здравеопазване, нещата ще излязат от контрол. Наистина е дошло време разделно. Тук голяма част от лечебните заведения общинска собственост са изпаднали вече във финансова несъстоятелност.“ Това заяви пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

„За нас пицата винаги е постна и става вече почти като трошички хляб, а не като пица“, коментира той финансирането на общинските болници и посочи, че при тези обстоятелства могат да се очакват фалити на такива лечебни заведения. „Защото от самото начало на годината, с вдигането на минималната заплата, казахме, че всички болници общинска собственост ще бъдат изправени до стената. Никой не обърна внимание, всички твърдят, че това е въпрос на лош мениджмънт, това твърдеше и предишният министър“, каза д-р Тотев.

По думите му, към 31-ви юли по отчет на болниците от сдружението се формира дефицит от порядъка на около 30 млн. лв. дългове на 38 от 40-те лечебни заведения, които членуват в организацията. „Като там се очертава и една друга тенденция – растат задълженията, в същото време расте неизплатената надлимитна дейност. Така че има 5 млн. лв. пък неизплатени към онази дата“, обясни той и допълни, че около 18 от тези болници ще изпаднат във финансова несъстоятелност до края на годината, ако не бъдат отпуснати целево 30-те милиона лева, за които сдружението настоява.

„Ние работим в едни много ограничени пътеки – нямаме право да работим по други по сегашните безумно завишени стандарти. И точно те, тези цени на пътеките са от 2006 г. При сегашна минимална заплата два пъти и половина увеличена в сравнение с тогава, при това, че ще скочи минималната още с 10-ина процента“, отбеляза д-р Тотев и запита как могат да работят общинските болници при тези обстоятелства.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XD1K

Гост 10.11.2017 23:54:32

Скоро не съм виждал по-точен коментар от този на 999. Няма такова понятие общинско здравеопазване. Другото, което е важно е, че нивото е много ниско, а половината лекари са само по дипломи.

Гост 11.11.2017 22:50:12

Естествено за България тъпанари като теб без социално-значима професия да коментират лекарите ,макар ,че сам не си знаеш анатомията дори. Ти каква диплома имаш бе, кияк и на базата на какви знания и опит правиш оценка на другите?

999 10.11.2017 14:30:41

Стига с това "общинско здравеопазване". Това понятие включва само дейностите, които се финансират и управляват от общините - детски ясли, здравни кабинети в детските градини и училищата. Тези, кота работят по договор с НЗОК не представляват общинското здравеопазване, дори лечените заведения да са общинска собственост. Ако общините искат да плащат, да го правят, но кагото не дават те парите да не плачат за "общинското здравеопазване". Много лицемерно е да събираш наеми от първичните практики, където се лекуват хора от общината, да прибираш дивиденти, ако наивни директори на ДКЦ и болници покажат счетоводна печалба и едновреминно с това да обясняваш, че общинското здравеопазване е занемарено. Отговорност на общината е да поддържа собствеността си или да се отърве от нея, ако не се справя финансово. Пак обищаната е в правото си да търси различни партньорства с инвеститори, които да стабилизират лечебните заведения, които са общинска собственост. Това обаче, не се случва. По-лесно е да плачеш.

Гост 10.11.2017 20:04:59

Ами да продават болниците си бе .Що не ги продават? Щото мечтаят да имат до задника си безплатната болница с глупаците , които работят за един аванс от 300 лв, затова. Ама искат не искат населението ще си плаща кеш съвсем скоро , ако иска да се преглежда , ако не иска да плаща - да си намери националната карта на безплатните болници , да сипва бензин , пали мотора и да бега едни 200 км до следващата с наивници работещи за един аванс. Играта скоро ше загрубее другарки и другари авантата свършва и ше видите едно обшинско здравеопазване, ама нанайси томорооу морнинг

Гост 10.11.2017 11:49:51

Поредния хленч - този път наистина ? ! Ако искате да ви повярват трябваше да фалирате , когато обещахте - още преди 10 години .

Гост 10.11.2017 11:03:27

Ей сега Ананиев ще ви довърши. Четете си молитвата и да ви нема.

Dr_Doolittle 10.11.2017 10:10:53

Поставете на общините си условието или се въвеждат платени здравни дейности за населението или затваряте. Да си правят сметката какво искат. От НЗОК да чакате и от другаря Ананиев е все едно да триете лотарийни билетчета в очакване на печалба...


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...