Вторник, 16 Юли 2019
17
апр
 

Д-р Бойко Пенков:

13% от общопрактикуващите лекари нямат призната специалност

Сряда, 17 Април 2019 | 17:11:57 Надежда Ненова
18

Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари. Причината е, че част от тях са специализанти, но бе

Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари. Причината е, че част от тях са специализанти, но без придобита специалност и трябва да им се даде време да довършат обучението си.

По наши данни, на МЗ и НЗОК, няма лекар, който да не е зачислен за обучение. Общо лекарите, които нямат призната специалност, са 568 или 13 % от всички общопрактикуващи. Те са интересно разпръснати. В Благоевград има 44 практики на лекари с непризната специалност, във Варна – 43, а в София – 129. 122 от тези 568 сега ще се явят на държавния изпит за специализанти по „Обща медицина“  още през май и процентът сериозно ще намалее“, каза пред Zdrave.net зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

„Проблемът с практиките на общопрактикуващите лекари възниква периодично и вероятно има причини за това. Имаше един срок, който беше заложен първоначално в закона, в който лекарите със собствени практики, трябваше да защитят специалността си по „Обща медицина“.  Повечето колеги обаче се възползваха от старите правила, преди да влезе европейската директива в сила, според която не може да се разкрие практика без тези специалност, а по стария ред се признават само практиките на тези, които имат „педиатрия“ и „вътрешни болести“. Веднъж вече имаше удължаване на срока за пререгистрация  – 5 години, който изтича тази година. През това време се проведе кампания, която според мен даде много сериозен резултат“, каза още той.

Д-р Пенков подчерта, че всички джипита, след като са зачислени за обучение, могат да открият практика по друг член от закона, докато тече тяхната специализация.

„Достатъчно е да покажат какви колоквиуми и модули им остават.  Има лекари обаче, които работят в отдалечени и труднодостъпни райони и за тях е трудно да оставят пациентите си и да специализират. Ако бъде заличена практиката му дори за малко, ще бъде проблем за хората. Затова срокът за пререгисрация е удължен“, каза още д-р Пенков.  

Интервю на Zdrave.net със зам.-министъра на здравеопазването за работата на новата агенция „Медицински надзор“, фармако-терапевтичните ръководства и преместването на Фонда за лечение на деца в НЗОК може да четете утре.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9UbX

Гост 17.04.2019 22:37:09

Vsiako GP s uslovna prisada !Za da traika !

Гост 18.04.2019 17:26:04

и да не ти иска пари за труда си , нали бе червено искърско добиче

Гост 17.04.2019 20:34:35

Ха-ха-ха. Ще им накривите капата. Ако работя някъде по Родопите ще ме фанете за у я да сключвам договор с НЗОК. Просто населението ще си плаща всеки преглед макар и 20 лева на преглед , но ще си плаща. Както плащат за кравата на ветеринарния или за ремонт на трактора. Просто там няма кой да дойде да преглежда ,освен някоя горска фея. И тепърва това явление ще се пренася от периферията към центъра на страната. Лекарите свършват другарки и другари ,а дефицита ражда търсене, търсенето достойно заплащане. Апропо този Пенков каква специалност има освен да търка задник на холната гарнитура в МЗто . Я грабвай стетоскопа хей ,отворко. Ако сега ви пуснат на един тест по Обща Медицина ще изкарате дръжки вие там деквалифицираните чички от МЗто

Гост 17.04.2019 23:31:25

Шопски прошляко, явно доста си далеч от човешките отношения в Родопите. Меркантилността на доста от съсловието ви опустошава.

Гост 18.04.2019 17:19:14

Ти си явно от ватниците чакащи авантата с незаплащаното здравно обслужване .Да ама не. Човешките отношения в нормалната Европа включват да си плащате РЕАЛНО здравното обслужване. Иначе сте си прости балкански тарикати, които брулят доктора пазарно зад тезгяхите където работите ама иначе искате безплатно обслужване маскирани зад човешки видиш ли отношения. Я у лево комуне

Гост 17.04.2019 22:35:02

Vervai si i chakai !S edna uslovma prisada ste rabotish i horo ste igraesh.Komunizma e za vas.

999 17.04.2019 19:21:06

Най-отдалеченият район е София. Стига глупости. Закривайте парктиките на некоректните, защото губите коректните. Повече от 500 са лекарите със специалност Обща медицина, които не практикуват в първичната помощ или предпочитат да работят като наети. Същевременно се изтърпяват безобразия, защото имало дефицит. Дефицит има и в други страни, но никой не прави компромис с изикващата се квалификация. Приемете, че който не иска да учи, не иска и да работи. Оправдания има всякакви, но срещу оправдания не бива да се дават пари, с които се заплаща труд.

Гост 17.04.2019 20:44:30

Глупости. Всеки лекар имайки диплома по медицина може да си работи като свободна професия, както всеки адвокат може да работи в правото без задължително да има специализация по Морско Право. Да не говорим ,че логически думата Обща изключва думата специалност. А дори да имаш специалност това не те прави бог на медицината във всички направления, нито дерматологът ще се занимава с кардиология , нито кардиологът ще се занимава с офталмология, нито офталмологът ще се занимава с нефрология, нито нефрологът с алергология. Някои от така наречените специалисти имат по малко знания в другите области отколкото личния лекар с обща медицина. Само глупави среднисти нямащи представа от структурата на висшето образование може да си коментират като на пейката пред блока кой имал специалност и кой нямал . (за протокола на хейтърите имам 2 специалности ако и Общата Медицина се брои за специалност)

999 18.04.2019 07:46:40

Никой лекар без специалност не може да работи самостоятелно. Така е по закон. Така е и по житейска логика. Самостоятелната практика изисква знания и умения, които студентското обучение на дава. Обща медицина е специалност, която се различава от другите специалности. Изисква специфични умения и доста богата професионална култура. Можеш да опиташ да продължиш спора, но тава са фактите.

БЛС-Въоръжено Крило 18.04.2019 17:23:49

Какъв закон бе ватник. Дипломата на лекар е достатъчна да практикува самостоятелно .Не може да има собствено здравно заведение бе кретен. Не схвана ли разликата и не си измисляй нормативни документи от гледище на вашето село. Такива няма в правния мир. Какво образование имаш бе селяндур за да коментираш хора с ВИСШЕ МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ ? Ти не си прочел толкова списания колкото лекар с 6 годишно образовани е прочел учебници гнидави пролетарски нешастници.

Гост 18.04.2019 10:04:48

Значи като се сдобие един лекар със специалност Обща медицина получава автоматично и в пакет- цитирам: "специфични умения и доста богата професионална култура",така ли?Аз пък все си мислех,че тези неща лекарят придобива с годините на актиивна дейност и работа с пациенти,а то виж какво се оказа! Завършваш медицина на 24 години,след 4 години получаваш сертификат за обща медицина и хоп-още не навършил 30 с 4 години стаж като специализант и вече си въоръжен със - цитирам: "специфични умения и доста богата професионална култура".Колко се разви медицината в последно време!Пиша тоа с нескрито възхищение!

Гост 17.04.2019 19:14:02

Vsichki GP sa za danachna proverka.

Гост 17.04.2019 20:50:36

И пак ще си плащаш бе злобен бузлуджански трол. Даже след данъчна проверка качваме цените на медицинските услуги за да компенсираме евентуалните глоби. Авантата свърши въпреки нещастната ви борба с частния сектор ха-ха-ха. Нещастници плащащи смешни такси в кабинета ще ми викат данъчни а ? А на мутрите със седемте апартамента си трайкате а ? Там не сте склонни да ги проверяват данъчните а....

Севда 23.04.2019 16:28:21

Хубаво му го каза. Авантата свърши. Мухълите не смеят да надигнат глас срещу мафията, ама дай им лекар или сестра насаме и стават агресивни.

Гост 17.04.2019 22:31:27

Cheti Nakayatelnia kodeks .Tam poshe za teb i apartamenta ti.Xaxaxa.

ПАЦИЕНТ 17.04.2019 18:07:10

"Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общо практикуващите лекари. Причината е, че част от тях са специализанти, но без придобита специалност и трябва да им се даде време да довършат обучението си". АМИ, ЧЕ ТОВА Е ПРЕСТЪПНА ИНИЦИАТИВА!! ДО КАТО ВЗЕМАТ СПЕЦИАЛНОСТ ДА РАБОТЯТ В ПРАКТИКАТА НА НЯКОЙ, КОЙТО Я Е ПРИДОБИЛ ВЕЧЕ! ЛЕКАР БЕЗ ПРИДОБИТА СПЕЦИАЛНОСТ ЩЕ Я ПРАКТИКУВА ВСЕ ЕДНО, ЧЕ Я ИМА!? ЗАЩО ОСЪДИХА ДОКТОР ВУТОВ, ЧЕ САМОПРОВЪЗГЛАСИЛ ЗА КАРДИОЛОГ БЕЗ ДА ИМА "КАРДИОЛОГИЯ"? ПО ТАЗИ ЛОГИКА ВСИЧКИ ДЖИПИТА ПРАКТИКУВАЩИ "ОБЩА МЕДИЦИНА" БЕЗ ДА СА Я ПРИДОБИЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ И СА ЗА СЪД! ИЛИ ЗА СЪД ЩЕ СА ТЕЗИ ДОПУСНАЛИ ТОВА- МЗ И НЗОК! КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ДА СЕ СПЕЦИАЛИЗИРА? КАКЪВ Е ТОЗИ ДВОЕН СТАНДАРТ? ЗА ЕДНИ ТАКА ЗА ДРУГИ ИНАК. И ЗАЩО СЕ ЛЪЖАТ ПАЦИЕНТИТЕ, ЧЕ ЩЕ ГИ ЛЕКУВА СПЕЦИАЛИСТ, А ЩЕ ИМ СЕ ПРОБУТВА НЕДОУЧЕН ЛЕКАР? АНАНИЕВ СЪГЛАСЕН ЛИ Е ДА ГО ОПЕРИРА ХИРУРГ БЕЗ "ХИРУРГИЯ"! ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ, НО АКО МУ СЕ НАЛОЖИ ЩЕ ОТЪРЧИ В ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА ПРИ НАЙ-ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ХИРУРЗИ!

Гост 17.04.2019 20:55:49

Хей кретен какво значи недоучил лекар на фона на твоето съмнително средно образование ? Всеки лекар преминал 6 годишното университетско образование ИМА ВАЛИДНА ЛЕКАРСКА ДИПЛОМА бе профан. Специализирането е нещо по желание и изобщо няма европейска директива ,която законодателно и императивно да го налага както лъже това кубе. Единствено не може да има собствено медицинско заведение - то пък голяма полза да имаш собствена медицинска практика в комунистическо здравеопазване. Недоучил е бил баща ти когато те е правил

Гост 17.04.2019 19:02:37

Че кой е карал ОПЛ да вземат специалност на сериозно - ако са се хванали , това си е техен проблем .


Още новини
В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита
16.07.2019 08:58:38

В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита

Предложението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за нов здравнооисгурителен модел, ко ...

МЗ и съсловните организации ще договарят минималните цени за основния пакет дейности
15.07.2019 19:32:42

МЗ и съсловните организации ще договарят минималните цени за основния пакет дейности

"За съжаление през години тази конструкция започна да се задъхва, появиха се пробойни, започнаха ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...